ΠτΔ: Όσοι συμφωνούν με Τουρκία και Τ/κ να το πουν ευθαρσώς

Δεν θα διστάσει, διαμηνύει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να πάρει αποφάσεις για να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο

Αν κάποιοι συμφωνούν με τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων θα πρέπει να το πουν ευθαρσώς, διεμήνυσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την λύπη του «γιατί αντί της ενότητας, αντί της ρεαλιστικής αντιμετώπισης και αντί να κωφεύουμε στα όσα λέγονται, καλό θα ήταν να ακούμε τις θέσεις είτε της Τουρκίας είτε των Τουρκοκυπρίων ή κάποιων εκ των Τουρκοκυπρίων που ξεκάθαρα διαμηνύουν τι είναι αυτό που διεκδικούν».

«Εγώ δεν διστάζω και δεν θα διστάσω να πάρω αποφάσεις για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα και ιδιαίτερα τέτοιες αποφάσεις που θα διασώζουν τον Κυπριακό Ελληνισμό και θα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε την πορεία μας μέσα στην Ευρώπη και αυτό πιστεύω θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για τον αείμνηστο Εθνάρχη», τόνισε περαιτέρω.

>>> Οι «Όροι Αναφοράς» του Αναστασιάδη προς την Λουτ <<<

Ειδικότερα στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εξήρε το έργο που επιτέλεσε ο Εθνάρχης Μακάριος, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως «γνώριζε με πάθος να διεκδικεί, αλλά και με πραγματισμό να αποφασίζει και να συμβιβάζεται  όταν οι συνθήκες το επέβαλλαν» τόνισε πως, «διδασκόμενοι από τα πικρά βιώματα μας, θα πρέπει να αντιληφθούμε πως παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είναι εξάλλου απολύτως θεμιτές οφείλουμε να διατηρήσουμε ένα πολιτικό επίπεδο που θα επιτρέπει μεταξύ μας να συνδιαλεγόμαστε. Να μπορούμε να οικοδομούμε συλλογικά τις αποφάσεις μας, συλλογικά να επιδιώκουμε την εφαρμογή τους και συλλογικά να αναθεωρούμε τις απόψεις μας εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχω απόλυτη συνείδηση του ιστορικού μου χρέους, το οποίο πρώτα και πάνω από όλα ορίζεται από την ευθύνη να οδηγήσω την πατρίδα μας στην απαλλαγή από την απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα βιώνουμε  - και την ίδια ώρα να διασώσουμε και να προστατεύσουμε κάθε έννοια δικαίου, κάθε ανθρώπινο δικαίωμα - αλλά και οποιαδήποτε ανοχή που θέτει εν αμφιβόλω την ασφάλεια και ευημερία στην Κύπρο».

Πρόκειται, συνέχισε, «για μία κατάσταση δυνητικά επικίνδυνη και οφείλουμε, πρώτος από όλους εγώ ο ίδιος, αλλά και συλλογικά όλοι μας ο καθένας από τον δικό του χώρο, να εργαστούμε για να έρθει ειρήνη στον τόπο μας, να δημιουργήσουμε μία χώρα ευημερούσα, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των πολιτών της, ανεξαρτήτως, θρησκείας ή εθνικότητας|.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθήσαμε κατ’ επανάληψη μέσα από τολμηρές θέσεις, μέσα από τολμηρές αποφάσεις να πετύχουμε την ειρήνη και σταθερότητα, με στόχο πάντα να δημιουργήσουμε ένα κράτος που θα μπορούσε να είναι πραγματικά κυρίαρχο, πραγματικά ανεξάρτητο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα, απαλλαγμένο από κατοχικούς στρατούς, στα πλαίσια πάντα των αρχών των ΗΕ και των ευρωπαϊκών αξιών», συμπλήρωσε.

«Διότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως δεν υπάρχουν δύο ταχυτήτων κράτη της Ευρώπης, πως δεν υπάρχουν δύο ειδών ανθρώπινα δικαιώματα. Εκείνα των υπολοίπων Ευρωπαίων και αυτά που υπολείπονται για τους Κύπριους πολίτες. Και αυτό είναι το καλύτερο και το μεγαλύτερο εχέγγυο και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», υπογράμμισε λέγοντας πως, «το είχα τονίσει κατ’ επανάληψη, το είχα διαμηνύσει προς την Τουρκία, αλλά και προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη». 

Δυστυχώς, συνέχισε, οι απαράδεκτες αξιώσεις οδήγησαν στο ναυάγιο του Κραν Μοντανά, «μια προσπάθεια που ήταν ίσως από τις σημαντικότερες που κατεβλήθησαν με την ελπίδα ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα μπορούσε επιτέλους απαλλαγμένοι από τις εξαρτήσεις, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό και λειτουργώντας ως κράτος ευρωπαϊκό να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης».

«Και τώρα καταβάλλουμε προσπάθειες, και τώρα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στη λύση του κυπριακού προβλήματος», υπογράμμισε.

>>> Διαβάστε εδώ τους όρους αναφοράς Ακιντζί <<<

«Κανένας δεν αισθάνεται άνετα όταν παρακολουθεί να συνεχίζεται η κατοχή, όταν παρακολουθεί να συνεχίζεται να τουρκοποιείται το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Όμως την ίδια ώρα και ο καθένας έχει υποχρέωση να αναλάβει τις ευθύνες του, έτσι ώστε το κομμάτι που βρίσκεται ελεύθερο, που φιλοξενεί τους Ελληνοκύπριους, το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην περάσει στον κίνδυνο να μετατραπεί σε κοινότητα», υπέδειξε σημειώνοντας ότι «είναι υποχρέωση του καθενός να λάβει υπόψη βασικές αρχές και να κωφεύσει στις σειρήνες που θέλουν ή νομίζουν ότι για την εμμονή τάχα – εμείς είμαστε υπέρμαχοι του διαλόγου – σε ένα διάλογο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ή ότι τάχα για τη μη ύπαρξη διαλόγου – και αυτό να λέγεται ενώπιον Πρέσβεων ξένων χωρών – ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Με λυπεί ειλικρινά γιατί αντί της ενότητας, αντί της ρεαλιστικής αντιμετώπισης και αντί να κωφεύουμε στα όσα λέγονται, καλό θα ήταν να ακούμε τις θέσεις είτε της Τουρκίας είτε των Τουρκοκυπρίων ή κάποιων εκ των Τουρκοκυπρίων που ξεκάθαρα διαμηνύουν τι είναι αυτό που διεκδικούν. Αν κάποιοι συμφωνούν μαζί τους ας το πουν ευθαρσώς», τόνισε και κατέληξε: «Εγώ δεν διστάζω και δεν θα διστάσω να πάρω αποφάσεις για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα και ιδιαίτερα τέτοιες αποφάσεις που θα διασώζουν τον Κυπριακό Ελληνισμό και θα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε την πορεία μας μέσα στην Ευρώπη και αυτό πιστεύω θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για τον αείμνηστο Εθνάρχη».