ΣτΕ: Τον Μάρτιο οι αποφάσεις της Επ. Υπουργών για αγνοούμενους 

Η αναβολή της εξέτασης για τις κυπριακού ενδιαφέροντος υποθέσεις σχετίζεται με τα μέτρα για την πανδημία

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέβαλε για τον Μάρτιο του 2021 την εξέταση των υποθέσεων που αφορούν τους αγνοούμενους και την καταβολή των αποζημιώσεων που έχει επιδικάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στις υποθέσεις «Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας», αλλά και στο πλαίσιο της διακρατικής προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας».
 
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη (3/12), στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της εξέτασης του βαθμού συμμόρφωσης των κρατών μελών με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Τόσο για την υπόθεση «Βαρνάβα», όσο και για τη διακρατική, η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε να αναβάλει την εξέταση για τον Μάρτιο του 2021.
 

Με υπόμνημά της πριν από τη συνεδρίαση, η Λευκωσία ζητούσε, μεταξύ άλλων, την καταβολή των αποζημιώσεων εκ μέρους της Τουρκίας, περιλαμβανομένου του ποσού ύψους €30 εκ. σε συγγενείς αγνοουμένων, στη βάση της απόφασης του 2014.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Επίσης ζητούσε από την Τουρκία να παράσχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, αλλά και στις πληροφορίες από εκθέσεις και στρατιωτικά αρχεία, για τις έρευνες για αγνοούμενους.
 
Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών αποφάσισαν επίσης να αναβάλλουν την εξέταση άλλων δύο υποθέσεων για τον Ιούνιο του 2021. Πρόκειται για αποφάσεις του ΕΔΑΔ που αφορούν περιουσιακά δικαιώματα εκτοπισμένων Αρμενίων και Αζέρων, αντίστοιχα, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ή παρακείμενες περιοχές.
 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η αναβολή της εξέτασης για τις κυπριακού ενδιαφέροντος υποθέσεις σχετίζεται με τα μέτρα για την πανδημία.

(ΚΥΠΕ)
 

 
27347