ΠτΔ: Παρέλαβα μια οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα «σκουπίδια»

Τα ρευστά διαθέσιμα περιορίζονταν στις ανάγκες του κράτους για μόλις ένα μήνα, υπενθύμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Στο πολιτικό και Ιδεολογικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ παρευρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (17/6) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφερντ Βέμπερ.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στην κυπριακή οικονομία, κάνοντας αναφορά και στην κατάσταση που παρέλαβε την χώρα το 2013 σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ύστερα από 22 υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, κατέτασσαν την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα «σκουπίδια», και ως εκ τούτου η δυνατότητα δανεισμού του κράτους ήταν μηδενική.

>>> Δείτε εδώ σε βίντεο το Συνέδριο <<<

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα ρευστά διαθέσιμα περιορίζονταν στις ανάγκες του κράτους για μόλις ένα μήνα όταν ανέλαβε την προεδρία.

>>> Διαβάστε επίσης:  Αβέρωφ: Πυρά σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ από το συνέδριο του ΔΗΣΥ

Στην συνέχεια αναφέρθηκε και σε άλλες μεταρρυθμίσεις και έργα της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, ενώ έδωσε την πλήρη στήριξη του στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη: 

«Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, αγαπητέ Κυριάκο,

Φίλε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ

Αγαπητή μου Στέλλα,

Αγαπημένε μου συνεργάτη, συναγωνιστή Πρόεδρε του ΔΗΣΥ

Μεγάλη είναι η παράταξη μας και μεγαλύτερη η Κύπρος μας.

Νιώθω συγκίνηση, νιώθω ενθουσιασμό, νιώθω περήφανος όταν απευθύνομαι στα ηγετικά στελέχη και παλιούς συναγωνιστές. Στελέχη και συναγωνιστές που βρεθήκαμε στην ίδια αφετηρία, φίλους και συναγωνιστές που πύκνωναν τις τάξεις της παράταξης στην πορεία.

Σε δύο βδομάδες γιορτάζουμε 46 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού, της μεγάλης παράταξης που ίδρυσε ο πολιτικός μας πατέρας Γλαύκος Κληρίδης.

Του κόμματος που έβαλε τη σφραγίδα του στον εκσυγχρονισμό και την προκοπή της πατρίδας μας.

Της παράταξης που οδήγησε μια ημικατεχόμενη πατρίδα από την απομόνωση, στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το κόμμα που διαχειρίστηκε με υποδειγματική και απόλυτη επιτυχία τις πιο δύσκολες κρίσεις, διατηρώντας οικονομική και πολιτική σταθερότητα και αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Δε θα αναφερθώ στο παρελθόν, δεν θα αναξέσω πληγές από το τότε ανώριμο πολιτικό σύστημα, ένα σύστημα που μας ήθελε εκτός δομών εξουσίας.

>>> Διαβάστε επίσης: Βέμπερ: Ελπίζω ότι οι Κύπριοι θα εμπιστευτούν τον Αβέρωφ

Εκείνο που δεν μου επιτρέπεται να παραλείψω εντούτοις είναι να σας υπενθυμίσω πως από το 1981 είμαστε σταθερά η πολιτική δύναμη που πρωταγωνιστεί. Η δύναμη της ευθύνης, της σύνεσης, των σύγχρονων ιδεολογικών τάσεων, χωρίς αγκυλώσεις ή δογματισμούς.

Η παράταξη που ποτέ δεν υπολόγισε πολιτικό κόστος, έναντι του εθνικού καλού.

Για αυτό και ο λαός, μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας για 20 χρόνια.

Και σε αυτό το σημείο θέλω να σας καλέσω να μην ξεχνούμε ότι  πολύ περισσότερο σήμερα, ο Γλαύκος Κληρίδης, ο ηγέτης που τρεις μήνες πριν είχε εντάξει την Κύπρο στην Ευρώπη, έχασε τις εκλογές το 2003 ως αποτέλεσμα, φιλοδοξιών που οδήγησαν σε διάσπαση και απώλεια της εξουσίας, με όσα γνωστά ακολούθησαν  τη δεκαετία μέχρι να αναλάβουμε ξανά την εξουσία.

