Πυρά ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Αλληλεγγύη-ΕΛΑΜ για Υπ. Επιθεωρήσεων

Το ΑΚΕΛ διερωτάται γιατί τα άλλα τέσσερα κόμματα «σιγόνταραν τον ΔΗΣΥ σ’ αυτή την απαράδεκτη ενέργεια;»

Επίθεση κατά ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και ΕΛΑΜ εξαπέλυσε σήμερα (13/12) το ΑΚΕΛ με αφορμή την αποκοπή των κονδυλίων που είχαν περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 για την Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας.

Ειδικότερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως, «ο ΔΗΣΥ χαρακτηρίζει την ύπαρξη ελέγχων για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας ‘ιδεολογική αγκύλωση’ του ΑΚΕΛ», σημειώνοντας πως, «θα μπορούσαμε να αντιστρέψουμε το χαρακτηρισμό. Ιδεολογική αγκύλωση είναι η επιμονή στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας και στην κάλυψη της παρανομίας στο χώρο εργασίας», είπε.

>>> Διαβάστε ακόμη: «Πυρά» και από ΣΕΚ κατά ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και ΕΛΑΜ <<<

«Αυτό θέλει ο ΔΗΣΥ και τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ που απέκοψαν το κονδύλι για την Υπηρεσία Επιθεωρήσεων;», διερωτήθηκε.

«Κι αφού, κατά τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ είναι ιδεολογικά αγκυλωμένο, πώς σχολιάζει την έντονη αντίδραση όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων; Κατά τον ΔΗΣΥ είναι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις 'ιδεολογικά αγκυλωμένες';», διερωτήθηκε περαιτέρω ο κ. Στεφάνου

«Ιδεολογική αγκύλωση είναι να προστατεύονται η εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων;», διερωτήθηκε ακόμη, σημειώνοντας πως, «είναι γνωστό ότι ο ΔΗΣΥ αναφανδόν τοποθετείται υπέρ της εργοδοσίας και αδιαφορεί για τους εργαζόμενους και τους μισθωτούς. Τα άλλα κόμματα όμως που σιγόνταραν τον ΔΗΣΥ σ’ αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, τι έχουν να πουν στους εργαζόμενους;», διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

>>> Διαβάστε επίσης: ΠΕΟ - Εξυπηρετούν τους εργοδότες ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη <<<

Από αναβολή σε αναβολή η σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, στην Βουλή έχει κατατεθεί από το 2017 νομοσχέδιο που αφορά στην σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, με το οποίο θα δημιουργείτο ένα κλιμάκιο με επιθεωρητές όχι του δημοσίου, αλλά με συμβόλαια που θα δούλευαν και εκτός ωρών εργασίας του Δημοσίου για να ελέγχουν τις συνθήκες εργασίας

Ωστόσο, παρότι έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την κατάθεσή του, η ψήφιση του πάει από αναβολή σε αναβολή. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας είχε δώσει τελεσίγραφο δεκαπέντε ημερών στο Υπουργείο Εργασίας να κάνει τις απαραίτητες και τελικές διαβουλεύσεις επί του θέματος και να προχωρήσει το Κοινοβούλιο στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Επί του θέματος, επίσης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε. Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, είχε διαμηνύσει πως, «είτε καταλήξουν, είτε δεν καταλήξουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου και εργοδοτικών οργανώσεων, το θέμα θα έρθει ξανά ενώπιον της Επιτροπής στις 19 Νοεμβρίου, με στόχο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια το αργότερο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου».

Κατά την εκ νέου συζήτηση του θέματος στην ίδια Επιτροπή στις 21/11 αποφασίστηκε όπως τελικά το νομοσχέδιο να μην προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, με το ΑΚΕΛ να καταγγέλλει ότι εργοδότες ασκούν πιέσεις και τους Οικολόγους να κάνουν λόγο για νομικά κενά αλλά και για υπερεξουσίες που προσδίδει το νομοσχέδιο στους επιθεωρητές.

>>> Διαβάστε ακόμη: ΔΕΟΚ - Αντεργατική η στάση ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύς, ΕΛΑΜ <<<

Άμεση αντίδραση συντεχνιών
Σημειώνεται πως, παρότι ακόμη δεν έχει προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου και συνεπώς δεν έχει συσταθεί η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας, εντούτοις, στον κρατικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονταν κονδύλια για τη λειτουργία της, τα οποία και αποκόπηκαν μετά την κατάθεση σχετικής τροπολογίας με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του Κινήματος Αλληλεγγύη και του ΑΚΕΛ.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, την αποκοπή των κονδυλίων για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας καταδίκασαν χθες (12/12) με ανακοινώσεις τους η ΣΕΚ, η ΠΕΟ και η ΔΕΟΚ, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, τα κόμματα που τις καταψήφισαν ότι στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων.