ΠτΔ: Πριν το τέλος του έτους τα μέτρα κατά της διαφθοράς

Η Κυβέρνηση αναμένει τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων πριν την εξαγγελία των νέων μέτρων κατά της διαφθοράς

Τα νέα μέτρα κατά της διαφθοράς θα εξαγγελθούν πριν το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξηγώντας πως η καθυστέρηση στην εξαγγελία τους εντοπίζεται στην επιθυμία της κυβέρνησης να λάβει τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων.
 
«Ο λόγος καθυστέρησης είναι διότι θέλουμε να έχουμε απόψεις από όλους όσοι εμπλέκονται και επιδίωξη τους είναι η πάταξη της διαφθοράς», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του κατά την τελετή διαβεβαίωσης Μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Λέγοντας πως μέχρι χθες (1/12) είχαμε προτάσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «για αυτό και μέσα από την ορθή επεξεργασία με την Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα, τους συνεργάτες, θα ετοιμάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις πέραν των όσων έχουμε ήδη, πέραν της στρατηγικής αντιμετώπισης κατά της διαφθοράς, ώστε επιτέλους να υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση, ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και της δομής των δικαστηρίων «τέθηκε εξ αρχής στην ύψιστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας».
 
Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο της διασφάλιση της ομαλής, απρόσκοπτης και αποτελεσματικής απόδοσης δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πετύχαμε στη βάση της διακηρυγμένης πολιτικής της Κυβέρνησης, να αναβαθμίσουμε μετά από την πάροδο πολλών ετών, έτσι ώστε να γίνει το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας μας αποτελεσματικότερο».
 
Όπως είπε, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, από το 2013 και εντεύθεν, επιτεύχθηκε ή προωθείται μέσω νομοσχεδίων, που ευελπιστεί ότι θα υιοθετηθούν, όπως ο εκσυγχρονισμός των δομών και της λειτουργίας των Δικαστηρίων, η αύξηση του αριθμού των Δικαστών, με καθορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για την αξιολόγηση, πρόσληψη και προαγωγή τους, η Ίδρυση Σχολής για την Επιμόρφωση των Δικαστών, με την ψήφιση των νομοσχεδίων που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή και η σε στενή συνεργασία αντιμετώπιση του όγκου των καθυστερημένων υποθέσεων. Το πιλοτικό πρόγραμμα άρχισε ήδη να εφαρμόζεται με άριστα αποτελέσματα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση της ψηφιοποίησης των δικαστηρίων και της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-Justice), με την κατακύρωση και υπογραφή με τον ανάδοχο του έργου. Μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το έργο των δικαστών, στη σύσταση νέων Δικαστηρίων, όπως του Διοικητικού Δικαστηρίου, που λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2016 και του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, που λειτουργεί από τα μέσα του 2019 και που λόγω των αυξημένων αναγκών θα υπάρξει και αύξηση του αριθμού των δικαστών, που από τρεις έγιναν πέντε και θα αυξηθούν στους δέκα και τη νέα δομή του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η σύσταση Εφετείου, Ναυτοδικείου και Εμπορικού Δικαστηρίου είναι μέσα στις προτάσεις των νομοσχεδίων που καταθέσαμε στη Βουλή, είπε.
 
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δημιουργία Ειδικής Δικαιοδοσίας Εκδίκασης Διαφορών που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις ή αξιόγραφα. Είναι από τα στοιχεία που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων μας και στην ταχύτερη επίλυση διαφορών που προκύπτουν όσον αφορά τα συγκεκριμένα θέματα, την επίλυση κτιριακών προβλημάτων με την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 95 εκατομμύρια ευρώ. Υπήρξε η ανακαίνιση του πρώην Ανωτάτου Δικαστηρίου, η προώθηση της ανέγερσης Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, η ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στην Αμμόχωστο, η επέκταση στην Πάφο και άλλα, η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην τήρηση πρακτικών που αναμένεται να αρχίσει από το ερχόμενο έτος και η προώθηση της αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου με την κατάθεση εφτά νομοσχεδίων.
 
«Τα όσα έχω προαναφέρει είναι ενδεικτικά της βούλησης και της αποφασιστικότητας που διαθέτουμε για τον επιδιωκόμενο, ριζικό εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης», είπε.
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασάδης είπε ότι ο διορισμός των Δώρας Σωκράτους, Λένας Δημητριάδου Αντρέου, Ιωάννη Ιωαννίδη και Νικόλα Σάντη στο ύπατο αξίωμα του δικαστικού συστήματος της χώρας, ως δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εδράστηκε στις ακαδημαϊκές σπουδές και την άριστη νομική και επιστημονική τους επάρκεια, την εμπειρία που απεκόμισαν και την υψηλή αίσθηση ευθύνης που επέδειξαν, εκτελώντας με επιτυχία τα καθήκοντά τους, υπηρετώντας επί σειρά ετών τη δικαιοσύνη και τα δικαστικά έδρανα και το ακέραιο του χαρακτήρα τους, με κύρια γνωρίσματα αυτού της ευσυνειδησίας, της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.
 
«Συγχαίροντας σας για άλλη μια φορά εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας διαβεβαιώνοντας το σύνολο του δικαστικού Σώματος ότι η Κυβέρνηση θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας να εισακούσει τις εισηγήσεις και να τις υιοθετήσει, προκειμένου να πετύχουμε αυτό που χρωστούμε ως Πολιτεία στους πολίτες, την ταχύτερη δυνατή απονομή δικαιοσύνης για να υπάρχει δικαιοσύνη και είμαι βέβαιος ότι προς αυτή την κατεύθυνση τόσο ο μέχρι σήμερα βίος και πολιτεία σας αλλά και μέσα από την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, θα επιτευχθεί», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Μιλώντας εκ μέρους των δικαστών η κ. Σωκράτους είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο διορισμός αποτελεί μεγάλη τιμή, όμως ακόμα μεγαλύτερη «είναι η τεράστια ευθύνη και το βάρος του καθήκοντος που καλούμαστε να επιτελέσουμε με ευσυνειδησία, υπομονή θάρρος και όχι πάθος, χωρίς προκατάληψη και εύνοια».

Πρόσθεσε ότι «προσδοκούμε σε αγαστή συνεργασία με τους διάφορους ανεξάρτητους φορείς στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών προς επίτευξη των στόχων της δικαιοσύνης και της μεταρρύθμισης της».

Αναφερόμενη στο πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ήδη εφαρμοστεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, η κ. Σωκράτους είπε ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικότατα αποτελέσματα και «αυτό είναι ένδειξη και απόδειξη ότι όπου υπάρχει ικανός αριθμός δικαστών, η δικαιοσύνη απονέμεται πολύ ταχύτερα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». 

(ΚΥΠΕ)
 

 
27347