Στην EXPO2020 στο Ντουμπάι η Υπουργός Ενέργειας

Στην EXPO2020, στο Ντουμπάι, η Υπουργός Ενέργειας για σειρά συναντήσεων και εκδηλώσεων για την ενέργεια, το κλίμα και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων

Σε σειρά εκδηλώσεων για την ενέργεια, το κλίμα, αλλά και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης EXPO2020 που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2021 και 31ης Μαρτίου 2022, συμμετείχε την Κυριακή και τη Δευτέρα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Γενικό Επίτροπο για την EXPO2020 δρα Στέλιο Χειμώνα.

Η κα Πηλείδου συναντήθηκε, επίσης, την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021, με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Αρχής Ηλεκτρισμού και Υδάτων του Ντουμπάι (Dubai Electricity and Water Authority) και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εμιράτου κ. Saeed Mohammed Ahmad Al Tayer. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι πολιτικές Κύπρου και Ντουμπάι για την πράσινη μετάβαση και η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ η κυπριακή αποστολή είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο περίπτερο της DEWA και να ενημερωθεί εκτενώς για τα νέα έργα που εκπονούνται στον τομέα του ηλεκτρισμού και της ενέργειας.

Την ίδια μέρα, η Υπουργός και ο δρ Χειμώνας συμμετείχαν σε συζήτηση για την προώθηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, με την κα Πηλείδου να αναφέρεται στο ευρύ φάσμα ανισοτήτων και διακρίσεων που αντιμετωπίζουν, ακόμη και σήμερα, οι γυναίκες παγκοσμίως, τονίζοντας τον ρόλο της παιδείας στη διαμόρφωση ενός κόσμου στον οποίο κάθε γυναίκα θα απολαμβάνει το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της. Για να φθάσουμε σε αυτόν τον νέο κόσμο, πρόσθεσε η Υπουργός, πρέπει να γίνουν πολλά για να μπορούν τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες να χαράξουν και να ακολουθήσουν την πορεία που οι ίδιοι επιλέγουν στη ζωή τους. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης στοχευμένων δράσεων σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας, την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στις διαδικασίες και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής σε δραστηριότητες φροντίδας για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων. Τέλος, η κα Πηλείδου αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της γυναικείας συμμετοχής στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.

Χθες Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021, η Υπουργός Ενέργειας απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – Η Έρευνα και η Καινοτομία ως Κινητήριος Μοχλός για Επίτευξη Κλιματικής Ουδετερότητας», παρουσιάζοντας, ανάμεσα σε άλλα, τη στρατηγική που ακολουθεί η Κύπρος για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την κυκλική οικονομία.

Σύμφωνα με την κα Πηλείδου, «η έρευνα και η καινοτομία έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στις προσπάθειές μας για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τη χρήση του υδρογόνου, την ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη έξυπνων τεχνολογιών και τεχνολογιών ΑΠΕ και εξοικονόμησης και αποθήκευσης ενέργειας, να αποτελούν μερικά μόνο από τα θέματα που πρέπει να προωθηθούν για να μπορέσει η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Βασική προϋπόθεση», εξήγησε η Υπουργός, «είναι η διεθνής και περιφερειακή συνεργασία σε κοινά έργα, στην αξιοποίηση συνεργιών και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών», αναφέροντας τόσο την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κύπρος για ετοιμασία ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όσο και την ετοιμότητα της χώρας μας να προωθήσει τα θέματα της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής μας στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (East Mediterranean Gas Forum), το 2022.

Η επίσκεψη εργασίας της κας Πηλείδου στο Ντουμπάι ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της, χθες, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αναφορικά με τον ρόλο των γυναικών στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος, το οποίο να χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα, αλλά και προσαρμοστικότητα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας. Μεταξύ άλλων, σε παρέμβασή της η Υπουργός Ενέργειας τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση δράσεων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στην επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
 

 
25652