Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο ΠτΒ των Κοινοτήτων ΗΒ

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο

Φθάνει την Δευτέρα το απόγευμα στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Lindsay Hoyle, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο, γεγονός που αποτελεί ορόσημο για τις διακοινοβουλευτικές σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Sir Lindsay Hoyle θα συνοδεύουν υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Βουλής των Κοινοτήτων.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η δυνατή φιλία Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου και η αμοιβαία προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ, δήλωσε ότι συνάντησε την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου κατά την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα.
 
«Όχι μόνο είχα την ευκαιρία για μία καλή συζήτηση, αλλά έλαβα και την πρόσκληση για να έρθω και να τιμήσω τα 60 χρόνια της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου, έστω δύο χρόνια αργότερα λόγω της πανδημίας», προσθέτοντας πως πρόκειται για μια «απόλυτη τιμή για εμένα».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής,  τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χάρη Γεωργιάδη και Μέλη της Επιτροπής. Η Πρόεδρος της Βουλής θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Βρετανού ομολόγου της.

Ο Βρετανός αξιωματούχος θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Βουλής σε ειδική συνεδρία του Σώματος, την Τρίτη στις 4.00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Θα συμμετάσχει επίσης μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με φοιτήτριες και φοιτητές πανεπιστημίων, με θέμα «Κοινοβούλια και Δημοκρατία: Κοινοβουλευτική διαφάνεια στην πράξη».

O Sir Lindsay Hoyle θα επισκεφθεί, μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής, την εντός  των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Θα επισκεφθεί επίσης το βρετανικό απόσπασμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και την περιοχή των βάσεων Επισκοπής και Ακρωτηρίου.

Τον Sir Lindsay Hoyle θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας η Πρόεδρος της Βουλής.

ΚΥΠΕ

 
27784