Στην Κύπρο πλανητολόγοι για μετρήσεις στο Τρόοδος

Οι επιστήμονες θα δοκιμάσουν στο Τρόοδος τον διαστημικό εξοπλισμό που προγραμματίζουν να στείλουν στον Άρη

Διεθνής ομάδα πλανητολόγων και γεωλόγων αναμένεται να φθάσει τη Δευτέρα (2/11) στην Κύπρο, στο πλαίσιο έρευνας στην οποία συμμετέχει ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος και σχετίζεται με την αποστολή διαστημικού εξοπλισμού στον πλανήτη Άρη για μέτρηση των πετρωμάτων του κόκκινου πλανήτη. 

Οι επιστήμονες θα δοκιμάσουν στο Τρόοδος τον διαστημικό εξοπλισμό που προγραμματίζουν να στείλουν στον Άρη, καθώς η γεωλογία της οροσειράς του Τροόδους έχει αρκετά κοινά με τα πετρώματα του Άρη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, CSEO, Γιώργος Δανός, εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την εμπλοκή του Οργανισμού στο έργο και τόνισε τα πολλά οφέλη για την Κύπρο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ο CSEO λαμβάνει μέρος σε ένα σημαντικό διεθνές ερευνητικό έργο για τον Άρη, σε συνεργασία με άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τις ΗΠΑ. Είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Η2020, που σκοπό έχει την αποστολή εξοπλισμού στον Άρη για την μέτρηση της απόλυτης ηλικίας των πετρωμάτων του κόκκινου πλανήτη», είπε. 

Σημείωσε ότι, Κύπριοι επιστήμονες θα λάβουν μέρος στην έρευνα που διεξάγεται.

«Ήδη έχουμε προσλάβει ένα αριθμό επιστημόνων και είμαστε σε διαδικασία επιπλέον προσλήψεων. Οι επιστήμονες μας στέλνονται και στο εξωτερικό για περίοδο μηνών όπου λαμβάνουν κατάρτιση και συνεργάζονται με τους διεθνείς συμπραττόμενους φορείς», συνέχισε.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Τη Δευτέρα καταφθάνουν στην Κύπρο ξένοι επιστήμονες (πλανητολόγοι και γεωλόγοι) για αξιολόγηση των πετρωμάτων της Κύπρου, ύστερα από σχετική πρόταση του κ. Δανού. 

«Πρότεινα όπως ο διαστημικός εξοπλισμός δοκιμαστεί πρώτα στην Κύπρο πριν πάει στον Άρη. Η γεωλογία της οροσειράς του Τροόδους έχει αρκετά κοινά με τα πετρώματα του Άρη. Μετά από πολλές προσπάθειες μου και επιστημονική ενημέρωση των διεθνών συνεργατών μας φαίνεται να έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και να τους έχουμε πείσει, για αυτό και η πρώτη αυτή ομάδα που καταφθάνει είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.

(ΚΥΠΕ)

 
15665
Thumbnail