Στεφάνου: Εκστρατεία σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο για κύμα ακρίβειας

Απόψεις για εκστρατεία Αριστεράς για την ακρίβεια αντάλλαξαν ΓΓ ΑΚΕΛ και Συμπροέδροι GUE/NGL στις Βρυξέλλες

Απόψεις για την εκστρατεία, που η Αριστερά θα κάνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, με στόχο να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας, ανταλλάχθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος  Στεφάνου με του Συμπροέδρους της GUE/NGL Manon Aubry και Martin Schirdewan.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι με την ευκαιρία της συνάντησης ευχαρίστησαν την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, για τη σταθερή και διαρκή υποστήριξη, που δίνουν στον αγώνα του κυπριακού λαού, για λύση απελευθέρωσης - επανένωσης.

Όπως σημείωσε την ίδια ώρα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για ζητήματα πολιτικής.

Πρόσθεσε πως συζήτησαν ειδικά για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συνέπειες τις πανδημίας, αλλά και τις συνέπειες της ακρίβειας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη, όπως τα κράτη μέλη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναπτύξουν πολιτικές που να προστατεύουν τον κόσμο από το κύμα της ακρίβειας.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για την εκστρατεία, που η Αριστερά θα κάνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό επίπεδο με στόχο να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας. Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην Κύπρο, για τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό. Τέτοιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το ΑΚΕΛ με τη στήριξη και τη συνεργασία της Ομάδας της Αριστεράς στην Ευρώπη», είπε ο κ. Στεφάνου.

Σε δηλώσεις της, μετά την συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, η Συμπρόεδρος της Ομάδας της Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο, Manon Aubry, ανέφερε πως «δεν αγωνιζόμαστε μόνο για την λύση και επανένωση της Κύπρου, καθώς μαζί με το ΑΚΕΛ και άλλες αριστερές δυνάμεις στην ΕΕ, στεκόμαστε μαζί στο πλευρό των λαών και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα τους, που επηρεάζονται για παράδειγμα, από την αύξηση των τιμών ενέργειας».

«Γνωρίζουμε», είπε, «ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό θέμα στην Κύπρο και οι φίλοι στο ΑΚΕΛ αγωνίζονται για τη μείωση του ΦΠΑ στη τιμή της ενέργειας, κάτι που πλήττει τους φτωχούς ιδιαίτερα. Και είναι ακριβώς η εκστρατεία που καθοδηγούμε σε ολόκληρη την ΕΕ με την οποία κερδίζουμε εδώ επειδή η ΕΕ αποστασιοποιείται από ανόητους κανόνες που δεν επιτρέπουν στα κράτη μέλη να μειώσουν τις τιμές και φόρους και ως εκ τούτου να μειώσουν τις τιμές για τους λαούς».

Ο Συμπρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Martin Schirdewan, είπε με τη σειρά του ότι βρέθηκε στην Κύπρο στις αρχές Οκτωβρίου, για να συμμετάσχει στην Πορεία για την Ειρήνη και Επανένωση.

«Πρέπει να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί μπορέσαμε να συνεχίσουμε αυτή τη ανταλλαγή απόψεων και να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στο ΕΚ για την Κύπρο και προς τον κυπριακό λαό ότι εμείς ως η Ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην επανένωση της Κύπρου και ότι τασσόμαστε υπέρ και υποστηρίζουμε τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση», δήλωσε.

(ΚΥΠΕ)

 
26111