Ως αποτέλεσμα της αποκατάστασης της ενότητας, της συνετής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης που ασκήσαμε, των δημιουργικών θέσεων που προβάλαμε, έγινε κατορθωτό το 2013 με την τότε ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ο λαός να μας δώσει και πάλι την ισχυρή εντολή διακυβέρνησης της χώρας.

Μια ισχυρή εντολή που ανανεώθηκε το 2018 με μόνη κομματική στήριξη εκείνη του Δημοκρατικού Συναγερμού και της πλειοψηφίας βεβαίως των πολιτών που αναγνώρισαν πως η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη, η εργασιακή ειρήνη, η στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ευάλωτων ομάδων, τα αναπτυξιακά έργα, ο εκσυγχρονισμός σημαντικών δομών του κράτους, δεν ήταν παρά αποτέλεσμα μιας αποφασιστικής και προοδευτικής διακυβέρνησης.

Θέλω να είστε περήφανοι για όσα πετύχαμε τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Να είστε υπερήφανοι, γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε πως όταν αναλαμβάναμε την εξουσία, η χώρα ήταν στο τελευταίο στάδιο πριν τη χρεωκοπία.

Τα ρευστά διαθέσιμα περιορίζονταν στις ανάγκες του κράτους για μόλις ένα μήνα.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ύστερα από 22 υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, κατέτασσαν την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα «σκουπίδια», και ως εκ τούτου η δυνατότητα δανεισμού του κράτους ήταν μηδενική.

Η ανεργία είχε φτάσει στο 17%, ενώ τα κοινωνικά παντοπωλεία ήταν ισάριθμα των κοινών παντοπωλείων.

>>> Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Λύση με δύο κράτη δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή

Να είστε φίλες και φίλοι υπερήφανοι, γιατί χάρη στην αποφασιστικότητα, τις τολμηρές αποφάσεις ευθύνης, με τη θερμή και ισχυρή στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία κατορθώνοντας:

(α)     Την έξοδό μας από την αυστηρή επιτήρηση του μνημονίου το 2016, πολύ νωρίτερα  από ό,τι όλοι προέβλεπαν. Μην ξεχνάτε πως υπήρχαν κάποιοι που μιλούσαν για δεύτερο και τρίτο μνημόνιο. Αποδείξαμε ότι είμαστε οι ηγέτες που μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και να ανταποκριθούμε στην ευθύνη που αναλάβαμε.

(β)     Επαναφέραμε τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.

(γ)     Μειώσαμε την ανεργία από το 17% στο 6%, επιτυγχάνοντας προ της πανδημίας, συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

(δ)     Σημειώσαμε ρυθμούς ανάπτυξης που έφταναν προ της πανδημίας το 4.5%.

(ε)     Χάρη στα μέτρα στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας τερματίσαμε τη λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων.

(στ)   Μέσα από μια συνετή δημοσιονομική πολιτική πετύχαμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς την  οποιαδήποτε  νέα φορολογική  επιβάρυνση.

(ζ)     Επαναφέραμε την ΑΤΑ και το επίδομα  μάνας που καταργήθηκε προ της ανάληψης της εξουσίας που το κατάργησαν αυτοί που σήμερα ζητούν να αποκαταστήσουν εκείνο που κατήργησαν.

(η)     Αποκαταστήσαμε τα ταμεία πρόνοιας των εργαζομένων κατά 75%.

(θ)     Θεσμοθετήσαμε το Ταμείο Συντάξεως των νεοεισερχομένων  υπαλλήλων Δημοσίου και Ημι-δημόσιου Τομέα, οι οποίοι το αποστερήθηκαν από το 2011.

(ι)      Καταργήσαμε την Έκτακτη Εισφορά των Δημοσίων Υπαλλήλων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Εκεί που άλλοι επέβαλλαν φόρους εμείς καταργούσαμε. Αυτή ήταν η προσπάθεια προκειμένου η χώρα να ανακάμψει.

