Στεφάνου: Θετικά τα συμπεράσματα του ΕΣ για Κύπρο & Κυπριακό

Χωρίς όμως να υπάρχει έμπρακτη αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό, σημειώνει

Τα Συμπεράσματα του χθεσινού (24/6) Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχολιάζει με σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Όπως αναφέρει, τα Συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνουν θετικές αναφορές για την Κύπρο και το Κυπριακό όπως, μεταξύ άλλων, η στήριξη στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά και η αναφορά στα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για το Βαρώσι. Ταυτόχρονα, όμως αναφέρει, είναι φανερό ότι προχωρούν οι διεργασίες για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ που συνιστά το πιο σημαντικό στοιχείο της «θετικής ατζέντας», χωρίς όμως να υπάρχει έμπρακτη αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό.

>>>Δείτε ακόμη: Ικανοποίηση ΠτΔ για το κείμενο των συμπερασμάτων για Τουρκία

Προφανώς, προσθέτει, τα ισχυρά οικονομικοπολιτικά συμφέροντα ευρωπαϊκών κρατών διέπουν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις εξελίξεις. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί και ασυνέπεια από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς που έπληξαν την αξιοπιστία της ως προς την υπόθεση της λύσης.

Το ΑΚΕΛ επιμένει ότι απέναντι στη τουρκική εμμονή σε λύση δύο κρατών, ή ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να προτάξει πειστικά την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά με στόχο τη λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.

 

 
25064