Στην Άγκυρα για επαφές τη Δευτέρα ο Τατάρ ενόψει Γενεύης

Τι μεταδίδεται από τα κατεχόμενα

Στην Άγκυρα μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, για συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την άτυπη συνάντηση της Γενεύης.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ συμμετείχε την Τετάρτη σε συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» ενώ δήλωσε ακολούθως πως το μοντέλο λύσης δύο κρατών, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, είναι η «μόνη ρεαλιστική επιλογή». Με το «υπουργικό» είπε ότι συζήτησαν και άλλα θέματα, όπως αυτά της πανδημίας.
 
Ανέφερε εξάλλου πως είχε συναντήσεις με την ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και εγγυήτριες χώρες μετά την «εκλογή» του στην «προεδρία» του ψευδοκράτους, ενώ είπε πως κάνουν το παν για μια συμφωνία στη βάση δύο κρατών. Η Τουρκία, συμπλήρωσε, είναι πάντοτε στο πλευρό τους.
 
Από την πλευρά του, ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ σε δηλώσεις του είπε ότι προσκάλεσαν τον κ. Τατάρ στη συνεδρία πριν από τη Γενεύη, ενώ συζήτησαν λεπτομερώς τις απόψεις της τ/κ πλευράς.
 
Εξέφρασε παράλληλα την «πλήρη στήριξη» της «κυβέρνησης» στις απόψεις του κ. Τατάρ για το Κυπριακό, ενώ ανέφερε πως συζήτησαν και για άλλα προβλήματα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Σανέρ, συζητήθηκε και το θέμα των «εκλογών» για πλήρωση της «βουλευτικής έδρας» που κενώθηκε μετά την «εκλογή» Τατάρ στην ηγεσία των Τ/κ, και είπε ότι κανένα εκ των πολιτικών κομμάτων δεν επιθυμεί να διεξαχθούν «εκλογές» τον Ιούνιο για την «εκλογή» ενός μόνο «βουλευτή».
 
Ο κ. Σανέρ είπε ότι τα «συγκυβερνώντα» κόμματα επιθυμούν να διεξαχθούν «πρόωρες εκλογές» στις 3 Απριλίου 2022, η «αντιπολίτευση» όμως ζητά «εκλογές» στις 29 Αυγούστου 2021.
 
Στη συνάντηση με τον «πρόεδρο της βουλής» την Τετάρτη δεν υπήρξε συναίνεση επί του θέματος, είπε ο κ. Σάνερ και ανέφερε πως το ζήτημα θα τεθεί την Πέμπτη στη συνεδρία της «βουλής».
 
(ΚΥΠΕ/Οντούλ Ασίκ)