Χάρη στη συνεπή δημοσιονομική πολιτική, το άρτιο σύστημα υγείας και τα αυστηρά μέτρα υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού, έγινε κατορθωτό  να αντιμετωπίσουμε και πάλι με επιτυχία και τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση, την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας που έπληξε την ανθρωπότητα το 2020.

Με τις αποφάσεις που πήραμε σώσαμε ζωές, στηρίξαμε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τις θέσεις εργασίας και βεβαίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Θα αρκεστώ απλώς να αναφέρω πως για τα σχέδια στήριξης της οικονομίας και προστασίας των πολιτών από την πανδημία, το κράτος διέθεσε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να επισημάνω ακόμη ότι το 2021 η ανάπτυξη έφτασε το 5.7%. Πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η ανεργία παρέμεινε στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Και επειδή η δική μου παράθεση στοιχείων μπορεί να θεωρηθεί υποκειμενική, σας αναφέρω επί λέξει τι καταγράφεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2022, όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία:

«Η Κύπρος πραγματοποίησε ισχυρή ανάκαμψη το 2021 χάρη στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και τη σημαντική στήριξη της Πολιτείας…  Η οικονομία επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο και η ανεργία μειώθηκε».

Αυτή είναι η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που κάποιοι ζητούν να φέρουν τάχα την αλλαγή.

Καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως Κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός θα πολιτευτούμε με την ίδια υπευθυνότητα, ώστε επιτυχής να είναι και η διαχείριση της παρούσας κρίσης.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών σε ζωτικής φύσεως αγαθά.

Ήδη, έχουμε εξαγγείλει δύο δέσμες μέτρων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ και μη παραγνωρίζοντας και τις δυνατότητες των δημοσιονομικών του κράτους, θα λάβουμε και όσα άλλα μέτρα απαιτούνται προς στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων των συμπολιτών μας.

Είμαι βέβαιος πως θα είμαστε πολύ πιο αρεστοί εάν υιοθετούσαμε τις εύηχες προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που εάν εισακούονταν θα έδιδαν μια πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά θα οδηγούσαν σε κατάρρευση τα όσα με θυσίες των πολιτών έχουν κατακτηθεί.

Θα ήταν οκτώ μήνες πριν τη λήξη της θητείας μου εύκολη η  αρεστή απάντηση. Ωστόσο θέλω να είμαι ξεκάθαρος:

Δεν θέλω και δεν θα δεχτώ να παραδώσω, ιδιαίτερα στον φίλο Αβέρωφ, ένα κράτος στην κατάσταση του κράτους που παρέλαβα. Δεν θα οδηγήσω τη χώρα σε χρεοκοπία χάρη εύηχων συνθημάτων. Εδώ είναι που καλούνται οι ηγέτες να αναλάβουν ευθύνες, να πληρώσουν πολιτικό κόστος, αλλά να διασώσουν μακροπρόθεσμα και τις κατακτήσεις των πολιτών και το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας.

Έχουμε αποδείξει φίλες και φίλοι, την αποφασιστικότητα και το αίσθημα ευθύνης με το οποίο  αντιμετωπίσαμε τις προηγούμενες κρίσεις.

Με την ίδια αποτελεσματικότητα θα αντιμετωπίσουμε και την παρούσα.

Θέλω να είστε περήφανοι όχι μόνο για τα οικονομικά επιτεύγματα της διακυβέρνησης μας, αλλά περήφανοι και για την υιοθέτηση τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά τις διαχρονικές παθογένειες και αγκυλώσεις στις οποίες το κράτους παρέμεινε καθηλωμένο σε εποχές του παρελθόντος.

