Σήμερα η Πενταμερής - Τέλος στις προκαταρτικές επαφές

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη / Όλα όσα έγιναν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ DIGITAL TREE ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Ο δημοσιογράφος της Digital Tree Στέλιος Στυλιανού βρίσκεται μαζί με την αποστολή στην ελβετική πόλη και σας μεταφέρουμε live όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

>>> Live εδώ όλες οι εξελίξεις της δεύτερης ημέρας των συναντήσεων στη Γενεύη <<<

Πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση ήταν η απογευματινή (27/4) συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές. 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναδείξει την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού στο πλαίσιο των παραμέτρων που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε θέσει. Ανέλυσε εν εκτάσει το όραμα για το Κυπριακό, δίνοντας έμφαση στην επόμενη μέρα της λύσης η οποία θα συμβάλει, όχι μόνο στην ευημερία όλων των Κυπρίων αλλά και στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. 

Αναφερόμενος στην πρόταση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός λειτουργικού κράτους και αποτελεσματικού στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ένωσης. 

>>> Διαβάστε ΕΔΩ όσα προηγήθηκαν και άλλα ρεπορτάζ σχετικά με την Πενταμερή <<<

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη όπως η λύση δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας στην χώρα με τρόπο που η αντίληψη της ασφάλειας της μίας κοινότητας  να μην αποτελεί απειλή για την άλλη κοινότητα.

«Υπενθυμίζουμε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται αυτές τις μέρες είναι να επαναφέρουμε το Κυπριακό στις ράγες τις διαπραγμάτευσης, γεγονός που αποτελεί τον κύριο στόχο των παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε αυτόν επικεντρώθηκε σήμερα» σχολίασε χαρακτηριστικά Κυβερνητική πηγή.

Στην δεξίωση που παρέθεσε ο ΓΓ ΟΗΕ παρευρέθηκαν οι επικεφαλής των πέντε αντιπροσωπειών και 2 άτομα από κάθε πλευρά. Είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία στην Πενταμερή να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους, στην παρουσία και του ΓΓ ΟΗΕ. 

Η βραδιά έκλεισε με ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον ΠτΔ για τις εξελίξεις και τις συναντήσεις της ημέρας. 

Την Τετάρτη (28/4) το πρωί,  θα υπάρξει συνάντηση της Πενταμερούς, ενώ  θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη. Το βράδυ αναμένεται νέα συνάντηση της Πενταμερούς και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδεχόμενο λόγω διαφοροποίησης του προγράμματος να παραταθεί η Πενταμερής Διάσκεψη μέχρι και την Παρασκευή

**Νεότερη πληροφόρηση: Να αναφέρουμε ότι αν και το απόγευμα της Τρίτης υπήρξε πληροφόρηση για παραμονή της Ελληνοκυπριακής αποστολής στον Γενεύη μέχρι και την Παρασκευή τελικά φαίνεται ότι οριστικά η Άτυπη Πενταμερής θα ολοκληρωθεί οριστικά την Πέμπτη.

 
Δείτε πιο κάτω όλες τις εξελίξεις της ημέρας όπως τις κάλυψε η Brief και ο απεσταλμένος της Digital Tree στην Γενεύη, Στέλιος Στυλιανού:

As it Happened

 
27800