Στην Αθήνα σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος – Οι σταθμοί του στην Ελλάδα

Πραγματικό «φρούριο» η Αθήνα

Στην Αθήνα πάει σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, για 2η φορά από το 2016. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στις 11 το πρωί, θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας . Πεντέμισι χρόνια από την τελευταία επίσκεψη, το μοτίβο είναι σταθερό. Πρόσφυγες, αλληλεγγύη, ανθρωπιά. Ο Ποντίφικας θα συναντηθεί το μεσημέρι με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, και το απόγευμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Εν τω μεταξύ, λόγω της επίσημης επίσκεψης του Πάπα, απαγορεύτηκαν για σήμερα από την αστυνομία όλες ο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ  θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων. Κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Αύριο ο Πάπας θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, μαζί με την κα. Σακελλαροπούλου, ενώ τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τον συναντήσει στην πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα.

Ενώ μετά το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών το 1054 έως και το 2001 πραγματοποιήθηκε μόλις μία επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται για δεύτερη φορά μετά το 2016 την Ελλάδα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου στις 12:00 αναμένεται η άφιξη του Ποντίφικα στο Προεδρικό Μέγαρο, τελετή υποδοχής και συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πάπας θα απευθύνει και ομιλία.

Ο Πάπας φθάνει στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ένα ταξίδι προσκυνηματικό σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως ο ίδιος έχει πει στα χνάρια των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα.

Στις 16:30 ο Πάπας θα μεταβεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου θα συναντηθεί με τον Μακαριότατο Ιερώνυμο.

Προσηλωμένος στην ανθρώπινη πτυχή του προσφυγικού ζητήματος, ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Κυριακή για δεύτερη φορά τη Λέσβο. Εκεί μπορεί να αντικρύσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή του 2016, αλλά το παναθρώπινο μήνυμα που θα εκπέμψει είναι το ίδιο: Η συνύπαρξη περνά μέσα από την αδελφοσύνη.

Το πρωί της Κυριακής στις 10:10 αναμένεται η άφιξή του στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ.

Το απόγευμα της Κυριακής, στις 16:45 ο Πάπας θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συνολικά στη χώρα μας ζουν περισσότεροι από 250.000 Καθολικοί- Έλληνες και μη- για την πλειονότητα των οποίων η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη γιορτή.

Το πρωί της Δευτέρας ο Πάπας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ θα επισκεφτεί και ιδιωτικό σχολείο στα βόρεια προάστια. Λίγο αργότερα θα αναχωρήσει για τη Ρώμη.

Πηγή: Ert.news gr

 
27364