Να είστε περήφανοι γιατί η δική σας Κυβέρνηση προχώρησε σε ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του κράτους μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως ενδεικτικά και μόνο αναφέρω:

(α)     Την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε οι πενταετείς θητείες του εκάστοτε Προέδρου να περιορίζονται στις δύο. Και αυτό για να παύσουν να υπάρχουν ηγεμονικές τάσεις. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εναλλαγής στην εξουσία και όχι τις εσαεί παραμονής που πολλές φορές οδηγούν σε αυθαιρεσίες.

(β)     Στη δημιουργία 5 Υφυπουργείων για αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους,  αλλά το εξίσου σημαντικό, την περαιτέρω προώθηση πολιτικών ανάπτυξης κατά τομέα ευθύνης.

(γ)     Τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήταν αντικείμενο διαλόγου για δεκαετίες.

(δ)     Ενώ μέσα στο ίδιο πλαίσιο υλοποιούμε το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με δαπάνες που μέχρι στιγμής υπερβαίνουν τα 90 εκατομμύρια και για την ολοκλήρωση του οποίου έχουν δρομολογηθεί δαπάνες ύψους 350 εκ Ευρώ.

(ε)     Τη Μεταρρύθμιση της Δημόσια Υπηρεσίας, για πιο εύρυθμη  λειτουργία του κράτους, αλλά και διασφάλιση της αξιοκρατικής ανέλιξης των ικανών δημοσίων υπαλλήλων.

(στ) Την εισαγωγή του νέου, σύγχρονου και αξιοκρατικού Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση, με την καθιέρωση εξετάσεων, έτσι ώστε να μην υπάρχει Επετηρίδα διορισμού και να διορίζονται οι γηραιότεροι και όχι οι ικανότεροι. Κατά αυτό τον τρόπο προσφέρεις στην Παιδεία.

Να είστε περήφανοι γιατί οικοδομήσαμε ένα κράτος πρόνοιας, που στέκεται πραγματικά αρωγό στις ανάγκες του συνόλου των πολιτών, αλλά ιδιαίτερα όσων έχουν ανάγκη της κρατικής μέριμνας και προστασίας.

Να είστε περήφανοι γιατί ύστερα από δεκαετίες υποσχέσεων, η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ εφάρμοσε το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Να νιώθετε περήφανοι γιατί η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού δημιούργησε το ισχυρό δίκτυ προστασίας των εχόντων ανάγκη με τη θεσμοθέτηση:

(α)     Του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

(β)     Τη διασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, ώστε κανένας συνταξιούχος να μη ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Να υπενθυμίσω ότι ο μονήρης συνταξιούχος που έχει σύνταξη κάτω του ορίου της φτώχειας παίρνει 710 ευρώ ενώ για το ζεύγος το ελάχιστο είναι 1210 ευρώ.  

Για να μην αναφερθώ σε σωρεία άλλων μέτρων όπως τη  θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας, αλλά και τη σύνταξη χηρείας για τους άντρες, την επιμήκυνση της άδειας μητρότητας, που καλύπτει και την παρένθετη μητέρα, την καθιέρωση των εκ πατρογονίας προσφύγων, το ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για άτομα με αναπηρίες, την πρόωρη σύνταξη των θαλασσαιμικών, τη δημιουργία σπιτιών προστασίας για γυναίκες θύματα βίας, κακοποιημένα παιδιά και άτομα με αναπηρίες.

Αυτό είναι το κράτος πρόνοιας που παραδίδουμε και αναφέρω μόνο μέρος.

Ένα όραμα που δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς τη συνδρομή της αείμνηστης φίλης και συνεργάτιδας μου Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Να είστε περήφανοι που η Κυβέρνηση προώθησε  τη μεταρρύθμιση που αφορά τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, η οποία αναμένω να ολοκληρωθεί προ των θερινών διακοπών της Βουλής. Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική βούληση των πολιτικών κομμάτων, στην πολιτική ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης.

