Στο επίκεντρο της διαμάχης ΗΠΑ- Ρωσία ξανά η Κύπρος

Η εμπλοκή της Κύπρου δεν ήταν καθόλου τυχαία τη δεδομένη στιγμή

Στο επίκεντρο της διαμάχης ΗΠΑ-Ρωσία μπήκε από χθες εκ νέου η Κύπρος. Η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, επικαλούμενη πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣΣ, για ενέργειες της Αμερικής για συγκέντρωση στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, διεμήνυσε ότι τέτοιες βλέψεις αναπόφευκτα είναι επικίνδυνες και θα έχουν αποσταθεροποιητικές συνέπειες

Η Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανικών και του ΝΑΤΟ για περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού, ώστε να αντιμετωπιστεί «η αυξανόμενη ρωσική επιρροή στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία».

Άμεση ήταν η απάντηση της Λευκωσίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις αιτήματος ή στη βάση σχετικής Συμφωνίας ή Μνημονίου. Διευκρίνισε δε ότι ουδέποτε ήταν στόχος και επιδίωξη η στρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, είχε χθες και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας και συμφώνησαν να συναντηθούν τους επόμενους μήνες. Η συζήτηση των δύο ανδρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, επικεντρώθηκε στην ανασκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών και στην ανταλλαγή απόψεων για περαιτέρω ενίσχυση τους. Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρθηκε εάν συζήτησαν επί του επίμαχου θέματος που προέκυψε. 

Πάντως η χρονική στιγμή της εμπλοκής της Κύπρου στην αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
    
Προχθές το ΝΑΤΟ κατηγόρησε επισήμως τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987, με την Ουάσινγκτον μάλιστα να παραδίδει τελεσίγραφο 60 ημερών στη Μόσχα ώστε να ομολογήσει τις ρωσικές παραβιάσεις - σύμφωνα με τις ΗΠΑ - της Συνθήκης. 

Αυτή η εξέλιξη ήρθε λίγες μέρες μετά το περιστατικό στο Κερτς μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με το ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαμηνύει ότι το εν λόγω περιστατικό, πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση προς τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ότι το έργο του αγωγού αερίου Nord Stream 2 είναι μια τόσο κακή ιδέα. 

Συνεπώς όλα δείχνουν ότι από την μία ΝΑΤΟ και Ουάσιγκτον δίνουν τελεσίγραφο στην Ρωσία και επεμβαίνουν στα … όρια της, που βεβαίως έτσι θεωρεί τη Μαύρη Θάλασσα η Μόσχα. Από την άλλην η Ρωσία με αυτόν τον τρόπο επεμβαίνει στη Μεσόγειο, όπου η Αμερική θεωρεί δικά της όρια... 

Σκεύη Σταύρου
 
2040
Thumbnail

Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να επιστρέψει στην απομόνωση που μας οδηγούν οι ευρωσκεπτικιστές της Αριστεράς και οι λαϊκιστές, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου σε ομιλία του στην Πανεπαρχιακή Συγκέντρωση Λευκωσίας του κόμματος προσθέτοντας ότι «το BREXIT είναι τρανό παράδειγμα της πολιτικής των δημαγωγών, που οδηγεί στο χάος».
 
Στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ πριν τις Ευρωεκλογές της Κυριακής, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της παράταξης, είπε ότι «στις 26 του Μάη θα στείλουμε το μήνυμα ότι η κυπριακή κοινωνία δεν επιβραβεύει κόμματα και πολιτικές που είναι ενάντια στην Ευρώπη, αποδυναμώνοντας την Κύπρο».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

«Μόνο να φανταστεί μπορεί κανείς ποια θα ήταν η θέση της χώρας, αν δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Νεοφύτου για να προσθέσει ότι «αυτό δεν το καταλαβαίνει η Αριστερά για την οποία μόνος υπεύθυνος για την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μακάρι να είχαμε και από το ΑΚΕΛ την ίδια συμπαράσταση που έχουμε από την Ευρώπη», συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Είπε ακόμη ότι αντί ενωμένοι, να αντιμετωπίζουμε την απειλή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό που καταγράφεται είναι «από τη μια το ΑΚΕΛ να κατηγορεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι φταίει για τη μη επανέναρξη του διαλόγου και από την άλλη το κέντρο να λέει πως δώσαμε πολλά στην Τουρκία και αποθρασύνθηκε».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνέχισε λέγοντας ότι για εμάς όπως το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές «η πατρίδα μπαίνει πάνω από τα κόμματα, για να φτάσουμε ενωμένοι στην απαλλαγή από την κατοχή και τις αβάστακτες συνέπειες της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο».
 
Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε ότι «έχουν ειδικό βάρος για την Ευρώπη αλλά και για την Κύπρο με τους κινδύνους να είναι κοινοί : Η Ευρώπη κινδυνεύει από τους λαϊκιστές της Αριστεράς και των άκρων, δυνάμεις που εκφράζονται και στην Κύπρο, από την αντιευρωπαϊκή ατζέντα της Αριστεράς και των εθνικιστών ενώ αντίθετα ο ΔΗΣΥ με τη δράση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο βάζει την Κύπρο στη θέση που της αξίζει, ως κράτος μέλος και ως αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή».
 
Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη είναι η κληρονομιά μας, η μεγαλύτερη επιτυχία στην εξωτερική μας πολιτική, ήταν το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη, του πατριάρχη της παράταξής μας και δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν θα τους αφήσουμε να οδηγήσουν την Κύπρο πίσω στην απομόνωση όπως θέλουν η Αριστερά και οι εθνικιστές και θα κρατήσουμε ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα για την Κύπρο».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «ειδικά σήμερα που η Κύπρος αντιμετωπίζει την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ, βασικό μας στήριγμα είναι η ΕΕ» και διερωτήθηκε «τί μήνυμα λοιπόν θα πάει στην Ευρώπη, τώρα που ζητούμε τη στήριξη της, αν στείλουμε στην ευρωβουλή ενισχυμένους τους ευρωσκεπτικιστές του ΑΚΕΛ και τους ακραίους που την πολεμούν και θέλουν τη διάλυση της;».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Απευθυνόμενος στον κάθε Κύπριο, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να βελτιωθούν στην Κύπρο και στην Ευρώπη, τα οποία δεν θα τα πετύχουμε πολεμώντας την Ευρώπη, διότι δεν βελτιώνουμε το σπίτι μας γκρεμίζοντάς το».
 
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κάλεσε τους Κύπριους ψηφοφόρους «να μην υιοθετήσετε το μύθο των λιγότερο σημαντικών εκλογών γιατί αυτό βολεύει τις δυνάμεις που αντιμάχονται την Ευρώπη και κρατούν την κυπριακή κοινωνία κολλημένη στο παρελθόν. Την Κυριακή ψηφίζουμε και επιλέγουμε να προχωρήσουμε μαζί για ένα ασφαλές μέλλον», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

ΚΥΠΕ

article 1