«Σφραγίζουν» Λεμεσό και Πάφο

Κρίσιμη μέρα αυστηρών αποφάσεων για μέτρα κατά του κορωνοϊού/Τα σενάρια

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει απόψε (11/11) στις 7.45 μ.μ., θα τεθούν προς έγκριση τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού και τα οποία αναμένεται πως θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Τα μέτρα «κλείδωσαν» κατά τη χθεσινή (10/11) έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος βρίσκεται με άδεια ασθενείας εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Γιώργο Παντελή.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω σύσκεψης, όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, οι επιστημονικές απόψεις και συστάσεις της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, οι παράμετροι και επιπτώσεις από τον Covid-19, καθώς και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, τόσο σε τοπική όσο και σε παγκύπρια κλίμακα, για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τι αναμένεται να αποφασίσει το Υπουργικό/Τα σενάρια
Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που αναμένεται πως θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν απόψε, σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιβληθεί τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των μέτρων και στην υπόλοιπη Κύπρο.

Σε ενδεχόμενο τοπικού lockdown σε Λεμεσό και Πάφο, αξίζει να αναφερθεί πως, μεταξύ άλλων, αναμένεται ότι θα απαγορευθεί η μετακίνηση των κατοίκων των δύο επαρχιών προς άλλες πόλεις ή και γενικά των διακινήσεων από και προς τις δύο περιοχές.

Επίσης, αναμένεται ότι θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να παραμείνουν ανοικτά μόνο για τη Δημοτική Εκπαίδευση και τη Γ Λυκείου και τα μαθήματα σε Γυμνάσια και στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου να γίνονται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ακόμη αναμένεται πως θα παραμείνουν ανοικτά και ταετα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα κλείσουν χώροι εστίασης και άλλες επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου.

Επιπρόσθετα αναμένεται πως, θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τα άτομα που εργάζονται σε άλλες επαρχίες και πιθανότατα για γίνει νέα σύσταση σε κάποιες επιχειρήσεις για εφαρμογή της τηλεργασίας εκεί και όπου είναι δυνατόν. 
 
Όσον αφορά στην περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων σε παγκύπρια κλίμακα, αναμένεται πως, θα υπάρξουν επιπρόσθετοι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να εξυπηρετούν εστιατόρια, καφετέριες και γενικά οι χώροι εστίασης, όπως επίσης και στον αριθμό των καλεσμένων που θα μπορούν να παρευρεθούν σε δείπνο σε γάμους και βαφτίσεις.

Σημειώνεται πως, με βάση τα τελευταία μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και βρίσκονται σε ισχύ, ο μέγιστος προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης, ορίστηκε στα 75 άτομα για εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση/τραπέζι δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.

Αναφορικά με τη διοργάνωση γάμων και βαφτίσεων, υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Νοεμβρίου 2020 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, απαγορεύονται το cocktail party και τα συγχαρητήρια και επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 150 άτομα. Νοείται ότι ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Απομακρυσμένο το καθολικό lockdown, αλλά…
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως στο τραπέζι τέθηκε και το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, ωστόσο, για την ώρα ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται να είναι απομακρυσμένο, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται πως, χθες (10/11) ανακοινώθηκαν άλλα 198 κρούσματα, 3 νέοι θάνατοι, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία ανήλθε στους 76, εκ των οποίων 4 ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Αναφοράς και 7 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Μάριος Αδάμου
 
27752