Δημιουργήσαμε ισχυρούς θεσμούς αποτροπής φαινομένων διαφθοράς, εισάγοντας το οριζόντιο σχέδιο δράσης καταπολέμησης της διαφθοράς που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει 52 δράσεις μεταξύ άλλων τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, της προστασίας μαρτύρων, της δημιουργίας μονάδων εσωτερικού ελέγχου, ενώ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καταργήσαμε την ανωνυμία των πραγματικών δικαιούχων σε εταιρείες.

Πολύς θόρυβος έγινε για τη διαφθορά. Δεν θέλω να κάνω περισσότερα σχόλια. Αρκεί να ρωτηθούν ποιοι ήταν αυτοί που εμπλέκονταν στην προβολή του βίντεο του Al Jazeera, ας ρωτήσουν τους δικηγόρους, τους λογιστές, ας ρωτήσουν τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης αν και πόσο συνέβαλε το πρόγραμμα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Την ίδια ώρα, όμως, δεν παραγνωρίζω και δημόσια απολογήθηκα γιατί κάποιοι καταχράστηκαν κενά και αδυναμίες. Αλλά αυτό δεν επέτρεπε και δεν επιτρέπει σε κανένα να νομίζει πως λασπολογώντας θα κερδίσει πολιτικούς πόντους. Τα αποτελέσματα των περσινών εκλογών του Μάη έδωσαν σαφέστατες απαντήσεις από τον λαό για όσους πίστεψαν ότι μπορεί να καταχρώνται ή να διαστρεβλώνουν γεγονότα, προκειμένου μέσα από τη λασπολογία να ωφεληθούν.

Η Ιστορία θα τους κρίνει και η αλήθεια θα διαφανεί όπως διαφάνηκε και από τις έρευνες που άμεσα διατάχθηκαν.

Να είστε περήφανοι για την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς η οποία με την πρόσληψη 3,500 συμβασιούχων οπλιτών  έχει  καταστεί ένας ευέλικτος ημιεπαγγελματικός στρατός, με ταυτόχρονη μείωση της θητείας των κληρωτών μας νέων στους 14 μήνες.

Να είστε περήφανοι γιατί δεν αγνοήσαμε τις στεγαστικές ανάγκες των νέων. Μέσα από τις πολιτικές που υιοθετήσαμε νέοι και μη προνομιούχοι έχουν πλέον ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε ποιοτική  και προσιτή κατοικία.

Όπως και δεν αγνοήσαμε την ανάγκη στήριξης των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών κοινοτήτων. Με συγκεκριμένα προγράμματα και ποσά. Επιπλέον σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων που προνοεί την υλοποίηση 350 δράσεων με συνολικό προϋπολογισμό 525 εκατομμυρίων.

Να είστε περήφανοι γιατί ενισχύσαμε με σειρά σχεδίων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ, τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα δεν παραλείψαμε να σταθούμε αρωγοί, στηρίζοντας τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας, με σχέδια χορηγιών ύψους 750 εκ Ευρώ ή και στήριξη με αποζημιώσεις με ποσό που υπερβαίνει τα 150 Εκ Ευρώ.

Οι κίνδυνοι που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει δεν επέτρεπαν την παραγνώριση των αμυντικών δαπανών και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση και πρέπει να νιώθετε ιδιαίτερα περήφανοι διότι μέσα από τα προγράμματα θωράκισης και ενίσχυσης αποτρεπτικής, σημειώνω, δύναμης της χώρας έχουμε σημαντικά ενισχύσει την Εθνική Φρουρά, χωρίς να θέλω να κάνω ειδικότερη αναφορά, αφού γνωρίζετε πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα.

Αυτό που θέλω να σας πω είναι πως ένα είναι να ενισχύεις την αποτρεπτική ισχύ λόγω απειλών και άλλο είναι τι επιδιώκεις.

Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε τον διάλογο για μια ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Επιδιώξαμε και πετύχαμε τον διάλογο και το 2017 πλησιάσαμε ελάχιστα προ της λύσης. Αν δεν το πετύχαμε αυτό δεν οφειλόταν σε δικές μας ευθύνες, αλλά στις ευθύνες της Τουρκίας όπως καταγράφηκαν μέσα από τα πρακτικά των ΗΕ που δημοσιοποιήθηκαν, αλλά και λόγω της επιμονής να επιμείνουν στο αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και διατήρησης μόνιμα στην πατρίδα μας κατοχικού στρατού.

