Σε κλίμα Διαμαρτυρίας η Πάφος-Τι ζητάνε γεωργοί & τι οι κάτοικοι

Διαμαρτυρία για το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών στην ύπαιθρο & οι Γεωργοί για μείωση επιδότησης

 

Tη λειτουργία υποκαταστημάτων τραπεζών στην ύπαιθρο διεκδικούν κάτοικοι είκοσι κοινοτήτων στην Επαρχία Πάφου.

Οι κάτοικοι οργάνωσαν το απόγευμα (30/6) εκδήλωση διαμαρτυρίας ζητώντας από τις διευθύνσεις των τραπεζών να κρατήσουν σε λειτουργία καταστήματα στην ύπαιθρο. Κρατώντας φυλλάδια στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως “Μαύρο σ’ αυτούς που έθαψαν την ύπαιθρο”και “όχι στο κλείσιμο των τραπεζών” οι κάτοικοι των 20 κοινοτήτων ανέφεραν πως η ύπαιθρος της Πάφου έχει εγκαταλειφθεί εντελώς και το ένα κτύπημα διαδέχεται το άλλο.

Οι κάτοικοι , σημείωσαν πως βρίσκονται σε απόγνωση και η απόφαση των τραπεζών να κλείσουν τα παραρτήματα τους σε  Πολέμι και παροδικά στο Στρουμπί  δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 6.30 μμ απόψε (30/6) στην περιοχή  Λεμονάρι, ενώ έγινε συμβολικό κλείσιμο της κυκλοφορίας διατρανώνοντας οι κάτοικοι των κοινοτήτων ότι οι κάτοικοι της υπαίθρου δεν είναι Πολίτες Β’ Κατηγορίας.

Εκ μέρους των συντονιστών, ο Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε πως ο δείκτης αστυφιλίας σημειώνει πρωτόγνωρα νούμερα, η Επαρχία της Πάφου βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση και το μεγάλο κτύπημα ήρθε από τις Τράπεζες. Όπως ανέφερε “η Τράπεζα στο Πολέμι έχει κλείσει, η Τράπεζα στο Στρουμπί εργάζεται περιοδικά, δεν αντιλαμβάνονται ότι ταλαιπωρούν τον κόσμο είκοσι και πλέον κοινοτήτων, γέροντες δεν μπορούν να μετακινηθούν στην Πάφο, γέροντες δεν έχουν πρόσβαση στο ibanking και κανείς δεν αντιλαμβάνεται και δεν νοιάζεται για να τους δώσουν πρόσβαση στις οικονομικές τους δραστηριότητες”.

 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σήμερα είπε, “ συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τους δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας, είμαστε πολίτες που διεκδικούμε το δίκαιο και στο μέλλον θα δουν δυναμικότερα μέτρα”.    

Ακολούθως, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στον συνεργατισμό που δημιουργήθηκε με αίμα και ιδρώτα των κατοίκων των περιοχών αυτών και εξέφρασε την λύπη του που στην Βουλή και στην κυβέρνηση δεν έλαβαν μέτρα για να διατηρήσουν τράπεζες στην Επαρχία.

Ο κοινοτάρχης Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου εξέφρασε την λύπη του σημειώνοντας πως τις Συνεργατικές Τράπεζες τις δημιούργησαν 50 με 100 άτομα βρακάδες, αγράμματοι, του Δημοτικού Σχολείου οι παραπάνω, κι πετούσαν και τώρα, όπως είπε,  ήρθαν οι μορφωμένοι με τα δοκτοράτα και διέλυσαν τες. Δυστυχώς" συνέχισε, "σήμερα καμιά βοήθεια δεν προσφέρουν στην ύπαιθρο". 

Εξάλλου ο Νίκος Σαββίδης πρόεδρος του Κ.Σ. Καλλέπειας ανέφερε πως δυστυχώς η κατάσταση ως έχει αποτελεί αποτέλεσμα του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού. Η ΣΠΕ Στρουμπιού, σήμερα Ελληνική, είναι, όπως εξήγησε, το μοναδικό τραπεζικό ίδρυμα μεταξύ Πάφου και Πόλης Χρυσοχούς και σήμερα υπολειτουργεί. Κάλεσε  δε, αυτούς που ψήφισαν το νόμο για ξεπούλημα του Συνεργατισμού να επανορθώσουν.

Από την πλευρά της η κοινοτάρχης Μηλιού Εύα Χρυσάνθου είπε, πως “αρχικά η τράπεζα δημιουργήθηκε για να προσφέρει υπηρεσίες στους γεωργούς και γενικά στην ύπαιθρο. Μετά ήταν η Συνεργατική που στήριξε τους γεωργούς, στήριξε την ύπαιθρο αλλά και οι αγρότες στήριξαν την τράπεζα”.Για αυτό είναι κρίμα την σήμερον ημέρα η Ελληνική που ουσιαστικά έχει εξαγοράσει την Συνεργατική να μας ξεκληρίσει σαν αγρότες και ως κατοίκους της υπαίθρου”. 

Οι κοινότητες που  συμμετείχαν  στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ήταν  οι κοινότητες  Γιόλου, Μηλιού, Στρουμπί, Θελέτρας, Κάθηκα, Πάνω Αρόδες, Πολέμι , Ψάθι, Άγιος Δημητριανός, Δρυνιά, Δρύμου, Μηλιά, Φύτη, Λάσα, Σίμου , Κρήτου Μαρόττου, Καναβιού, Ασπρόγια, και Παναγιά.

Επεσήμαναν τέλος πως τα 20 κοινοτικά συμβούλια απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Τράπεζα και έχουν ενημερώσει τον ΠτΔ και άλλους αρμόδιους, χωρίς ωστόσο , μέχρι στιγμής να έχει επιλυθεί το θέμα.
>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

-Διαμαρτυρία γεωργών 67 κοινοτήτων της Πάφου για την επιδότηση παραδοσιακών καλλιεργειών

Παράλληλα, γεωργοί  67 κοινοτήτων της Πάφου εξέφρασαν παράπονα για το θέμα της επιδότησης παραδοσιακών καλλιεργειών και προέβησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στον δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η παραγωγή και η επιδότηση των καλλιεργειών έχει μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση. Εκφράζουν την πρόθεση τους να εγκαταλείψουν τα αγροτεμάχια τους, εφόσον το κράτος αδυνατεί, όπως αναφέρουν να τους στηρίξει όσο θα έπρεπε.

Σύμφωνα με τα όα δήλωσαν οι αγρότες, ο ΚΟΑΠ τους ενημέρωσε ότι το ποσό επιδότησης των συγκεκριμένων καλλιεργειών μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις , έχει αναθεωρηθεί από 18 ευρώ το δεκάριο σε 32 ευρώ, ποσό αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Είπαν ότι η ύπαιθρος έχει καταστραφεί και οδεύει προς τον γκρεμό.
 

 
27751