ΠτΔ/Κυπριακό: Χρειάζεται ευνοϊκό περιβάλλον για διαπραγματεύσεις

«Και σίγουρα όχι κάτω από συνθήκες εκφοβισμού ή απειλών από την Τουρκία», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε ότι παραμένει σθεναρά δεσμευμένος στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες με ρεαλιστικές προοπτικές επιτυχίας είναι εκ των ων ουκ άνευ να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να είναι ευνοϊκό για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με καλή θέληση.

«Και σίγουρα όχι κάτω από συνθήκες εκφοβισμού ή απειλών από την Τουρκία», ανέφερε, δεχόμενος σήμερα τα διαπιστευτήρια της Πρέσβειρας της Χιλής, Ximena Carolina Ares Mona, του Πρέσβη της Αργεντινής, Sergio Daniel Urribarri, και της Πρέσβειρας της Ναμίμπιας Nada Kruger.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δυστυχώς οι παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι αντίθετες με την ανάγκη να υπάρχει ένα καλό και θετικό κλίμα που θα καταστήσει δυνατή την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επιλέξει τελικά να υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική και εποικοδομητική προσέγγιση και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Είπε πως η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων αποτελεί ακόμη μια κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων των ΗΕ και κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με τα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών.

Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη της Αργεντινής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κύπρος εκτιμά βαθιά της συνεχιζόμενη δέσμευση και συμβολή της Αργεντινής στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο. Είπε ακόμη πως Κύπρος και Αργεντινή έχουν μακροχρόνιες και φιλικές σχέσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Urribarri αναφέρθηκε στην προσφώνησή του στη συμμετοχή της Αργεντινής στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημειώνοντας ότι αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της χώρας στην ειρηνική επίλυση συγκρούσεων ανά τον κόσμο όπως και της υποστήριξης σε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.
 
Σημείωσε, επίσης, ότι η πρόκληση και ο στόχος τώρα είναι η εμβάθυνση, ενίσχυση και διαφοροποίηση της φύσης και του εύρους της συνεργασίας μεταξύ Αργεντινής και Κύπρου.
 
Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια της Πρέσβειρας της Χιλής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ως κράτος μέλος της ΕΕ η Κύπρος είναι έτοιμη να εργαστεί στενά με η Χιλή για προώθηση των κοινών αξιών και αρχών μέσω της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Εξέφρασε επίσης τη μεγάλη εκτίμηση της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη συμμετοχή της Χιλής στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ με 14 άτομα από το 2000.

Από την πλευρά της, η Πρέσβειρα της Χιλής επανέλαβε την ειλικρινή επιθυμία της χώρας της να υπάρξει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας πως η Χιλή υποστήριζε πάντα τη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση μιας λύσης.

Επεσήμανε πως οι κοινές θέσεις των δυο χωρών έχουν δημιουργήσει ένα παραγωγικό έδαφος για πολυμερή αμοιβαία βοήθεια και συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη για υποψηφιότητες σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια της Πρέσβειρας της Ναμίμπια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι δυο χώρες θα μπορέσουν να σημειώσουν γνήσια πρόοδο σε διάφορους τομείς συνεργασίας στους οποίους υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Είπε επίσης πως ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας στη Ναμίμπια.

Από την πλευρά της, η κ. Kruger είπε πως προτίθεται να εργαστεί με αποφασιστικότητα για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων προς αμοιβαίο όφελος των δυο χωρών και των λαών τους.

Επεσήμανε, περαιτέρω, πως η χώρα της προσβλέπει στο να εργαστεί με την Κύπρο σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πολυμερές πεδίο δράσης.

(ΚΥΠΕ)
 

 
25737