Σανέρ: Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι οι δηλώσεις Αναστασιάδη

Δηλώσεις Τατάρ για τις συνομιλίες

Ως «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» θεωρεί ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανερ τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη στο πασχαλινό του μήνυμα.
 
Μετά τον Ερσίν Τατάρ αλλά και τους Τούρκους αξιωματούχους που σχολίασαν το εν λόγω μήνυμα, ο κ. Σανέρ είπε σε εκπομπή του παράνομου «Μπαϊράκ» ότι το βασικό πρόβλημα στο Κυπριακό είναι πως οι Ε/κ δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τ/κ. Σε συνεργασία με την Ελλάδα, συνέχισε, για να πραγματοποιήσουν την «μεγάλη ιδέα», χρησιμοποιούν τα ΗΕ για να διατηρήσουν το υφιστάμενο στάτους κβο και να συνεχίσουν να είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος, ως Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Αναφερόμενος δε στην ε/κ αντίδραση στην τ/κ πρόταση για λύση στη βάση δύο κρατών, ο Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι «η ε/κ πλευρά, για να ξεφύγει από μια συμφωνία, έχει εφεύρει ένα σενάριο λες και η τ/κ πλευρά πρώτη φορά έθεσε κάτι τέτοιο στο τραπέζι».
 
Από το 1571 που οι Οθωμανοί πήραν το νησί, είμαστε ο τ/κ «λαός» που ήρθαμε και μένουμε από τότε εδώ, συνέχισε ο κ. Σανέρ και το να συζητεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την κυριαρχία τους «δεν του πέφτει λόγος. Κι αυτά που είπε (περί υπεροψίας) είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
 
«Προειδοποιώ ξανά την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Γίνετε ρεαλιστές μια ώρα αρχύτερα και αναγνωρίστε την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού. Αν δεν το κάνετε αυτό και συνεχίσετε την επιθετική σας στάση, εσείς θα είστε υπεύθυνοι για τα αρνητικά που θα συμβούν και θα ψάχνετε τις σημερινές μέρες», πρόσθεσε.
 
«Να δει τον καθρέφτη» λέει για τα περί υπεροψίας ο Τατάρ
«Αν ο Αναστασιάδης θέλει να δει κάποιον υπερόπτη πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη» απάντησε χθες στο πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Τ/κ ηγέτης.
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στη γραπτή του δήλωση ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδειξε για άλλη μια φορά την «αναχρονιστική και επικυριαρχική νοοτροπία» του και επέδειξε υπεροψία προσβάλλοντας τον τ/κ «λαό» αποκαλώντας τον «συμπολίτες». «Ο κόσμος και ο Αναστασιάδης πρέπει να γνωρίζουν το εξής: Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι μειονότητα και πολίτες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι πολίτες της ελεύθερης και κυρίαρχης ΤΔΒΚ», σύμφωνα με τον κ. Τατάρ.
 
Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να παραπλανήσει την διεθνή κοινή γνώμη διεξάγοντας μαύρη προπαγάνδα βασισμένη στο ψέμα και στη συκοφαντία, την ώρα που έχει προκαλέσει «μεγάλο απόηχο» - όπως είπε - η πρόταση που υπέβαλαν στην Γενεύη για λύση στη βάση της συνεργασίας δύο ίσων κυρίαρχων κρατών.
 
«Το τελευταίο παράδειγμα γι’ αυτό το είδαμε στο πασχαλινό μήνυμα που εξέδωσε ο Πρόεδρος της ελληνοκυπριακής διοίκησης Αναστασιάδης που έχει ποινικό μητρώο με εγκλήματα», υποστήριξε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδειξε για άλλη μια φορά πόσο πολύ απέχει από τον διάλογο και τη συμφωνία, προβαίνοντας σε έκκληση για κοινό αγώνα «στον ελληνοκυπριακό λαό, στους συμμάχους του και τις προεκτάσεις τους ανάμεσά μας» και θέτοντας στο στόχαστρό του το ψευδοκράτος και την Τουρκία.
 
