Στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με Γκουτέρες

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης (22/9) και κράτησε περίπου 30 λέπτα

>>> UPD: Οι πρώτες δηλώσεις ΠτΔ μετά τη συνάντηση με Γκουτέρες <<<

Συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε λίγο μετά τις 1 τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) της Τετάρτης (22/9) ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει τις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε περίπου μισή ώρα αργότερα. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε σε χθεσινή (21/9) διάσκεψη τύπου ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ τόνισε πως οι όροι εντολής και τα ψηφίσματα παρέχουν το κοινό έδαφος για επανέναρξη του διαλόγου, μη παραγνωρίζοντας το μέχρι το Κραν Μοντανά παραχθέν έργο μέσα από συγκλίσεις και μέσα από συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί.

Παράλληλα όπως φαίνεται υπήρξε και σαφής αναφορά στις διάφορες εναλλακτικές προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Εναλλακτικές προτάσεις που είτε αφορούσαν αποκέντρωση εξουσιών για να μειωθούν οι ενδεχόμενες συγκρούσεις στο κέντρο είτε της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είτε των ουσιαστικών ΜΟΕ που θα επέτρεπαν ένα κλίμα θετικό για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου.

Στο τραπέζι του διαλόγου αναμενόταν να τεθεί και η πολύ πρόσφατη αναφορά του Νίκου Αναστασιάδη για επάνοδο στο Σύνταγμα του ‘60 υπό προϋποθέσεις βεβαίως, για να διασφαλιστεί η συνέχιση της ύπαρξης του κράτους και η μετεξέλιξη του σε ό,τι έχει συμφωνηθεί στις Συμφωνίες Κορυφής και με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ. 

Η σημερινή συνάντηση θεωρείται σημαντική ενόψει της τριμερής συνάντησης την ερχόμενη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου που θα γίνει ύστερα από πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ, μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες και των δύο ηγετών Νίκου Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ στην οποία ο Γενικός Γραμματέας θα παραθέσει γεύμα στους δύο. 

offsite

 
27501