Στ. Στεφάνου: Έτσι δίνονταν τα διαβατήρια επί Χριστόφια (VIDEO)

Πώς παραχωρούνταν τα διαβατήρια επί διακυβέρνησης Χριστόφια Vs διακυβέρνησης Αναστασιάδη / Στο Παρασκήνιο ο Στ. Στεφάνου

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή του Παναγιώτη Τσαγγάρη«Παρασκήνιο» της Digitaltv ήταν το βράδυ της Τετάρτης (25/11) στις 20:05, ο βουλευτής Λευκωσίας και εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Μεταξύ άλλων, συζήτησαν για σκάνδαλαοικονομία, καθώς και για τα ενδοκομματικά του ΑΚΕΛ, για τα σενάρια της Προεδρίας της Βουλής και τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές του 2023, αλλά και για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα που ξεκίνησε κατά τη θητεία Τάσσου Παπαδόπουλου, λειτούργησε ουσιαστικά κατά τη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και ακολούθως υιοθετήθηκε από την διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. 

«Τα διαβατήρια ξεκίνησαν από Τάσσο, λειτούργησαν επί Χριστόφια και τα άλλαξε ο Αναστασιάδης»

Ο κ. Στεφάνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφορικά με την εξέλιξη των διαβατηρίων και πως αυτή χρονολογείται, σημείωσε πως «εμείς δεν ήμασταν εξ υπαρχής ενάντια στο πρόγραμμα των διαβατηρίων. Και σωστά έχετε επισημάνει ότι το πρόγραμμα αυτό είχε ξεκινήσει το 2007. Καλά καλά ο μακαρίτης ο Τάσσος δεν το είχε λειτουργήσει. Ουσιαστικά εμείς ως κυβέρνηση τότε (σ.σ. Δημήτρη Χριστόφια) το είχαμε λειτουργήσει και μετά το παρέλαβε η καινούργια κυβέρνηση», επισημαίνοντας πως «οι παρατηρήσεις που έχουμε εμείς είναι οι εξής. Στη δική μας τη περίοδο υπήρχαν πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια σε σχέση με τα χρυσά διαβατήρια – όπως τελικά βαφτίστηκαν – και θέλαμε τα λεφτά να πηγαίνουν σε επενδύσεις. Γι’ αυτό ήταν και πολύ πιο δύσκολο να βγάλεις διαβατήριο», επεξηγώντας την ίδια στιγμή πως παράδειγμα των πιο πάνω ήταν ο μικρός αριθμός διαβατηρίων που δόθηκαν επί διακυβέρνησης, Δημήτρη Χριστόφια. 

>>>> Διαβάστε επίσης: ΑΝΑΛΥΣΗ Brief: Χρυσά Διαβατήρια - Πώς φτάσαμε από τα €25εκ στα €2εκ <<<< 

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, «στα 5 χρόνια από το 2007 μέχρι και το 2012, είχαν δοθεί 187 διαβατήρια», ενώ μετά από σημείωση του Παναγιώτη Τσαγγάρη σχετικά με υψηλότερα ποσά που είχαν τεθεί ως κριτήριο για επένδυση στις προηγούμενες κυβερνήσεις ο κ. Στεφάνου επεξήγησε πως «ξεκινήσαμε με 30 εκατομμύρια ευρώ επί Τάσσου, μετά κατέβηκε το ποσό διότι θεωρήθηκε ότι ήταν πολύ ψηλό, όμως πάλι εξακολουθούσαν να ήταν ψηλά. Αν θυμάμαι καλά ήταν 10 ή 15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά την ίδια ώρα θα έπρεπε κάποιος να έρθει στην Κύπρο, να μείνει τουλάχιστον 2 χρόνια, να αποδείξει ότι είναι επένδυση που θα κάνει και μετά να του παραχωρήσεις διαβατήριο αφού κάνει την επένδυση», σημειώνοντας πως «όλα αυτά ανατράπηκαν ως διαδικασίες το 2013. Έγιναν πολλή πιο εύκολες. Η επένδυση περιέλαβε και την αγορά ακινήτου και γι’ αυτό τελικά οδηγηθήκαμε από Πρόγραμμα Επενδύσεων, στην ουσία κατάντησε να είναι πρόγραμμα αγοράς ακινήτων. Έγινε το πρώτο ξεχείλωμα των διαδικασιών και των κριτηρίων το 2013. Αν θέλετε και λίγο κάτω από την ανάγκη επειδή είχε κούρεμα καταθέσεων και χρειαζόμασταν ρευστό. Ήρθε ένα δεύτερο πακέτο διάβρωσης του συστήματος με διάφορες αποφάσεις το 2016 με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί ο αριθμός της παραχώρησης διαβατηρίων και να έχουμε μέχρι το τέλος του 2019, 6.500 διαβατήρια», τονίζοντας πως μπορεί κάποιος να δει την διαφορά όταν αυτά που δόθηκαν επί διακυβέρνησης Χριστόφια ήταν 187. 

«Άρα από ένα πρόγραμμα που θα έπρεπε να ήταν στοχευμένο και να προσέλκυε ρευστό σε επενδύσεις για να μπαίνουν στην οικονομία, να αναπαράγεται ο πλούτος, να κάνεις υποδομές, να δημιουργείς σταθερές θέσεις εργασίας, πήγαμε σε μια διαδικασία που όποιος ένιωθε την ανάγκη πως θα ξεπλύνει χρήμα, ή επειδή ήθελε ευρωπαϊκό διαβατήριο ερχόταν στην Κύπρο και με μια απλή διαδικασία, με ένα μεσάζοντα να μπορεί να πάρει διαβατήριο. Ήταν αυτό τελικά που οδήγησε και στις πρώτες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που άρχισαν το 2016».

Όσον αφορά το εάν το πρόγραμμα βελτιώθηκε το 2019, ο κ. Στεφάνου απάντησε πως «εμείς δεν πιστεύουμε ότι βελτιώθηκε. Ούτε καν τον περασμένο Ιούλη. Έγινε μια σχετική βελτίωση στα κριτήρια και στις διαδικασίες αλλά το πρόγραμμα δεν άλλαξε προσανατολισμό, για τον οποίο μας έκανε έντονες παρατηρήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι, ένα πρόγραμμα το οποίο στηρίζεται στην αγορά ακινήτων, είναι ένα έδαφος που προσφέρεται για ξέπλυμα χρήματος, μας έλεγαν οι Ευρωπαίοι, και γι’ αυτό μας καλούσαν να το αλλάξουμε. Δεν άλλαξε ο προσανατολισμός. Μάλιστα, με τροπολογία του ΔΗΣΥ ενισχύθηκε αυτός ο προσανατολισμός, με αποτέλεσμα εμείς τότε να ψηφίσουμε εναντίον». 

Αναφορικά με τη διακοπή του προγράμματος ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ τόνισε πως «τόσο καιρό η κυβέρνηση καμωνόταν ότι δεν υπήρχαν προβλήματα πριν προκύψει το δεύτερο ρεπορτάζ του Al Jazeera», σημειώνοντας πως μετά το δεύτερο ρεπορτάζ τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. 

«Κάτω από το βάρος ήρθε η κυβέρνηση να διακόψει το πρόγραμμα, γεγονός που δημιούργησε άλλα προβλήματα», τόνισε ο κ. Στεφάνου. 

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε στην εκπομπή «Παρασκήνιο»: