Στην Αθήνα ο ΠτΔ - Νέα μνημόνια συνεργασίας με Ελλάδα - Αίγυπτο

Συνέχεια στην συνεργασία των 3 χωρών - Σε πρώτο πλάνο το μνημόνιο ηλεκτρονικής διασύνδεσης

Πραγματοποιείται σήμερα (19/10) στην Αθήνα η 9η σύνοδος κορυφής (οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν στις 11:00) των ηγετών Ελλάδας,  Κύπρου και Αιγύπτου τις οποίες αναμένεται να απασχολήσουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, οι περιφερειακές εξελίξεις και η ανασκόπηση της πορείας της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου. 

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου  Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου, οι τρεις ηγέτες, επικεφαλής των αντιπροσωπειών των τριών χωρών, μεταξύ άλλων, θα ανασκοπήσουν την πορεία της τριμερούς συνεργασίας και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της, και θα συζητήσουν θέματα που αφορούν το Μεταναστευτικό, τις κοινές δράσεις για αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, περιφερειακά ζητήματα, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στο Κυπριακό, θέματα Ενέργειας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση και έργα μεταφοράς φυσικού αερίου, θέματα συνεργασίας της Διασποράς των τριών χωρών, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου.

Προς της Ολομέλειας της τριμερούς Συνόδου θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου, ενώ το βράδυ στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπογραφή δύο μνημονίων 

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπογραφούν, σε τριμερές επίπεδο, Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης και νέο Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα Διασποράς το οποίο θα θεσπίσει κοινό πλαίσιο δράσης με προγράμματα για τον περαιτέρω συντονισμό των οργανώσεων Διασποράς σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό.

Όσον αφορά την υπογραφή μνημονίου στο τομέα της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης αποτελεί συνέχεια των μνημονίων που υπογράφηκαν το περασμένο Σάββατο ανάμεσα στην υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου και τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Σακέρ ελ Μαρκάμπι αλλά και του αντίστοιχου μνημονίου Ελλάδας - Αιγύπτου που υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη ο Μαρκάμπι με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί μέρος του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου. 

Οι βάσεις για τη Συμφωνία τέθηκαν τον Νοέμβριο του 2017 κατά την 5η Τριμερή Διακρατική Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, που έγινε στη Λευκωσία, ενώ η πολιτική δέσμευση των ηγετών για υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης επαναδιατυπώθηκε σε άλλες δύο τριμερείς συνόδους που ακολούθησαν, με την σημερινή υπογραφή από τους τους 3 ηγέτες των χωρών να δίνει κάθε επισημότητα στο Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών.

Μάλιστα πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο αλλά και με τον Ισραήλ δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή και αλλάζουν ισορροπίες καθώς δημιουργούνται συνέργειες και συνεργασίες, με την ενθάρρυνση και στήριξη και του Αμερικανικού παράγοντα καθώς και της ίδιας της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι στις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής θα συμμετάσχουν, επίσης, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κορνήλιος Κορνηλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εξάλλου, στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία θα παρακαθίσουν για κάθε χώρα εκπρόσωποι εταιρειών ενέργειας και εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών με αντικείμενο τη μεταφορά φυσικού αερίου (LNG).

Πηγή: Offsite

 
27752