Στις 30 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

«Το κείμενο του ψηφίσματος έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό»

Σε σιωπηρή διαδικασία που θα λήξει το πρωί της Τετάρτης (29/1) (ώρα Νέας Υόρκης) έχει τεθεί το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αν στο μεταξύ δεν υπάρξει κάποια ένσταση από μέλος του, το κείμενο του σχεδίου θα οριστικοποιηθεί (blue print) και θα τεθεί σε ψηφοφορία σε ανοιχτή συνεδρίαση, στις 30 Ιανουαρίου.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Οι διαβουλεύσεις των μελών του Σ.Α. ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, δίνοντας τέλος στο διπλωματικό παρασκήνιο της τελευταίας εβδομάδας. Υπήρξαν έντονες διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο, στη Λευκωσία, την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τις πρωτεύουσες των πέντε Μονίμων Μελών του Σ.Α. Τη Δευτέρα, υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ, στην οποία συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα του ψηφίσματος.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στη Νέα Υόρκη, μετά από έντονες πολιτικές και διπλωματικές παρεμβάσεις το κείμενο του ψηφίσματος έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο αποφεύγεται η δημοσιοποίησή του, μέχρις ότου λήξει και η παράταση (που ζήτησε για τεχνικούς λόγους η Κίνα) στη σιωπηρή διαδικασία.  

ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης