Σιζόπουλος: Προς την ορθή κατεύθυνση η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

«Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου ανοίγει την προοπτική της οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου»

Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου από μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση ενώ ανοίγει την προοπτική της οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

>>> Διαβάστε επίσης: Δικαιούσαι να αρνηθείς τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο κορωνοϊού; <<< 

Αυτούσια η δήλωση:

Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου από μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση για την ουσιαστική ακύρωση της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη.
Αυτό ανοίγει την προοπτική της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας - Κύπρου και Αιγύπτου που ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μηχανισμός αποτροπής των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα της ακύρωσης, σε μεγάλο βαθμό, του θαλάσσιου τουρκικού τόξου της Ανατολικής Μεσογείου ή της «Γαλάζιας Πατρίδας» όπως το ονομάζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν.

>>> Διαβάστε επίσης: Ευέλικτη Εργασία και στις τράπεζες: Οι πρακτικές & τα ωφελήματα <<<

Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Αντίθετα θα πρέπει να είναι η αρχή για την ενίσχυση μίας συγκεκριμένης πολιτικής η οποία να αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, να εμπλέκει άλλες ισχυρές, ευρωπαϊκές χώρες, τα συμφέροντα των οποίων συγκλίνουν με τα δικά μας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, στην περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος, Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενδεχομένως των μελλοντικών τουρκικών προκλήσεων που θα υπάρξουν.

 
14489
Thumbnail