ΠτΔ: Συντάσσει νομοσχέδιο για διορισμό συμβούλων–Ελέγχονται όλοι κι αν πρέπει θα ακυρωθούν

Τι ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής μετά τη έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Έχουν εξευρεθεί λύσεις σε όλα τα θέματα που προέκυψαν με τους διορισμούς από την Κυβέρνηση, δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν σύντομη, αλλά ήταν πάρα πολύ παραγωγική και συζήτησαν όλα αυτά τα θέματα των διαφόρων διορισμών που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες. Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει βρει λύσεις για όλα τα θέματα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για το θέμα των συμβούλων, ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση για άμεση σύνταξη νομοσχεδίου στα πρότυπα του νόμου που υπάρχει ήδη για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. Ο νόμος θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και όπως είπε ο Ελεγκτής, δεν βλέπει λόγο γιατί η Βουλή να μην εγκρίνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα, είπε ότι ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει από τώρα και προτού ψηφιστεί ο νόμος, σε έλεγχο για το κατά πόσο όλοι αυτοί οι συνεργάτες ικανοποιούν τα κριτήρια που προβλέπονται στον νόμο για τους συνεργάτες και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οποιοσδήποτε δεν ικανοποιεί αυτά τα κριτήρια, τότε θα υπάρξει τερματισμός κάθε τέτοιας σύμβασης

Όσον αφορά το θέμα της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Δόξας Κωμοδρόμου, ο Ελεγκτής ανέφερε ότι είδε την επιστολή της ΕΔΥ και έχει εγκριθεί η απόσπασή της στην Προεδρία, άρα το θέμα λύνεται με τρόπο αποδεκτό και από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Όπως είπε, όταν το συζήτησαν ο Πρόεδρος εξέφρασε τη θέση ότι η μισθοδοσία της κας. Κωμοδρόμου θα είναι αυτή την οποία είχε στο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτή τη θέση είχε και η Ελεγκτική Υπηρεσία από την εποχή της απόσπασης του Ανδρέα Ιωσήφ από το ΡΙΚ στην Προεδρία.

Όσον αφορά τη Μαριλένα Ραουνά, ανέφερε ότι επίσης υπήρξε μια εισήγηση του Προέδρου, την οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί απολύτως λογική. Όπως είπε,  στον προϋπολογισμό υπάρχει ήδη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας η οποία είναι εγκεκριμένη θέση με κανονική μισθοδοσία που σήμερα παραμένει κενή. Δεν έχει κανέναν λόγο ο Πρόεδρος, είπε ο Ελεγκτής, να μη διορίσει την κα. Ραουνά σε αυτή τη θέση και να αφήσει την πλήρωση της θέσης του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη Βουλή. Με αυτό τον τρόπο, συμπλήρωσε, και το θέμα της κας. Ραουνά λύνεται με έναν τρόπο που είναι απόλυτα αποδεκτός από τη Νομική Υπηρεσία και αποκαθίσταται και αυτό το θέμα.

Ο κ. Μιχαηλίδης χαιρέτισε την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για υιοθέτηση των συστάσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι το θέμα με το διορισμό 19χρονης στο Υφυπουργείου Τουρισμού κλείνει επειδή εκείνη η υπηρεσία έχει τερματιστεί και με τη νέα θέση του Προέδρου, έτσι κι αλλιώς θα τερματιζόταν επειδή δεν θα ικανοποιούσε τα κριτήρια αυτού του νόμου που υπάρχει ήδη για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει προχωρήσει σε ελέγχους για άλλους διορισμούς, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν έχουν προλάβει. Ήδη, ανέφερε, ενημερώθηκε από κάποια Υπουργεία ότι δεν έχουν καν συμβούλους, όπως από το Υπουργείο Οικονομικών. Είπε ότι έλαβαν στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών, ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει σε οποιοδήποτε άλλο έλεγχο. Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, παραμερίζεται αυτή τη στιγμή μέχρι να γίνουν οι ενέργειες από πλευράς Προεδρίας, ώστε να υπάρχει η συμμόρφωση, κι ενδεχομένως να προβεί η υπηρεσία σε κάποιο έλεγχο αργότερα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την νομιμότητα του διορισμού της 19χρονης στο Υφυπουργείου Τουρισμού, επανέλαβε τη θέση ότι για αυτούς οι διορισμοί στη δημόσια υπηρεσία γίνονται μόνο από την ΕΔΥ αν είναι μόνιμες θέσεις, μόνο με τη διαδικασία των εκτάκτων αν είναι έκτακτες θέσεις και αυτές είναι οι συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες διορισμού. Πρόσθεσε ότι με βάση το σύνταγμα υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ πολιτικής εξουσίας και διοικητικής λειτουργίας του κράτους. Κατ΄ εξαίρεση ανέφερε έχει υιοθετηθεί ότι θα μπορεί για πολιτικές θέσεις να υπάρχει η δυνατότητα διορισμού από πλευράς των κρατικών αξιωματούχων. Ωστόσο, είπε, ότι δεν είναι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αποδεκτό αν ελέγχονταν συνταγματικά, ενώ οι θέσεις αυτές δεν είναι για να κάνει κάποιος τα social media ή για να είναι γραμματέας.

Συμπλήρωσε ότι δεν θα ήταν αποδεκτό, αφού με βάση το πρότυπο συμβόλαιο, το οποίο είναι μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, αυτό το πρόσωπο καλείται να κάνει εξειδικευμένες μελέτες και έρευνες και να συμβουλεύει τον Υπουργό, καθήκοντα, τα οποία απαιτούν εμπειρογνωμοσύνη και κατάρτιση.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν επιθυμούν τη σύγκρουση, αλλά να υπάρχει μια καλή συνεργασία για βελτίωση των διαδικασιών και των θεμάτων που προκύπτουν.

ΚΥΠΕ