Ρωσική Πρεσβεία: Παραδοσιακά φιλικές οι σχέσεις με Κύπρο

Τι επισημαίνει για τα 60χρονα διπλωματικών σχέσεων

Οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας είναι παραδοσιακά φιλικές, γεγονός που διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευση της Ρωσίας για έγκαιρη επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, αναφέρει η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, με αφορμή τα 60χρονα από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.
 
Σε ανάρτηση στον λογαριασμό της Ρωσικής Πρεσβείας στο Facebook αναφέρεται ότι στις 18 Αυγούστου του 1960 εγκαθιδρύθηκαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
«Η σύναψη των σχέσεων πραγματοποιήθηκε μετά την ανταλλαγή κυβερνητικών τηλεγραφημάτων μεταξύ του Προέδρου του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου» προστίθεται.
 
Ήδη στις 27 Δεκεμβρίου 1960, συμπληρώνεται, ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης Πρέσβης της ΕΣΣΔ στην Κυπριακή Δημοκρατία Πάβελ Κωνσταντίνοβις Γερμόσιν και μερικοί άλλοι υπάλληλοι της Πρεσβείας έφτασαν στο νησί για να αναπτύξουν διμερή συνεργασία.
 
>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Έτσι, αναφέρει η Πρεσβεία στην ανάρτησή της, η ΕΣΣΔ έγινε μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν επίσημα το νεαρό ανεξάρτητο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Εξάλλου, σημειώνεται ότι ο πρώτος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα Λεύκιος Γεωργιάδης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ το 1963.
 
Έκτοτε, αναφέρεται «καθ `όλη τη διάρκεια της διπλωματικής μας ιστορίας, διατηρείται εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου. Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι παραδοσιακά φιλικές, γεγονός που διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευση της Ρωσίας για την έγκαιρη επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».
 
Σήμερα, συνεχίζει η Πρεσβεία στην ανάρτησή της, η Ρωσία και η Κύπρος δεσμεύονται από περίπου 60 συμφωνίες που ρυθμίζουν τη διμερή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ενώ απευθύνει τέλος συγχαρητήρια και ευχές για αυτήν την σημαντική, όπως λέει, επέτειο της κοινής μας ιστορίας.

ΚΥΠΕ

 
27708