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την πρόταση που ο ίδιος υπέβαλε στη Γενεύη για λύση στη βάση της συνεργασίας δύο ίσων κυρίαρχων κρατών ως υπεροψία εκείνων που ονειρεύονται μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Η απάντησή μου στον Αναστασιάδη είναι να κοιτάξει στον καθρέφτη και να δει ποιος είναι ο υπερόπτης. Εμείς είμαστε περήφανοι που είμαστε εγγόνια των Οθωμανών που κατέκτησαν την Κύπρο το 1571 και την έκαναν πατρίδα των Τούρκων και που είμαστε Τούρκοι γιοι Τούρκων. Η δε πρόταση που έφερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη στη βάση της συνεργασίας δύο ίσων κυρίαρχων κρατών είναι η βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του τουρκοκυπριακού λαού και υποστηρίζεται εκ μέρους της Τουρκίας, που είναι η μεγαλύτερη και η ισχυρότερη χώρα της περιοχής».
 
Απευθυνόμενος στην ΕΕ, ο κ. Τατάρ την κάλεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν και να πάψει να στηρίζει τους Ελληνοκυπρίους, διότι «η στάση της ΕΕ υποδαυλίζει την ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία και δεν εξυπηρετεί τις προσπάθειες λύσης», κατά την έκφρασή του.
 
Χαρακτήρισε τις εγγυήσεις της Τουρκίας ως κόκκινη γραμμή για τους ίδιους και υποστήριξε ότι η πρόταση που υπέβαλε στην Γενεύη είναι «προς το συμφέρον της Κύπρου και της περιοχής και η μόνη ρεαλιστική μορφή λύσης».
 
«Παρά ταύτα, βλέπουμε ότι τα τέρατα με το ένα δόντι κινητοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας κάθε μέσο και μέθοδο και εντατικοποίησαν τις δραστηριότητες πέμπτης φάλαγγας για να κάνουν κομμάτια την ενότητά μας. Είμαστε έτοιμοι και γι’ αυτά και δεν ανησυχούμε. Διότι η μητέρα πατρίδα Τουρκία είναι μαζί μας με όλη της την δύναμη και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί σε αυτό τον δρόμο. Και δεν υπάρχει επιστροφή απ’ αυτό τον δρόμο», κατέληξε.
 
Οι Βρετανοί και η πρόταση Αναστασιάδη
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν που δημοσιεύθηκε την 1η Μαίου, ο Τ/κ ηγέτης είχε πει ότι έχει διαπιστώσει ότι η Βρετανία θα προβεί σε βήματα στην επόμενη διαδικασία, προσθέτοντας ότι δεν ενοχλείται να βγει από το δρόμο της ομοσπονδίας, αντιθέτως το βρίσκει «σωστό».
 
Ερωτηθείς να σχολιάσει γιατί απέρριψε την πρόταση του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της ΕΕ και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου υπό τον έλεγχο των ΗΕ, ο Τατάρ απάντησε πως «η συνάντηση των ΗΕ ήταν μια συνάντηση για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτή ήταν η ουσία της συνάντησης. Όμως, σε ένα μέρος της ομιλίας του ο Ελληνοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε σε αυτά που εκφράζετε με μια πρόταση. Ήταν μια πρόταση. Δεν έγινε θέμα συζήτησης».
 
Σε ερώτησή γιατί ανέφερε στη διάσκεψη Τύπου στη Γενεύη ότι απέρριψε την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ Τατάρ απάντησε: «Ναι, την απέρριψα. Γιατί να δώσω τους δικούς μου θεσμούς υπό τον έλεγχο της ΕΕ ή των ΗΕ; Αυτό δημιουργεί κυριαρχικό πρόβλημα. Δεν το αποδεχόμαστε. Η Γενεύη δεν ήταν ο τόπος για να συζητήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αυτά εάν θα συζητηθούν, θα συζητηθούν στην Κύπρο.  (…) Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μας ζήτησαν να παραχωρήσουμε το λιμάνι μας, το αεροδρόμιο μας στην ΕΕ, στα ΗΕ. Αυτό ήταν μια προσβολή για εμάς. Εμείς εκεί πήραμε θέση ως ΤΔΒΚ. Γιατί να παραχωρήσουμε τα δικά μας λιμάνια και αεροδρόμια; Αυτό δημιουργεί πρόβλημα εκπροσώπησης και βούλησης».
 
Αναφερόμενος για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι ο Αναστασιάδης έκανε μνεία για το θέμα αυτό, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι θα ανοίξει ένα λογαριασμό, στο οποίο θα κατατίθενται τα κέρδη που αναλογούν για τους Τουρκοκυπρίους, προσθέτοντας: «Τίποτα καινούριο. Το ίδιο θέμα… Εμείς λέμε ας διαχειριζόμαστε μαζί τα κέρδη από το φυσικό αέριο…», δήλωσε.
 
(ΚΥΠΕ)

 
27343