Στην Επιτροπή Ελέγχου η υπόθεση του σφαγείου Cypra- Γ.Λογιστηρίου

Τον χειρισμό της υπόθεσης του σφαγείου Cypra από Γενικό Λογιστήριο συζητεί την επόμενη εβδομάδα

Το θέμα που αφορά τον τρόπο που το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας χειρίστηκε της υπόθεσης του σφαγείου Cypra, θα συζητήσει στη συνεδρία της, την επόμενη εβδομάδα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.
 
Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή (19/11) συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα την ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις «Ενέργειες Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων στις Τρίτες Χώρες και στην Εσωτερική Αγορά οι οποίες Ενισχύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Μέτρο 1 και 2», η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι ήταν το πρώτο πρόσωπο που έκανε αναφορά σε θέματα σύγκρουσης συμφέροντος και πρόσθεσε πως «είναι μια λεπτή έννοια την οποία αρνούμαστε να δούμε στην Κύπρο».
 
Ανέφερε ότι με τα όσα έδωσε στην Επιτροπή ο Γενικός Ελεγκτής στην προηγούμενη συνεδρία, «εγείρεται μείζον θέμα για την κατάθεση της επιταγής από πλευράς του λογιστηρίου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αλλά και την απόσυρση της μετά την κατάθεση με εντολές του Γενικού Λογιστηρίου» και πρόσθεσε ότι «μέχρι σήμερα δεν είπε κανείς πως ενημερώθηκε ο ανώτερος λειτουργός».
 
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι ζήτησαν να έρθει το θέμα ενώπιον της Επιτροπής γιατί πρέπει να έρθει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως είπε, «να μας πει τι έρευνες έκανε σε σχέση με αυτή την εμπλοκή του Γενικού Λογιστηρίου όσον αφορά την απόσυρση της επιταγής γιατί εξ όσων μας είπε ο κ. Μιχαηλίδης, όταν ρωτήθηκε το λογιστήριο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είπε ότι ουδέποτε ενημέρωσε το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας».
 
>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε ποιος ενημέρωσε τον ανώτερο λειτουργό για να πάει να ζητήσει απόσυρση της επιταγής και πρόσθεσε ότι «καταθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω κατάπτωσης, εγγυητική επιταγή και πηγαίνει το Γενικό Λογιστήριο να ζητεί απόσυρση της».
 
Κληθείσα να πει κατά πόσον τίθεται θέμα για την θέση της κ. Γεωργίου στο Γενικό Λογιστήριο, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «η κ. Γεωργίου δεν μπορεί να συνεχίσει να στρουθοκαμηλίζει» και διερωτήθηκε κατά πόσον η κ. Γεωργίου που «καλείται να διαχειριστεί δισεκατομμύρια του κράτους, θέλει να μας πείσει ότι δεν ήξερε τι συνέβαινε στο οικογενειακό της σφαγείο».  
 
«Η σιωπή δεν είναι απάντηση», καθώς «υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος και κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε ότι όταν ο βασιλιάς είναι γυμνός, οφείλουμε να το λέμε», κατέληξε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι ομόφωνα η Επιτροπή Ελέγχου υιοθέτησε εισήγησή του για εγγραφή του θέματος που αφορά τον τρόπο που το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας χειρίστηκε τις υποθέσεις του σφαγείου Cypra.
 
«Εάν μέχρι την άλλη Πέμπτη θα είναι Γενική Λογίστρια η κ. (Ρέα) Γεωργίου θα καλεστεί να παραστεί (στη συνεδρία της Επιτροπής) και να δώσει την δική της μαρτυρία σε σχέση με όσα καταλογίζονται στο Γενικό Λογιστήριο και τον τρόπο που διαχειρίζεται ή αντιμετωπίζει την επιχείρηση του συζύγου της», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Περδίκης είπε ότι από τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας προκύπτει θέμα δεοντολογίας για την Γενική Λογίστρια και πρέπει να διεξαχθεί σχετική έρευνα η οποία ενδεχομένως να καταλήξει και στο συμπέρασμα, όπως είπε, «ότι θα πρέπει για λόγους δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης να παραιτηθεί».
 
Ερωτηθείς ποιος θα διεξάγει την έρευνα, ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι «είναι πάρα πολύ σοβαρά αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τον τρόπο που διαχειρίζεται το Γενικό Λογιστήριο αλλά και η ίδια προσωπικά (η κ. Γεωργίου) της υποθέσεις του συζύγου της».
 
«Πρέπει να υπάρξει πλήρης διερεύνηση, να αναζητηθεί η αλήθεια και οι ευθύνες και ενδεχομένως να προκύψει και θέμα παραίτησης της κ. Γεωργίου», κατέληξε.

ΚΥΠΕ
 

 
27317