Οι προθέσεις της Τουρκίας επιβεβαιώνονται από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας όπου με την παρουσίαση αριθμού χαρτών κατέδειξαν τη διαχρονική αναθεωρητική στάση της Άγκυρας. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι πέραν τούτου, παρά να πω ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή της παρουσίας μου στην προεδρία δεν θα παύσω να αγωνίζομαι προκειμένου η πατρίδα μας να απαλλαγεί από την κατοχή, να επανενωθεί με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ουδέποτε διανοηθήκαμε να σφετεριστούμε τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας. Άλλοι είναι που σφετερίζονται τη γη των προγόνων μας.

Θέλω να ευχηθώ η συμπαράσταση της Ευρώπης, η συμπαράσταση των συμμάχων και φίλων να είναι τέτοιας αποφασιστικότητας που να δούμε να διαφοροποιούνται οι συμπεριφορές μιας γείτονας χώρας που δυστυχώς προκαλεί ανησυχίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Θέλω να είστε εξίσου περήφανοι, γιατί παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, από το 2015, υλοποιούμε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τα πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ. Μιλάμε για μεγέθη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα πέντε δις για μεγάλες χώρες να μη σημαίνουν πολλά, αλλά για το μέγεθος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οικονομίας είναι σημαντικά ποσά.

Έχουμε κυριολεκτικά μετατρέψει την Κύπρο σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, που μεταμορφώνει καθημερινά τις πόλεις, τις κοινότητες της υπαίθρου, τις ορεινές περιοχές.

Σημαντικά έργα που είχαν προγραμματιστεί εδώ και δεκαετίες  συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ο δρόμος Λεμεσού- Σαιττά, Πάφου- Πόλης, Λευκωσίας- Παλαιχωρίου, Αστρομερίτη- Ευρύχου, και ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας,  είτε ευρίσκονται υπό κατασκευή είτε βρίσκονται στα πρόθυρα της προσφοροδότησης.

Ένιωθα την ανάγκη να κάνω μια αδρομερή, συνοπτική αναφορά. Λεπτομερής θα γίνει όταν θα παρουσιάζεται το έργο της Κυβέρνησης ανά τομέα για τη δεκαετία.

Μέσα στο πλαίσιο του χρόνου που μου παρέχεται, παρέθεσα ενδεικτικά, το έργο που η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ έχει επιτελέσει κατά τα δέκα χρόνια διακυβέρνησης.

Δεν θα ήμουν όμως ειλικρινής, εάν δεν παραδεχόμουν, και το τονίζω, ότι κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν λάθη και παραλείψεις τα οποία δημόσια έχουμε αναγνωρίσει.  Και για τα οποία είχαμε το θάρρος με αποφασιστικότητα να διορθώσουμε.

Είναι για αυτό που πρέπει να νιώθετε περήφανοι, γιατί ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν μας διέκρινε η αλαζονεία του αλάθητου. Γιατί ήμαστε πάντοτε πρόθυμοι να δεχτούμε την εποικοδομητική κριτική, αλλά και να υιοθετήσουμε ή να διορθώσουμε  πολιτικές που δεν ήταν συμβατές με αυτό που επιθυμούσαμε και επιδιώκαμε.

Το όραμα μας δεν περιορίζεται στην Κύπρο του σήμερα. Δεν περιορίζεται στα όσα υλοποιήσαμε ή υλοποιούμε. Εκτείνεται σε ένα σχέδιο καλά μελετημένο, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση, με σαφή προσανατολισμό, που ύστερα από διαβούλευση και με τις πολιτικές δυνάμεις, έτυχε της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένα σχέδιο που οδηγεί τη χώρα στη νέα εποχή.

