Στο 94,7% το ποσοστό απασχόλησης για τους πολίτες εκτός ΕΕ

Σε 34 περιοχές λιγότεροι από τους μισούς πολίτες εκτός ΕΕ βρίσκονταν σε απασχόληση.

Το 2020, το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού ηλικίας 20-64 ετών που ζει στην ΕΕ ήταν γενικά χαμηλότερο για τους πολίτες εκτός ΕΕ (57,2%) από ό, τι για τους υπηκόους (73,3%) και πολίτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ (73,0%), σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Στην Κύπρο αυτά τα ποσοστά είναι 68,4%, 75,4% και 78,5% αντίστοιχα.

Μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ με διαθέσιμα και αξιόπιστα στοιχεία, το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης για τους πολίτες εκτός ΕΕ ήταν 94,7%, που καταγράφηκε στην τσεχική περιοχή της Κεντρικής Μοραβίας. Τα επόμενα υψηλότερα περιφερειακά ποσοστά απασχόλησης τουλάχιστον 85% για τους πολίτες τρίτων χωρών παρατηρήθηκαν επίσης στην Τσεχία στις περιοχές Νοτιοδυτικά, Βορειοδυτικά, Κεντρική Βοημία, Βορειοανατολικά και Νοτιοανατολικά.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, σε 34 περιοχές λιγότεροι από τους μισούς πολίτες εκτός ΕΕ βρίσκονταν σε απασχόληση. Μεταξύ αυτών, υπήρχαν επτά περιοχές όπου το ποσοστό απασχόλησης ήταν κάτω από 40%, και στη γαλλική υπερπόντια περιφέρεια της Γουιάνας, καθώς και στις βελγικές περιφέρειες της επαρχίας Hainaut και της επαρχίας της Λιέγης, το ποσοστό ήταν ακόμη κάτω από το 30%.

Το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης για πολίτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ σημειώθηκε στη γερμανική περιοχή Mecklenburg-Western Pomerania (95,6%). Υπήρχαν 13 ακόμη περιοχές όπου το ποσοστό ήταν πάνω από 85%, μεταξύ των οποίων πέντε στην Τσεχία (Βορειοανατολικά, Νοτιοδυτικά, Νοτιοανατολικά, Πράγα, Κεντρική Βοημία), τρεις στη Γερμανία (Κάτω Βαυαρία - στοιχεία 2019, Oberfranken - Δεδομένα 2019, Αμβούργο) και ένα στην Ολλανδία (Flevoland), Πορτογαλία (Κέντρο), Μάλτα (μία περιοχή σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας), Δανία (Ζηλανδία) και Σουηδία (Στοκχόλμη)

Αντίθετα, οκτώ περιφέρειες κατέγραψαν ποσοστά απασχόλησης για πολίτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ που ήταν κάτω από το 50% και ήταν στα νότια κράτη μέλη: Σαρδηνία, Σικελία, Απουλία, Καμπανία, Βασιλικάτα και Καλαβρία στην Ιταλία, και Βόρεια Ελλάδα και Κεντρική Ελλάδα στην Ελλάδα .

Το υψηλότερο περιφερειακό ποσοστό απασχόλησης για τους υπηκόους καταγράφηκε στη γερμανική περιοχή του Chemnitz (87,7%). Ο κατάλογος των 13 περιφερειών με ποσοστό απασχόλησης υψηλότερο από το 85% περιελάμβανε εννέα ακόμη γερμανικές περιφέρειες (Δρέσδη, Τούμπινγκεν, Στουτγκάρδη, Φράιμπουργκ, Άνω Βαυαρία, Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, Λειψία, Oberfranken και Swabia), μία φινλανδική περιφέρεια (Åland) και δύο Σουηδικές περιοχές (Στοκχόλμη και Småland και τα νησιά).

Στο άλλο άκρο του εύρους, οι τέσσερις περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης για τους υπηκόους βρίσκονταν όλες στη νότια Ιταλία - Απουλία, Καλαβρία, Σικελία και Καμπανία - μεταξύ των οποίων τρεις περιοχές κατέγραψαν ποσοστά κάτω του 50%.

ΚΥΠΕ