Σιζόπουλος:Τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να αναδιαρθρωθούν σωστά

Δήλωση Προέδρου της ΕΔΕΚ για τα ελλείματα στον ΟΚΥΠΥ

Την ανάγκη όπως «προχωρήσουμε στη σωστή αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και στην ενίσχυση του ρόλου τους», τόνισε σήμερα (4/2) ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Όπως ανέφερε, «τα όσα ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει στην επιστολή του στη Βουλή για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα μεγάλα ελλείματα που έχουν προκληθεί, επιβεβαιώνουν και δυστυχώς ενισχύουν τις ανησυχίες που η ΕΔΕΚ από την αρχή της εφαρμογής του ΓεΣΥ είχε διατυπώσει για το όλο θέμα».

Ειδικότερα, υπενθύμισε πως η ΕΔΕΚ τόνιζε τα εξής:

  • την προχειρότητα με την οποία έγινε η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων,
  • το ότι δεν υπήρξε ουσιαστικός και σωστός προγραμματισμός για να μπορέσει να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από την αρχή εφαρμογής του ΓεΣΥ,
  • την αδυναμία, μέχρι σήμερα, του ΟΚΥΠΥ να τιμολογήσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στον ΟΑΥ γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο επίπεδο της προσφερόμενης περίθαλψης των πολιτών αλλά και στο μέλλον των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

«Την ίδια στιγμή τονίζαμε πως όλα αυτά θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση τη δυνατότητα λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων με κίνδυνο είτε ενδεχομένως τον περιορισμό του κύκλου εργασιών και υπηρεσιών που θα προσφέρουν στους πολίτες, είτε να προωθηθεί η ιδιωτικοποίησή τους», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, «καλούμε για ακόμα μια φορά το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥπΥ αλλά και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα που στήριξαν μια λανθασμένη διαδικασία εφαρμογής του ΓεΣΥ, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και κυρίως τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό και τους ασθενείς». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Όσο είναι ακόμα νωρίς να προχωρήσουμε στη σωστή αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και στην ενίσχυση του ρόλου τους ώστε να μπορέσουν να καταστούν οικονομικά βιώσιμα και να γίνουν πραγματικά η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ», κατέληξε.
 

 
27107