Δικαιολογείστε να είστε περήφανοι, όχι μόνο για όσα έχουμε υλοποιήσει, αλλά γιατί μέσα από το σχέδιο  Κύπρος - το Αύριο, αφήνουμε ένα κληροδότημα που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή παρέμβαση από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύψους πέραν των τεσσάρων δισεκατομμυρίων Ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι ετήσιες δαπάνες που προβλέπονται στους τακτικούς προϋπολογισμούς.

Θα ήμουν αγνώμων εάν δεν αναγνώριζα πως δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να επιτύχουμε στα όσα ο σύντομος χρόνος μου επέτρεψε να αναφερθώ εάν η Κυβέρνηση δεν είχε τη δημιουργική στήριξη του ΔΗΣΥ.

Θέλω απλώς να σας υπενθυμίσω πως από το 2014 η Κυβέρνηση είχε τη μειοψηφία στη Βουλή. Η πλειοψηφία των κομμάτων ανήκε στην  αντιπολίτευση.

Γι’ αυτό και εάν σήμερα νιώθυμε υπερήφανοι για το έργο που επιτελέσαμε, δεν οφείλεται μόνο στην Κυβέρνηση, αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, με προεξάρχουσα την ηγετική φυσιογνωμία του Προέδρου της παράταξης, του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μία ηγετική φυσιογνωμία που στα ζωτικής σημασίας θέματα, χάρη στα ηγετικά του χαρίσματα, κατόρθωσε να επιτυγχάνει συναινέσεις και συγκλίσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν οι ριζοσπαστικές πολιτικές που με τόση περηφάνεια ανέφερα.

Φίλε Αβέρωφ, φίλοι μέλη της ηγετικής ομάδας του ΔΗΣΥ και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, σας ευχαριστώ για τη δημιουργική  σας συμβολή στο κοινό μας όραμα, που έγινε πραγματικότητα. Νιώθω και θέλω με τον θεσμικό ρόλο που έχω να μην παραλείψω να ευχαριστήσω τις πολιτικές δυνάμεις που ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων του ηγέτη της παράταξης συναίνεσαν και συνεργάστηκαν ώστε να πετύχουμε μεταρρυθμίσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το καταφέρναμε.

Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές, θέτουν ενώπιον των μελών και φίλων του ΔΗΣΥ, αλλά και του συνόλου του λαού, ένα σημαντικό δίλημμα:

Θα συνεχίσουμε την πορεία ανάπτυξης, σταθερότητας και ασφάλειας της χώρας, με δοκιμασμένους ηγέτες, που μπορεί με βεβαιότητα να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχεια της επιτυχούς πορείας που χαράξαμε, ή θα επιλέξουμε κάποιους που υιοθετήθηκαν από τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και προκαλούν την ανησυχία που όλοι τρέφουμε.

Πρέπει να γίνει συνείδηση στον καθένα πως χωρίς  τη συσπείρωση και την ενότητα της παράταξης, θα αντιμετωπίσουμε τα τραγικά φαινόμενα του 2003.

Και εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να συνεργήσω προς αυτή την κατεύθυνση. και θέλω να το τονίσω και να το υπογραμμίσω: Κωφεύσατε εις όσα λέγονται ή εσκεμμένα διαδίδονται. Για μένα μία είναι η επιλογή. Η επιλογή του ηγέτη της παράταξης, του ικανού και δοκιμασμένου μου συνεργάτη, του Αβέρωφ Νεοφύτου. Από σήμερα καλείστε όλοι να εργαστείτε κατά τρόπο που εμείς ξέρουμε, όλοι να συστρατευτείτε φίλοι αγαπημένοι, φίλοι που με στηρίξατε για δεκαετίες. Σας καλώ να σταθείτε στο πλευρό της παράταξης μας. Μην γκρεμίσετε το σπίτι που εσείς κτίσατε. Σταθείτε δίπλα και στηρίξτε τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Μόνο έτσι θα υπάρξει ασφάλεια, θα υπάρξει σταθερότητα, θα υπάρξει συνέχεια της προκοπής».