Στο επίκεντρο της διαμάχης ΗΠΑ- Ρωσία ξανά η Κύπρος

Η εμπλοκή της Κύπρου δεν ήταν καθόλου τυχαία τη δεδομένη στιγμή

Στο επίκεντρο της διαμάχης ΗΠΑ-Ρωσία μπήκε από χθες εκ νέου η Κύπρος. Η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, επικαλούμενη πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣΣ, για ενέργειες της Αμερικής για συγκέντρωση στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, διεμήνυσε ότι τέτοιες βλέψεις αναπόφευκτα είναι επικίνδυνες και θα έχουν αποσταθεροποιητικές συνέπειες

Η Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανικών και του ΝΑΤΟ για περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού, ώστε να αντιμετωπιστεί «η αυξανόμενη ρωσική επιρροή στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία».

Άμεση ήταν η απάντηση της Λευκωσίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις αιτήματος ή στη βάση σχετικής Συμφωνίας ή Μνημονίου. Διευκρίνισε δε ότι ουδέποτε ήταν στόχος και επιδίωξη η στρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, είχε χθες και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας και συμφώνησαν να συναντηθούν τους επόμενους μήνες. Η συζήτηση των δύο ανδρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, επικεντρώθηκε στην ανασκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών και στην ανταλλαγή απόψεων για περαιτέρω ενίσχυση τους. Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρθηκε εάν συζήτησαν επί του επίμαχου θέματος που προέκυψε. 

Πάντως η χρονική στιγμή της εμπλοκής της Κύπρου στην αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
    
Προχθές το ΝΑΤΟ κατηγόρησε επισήμως τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987, με την Ουάσινγκτον μάλιστα να παραδίδει τελεσίγραφο 60 ημερών στη Μόσχα ώστε να ομολογήσει τις ρωσικές παραβιάσεις - σύμφωνα με τις ΗΠΑ - της Συνθήκης. 

Αυτή η εξέλιξη ήρθε λίγες μέρες μετά το περιστατικό στο Κερτς μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με το ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαμηνύει ότι το εν λόγω περιστατικό, πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση προς τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ότι το έργο του αγωγού αερίου Nord Stream 2 είναι μια τόσο κακή ιδέα. 

Συνεπώς όλα δείχνουν ότι από την μία ΝΑΤΟ και Ουάσιγκτον δίνουν τελεσίγραφο στην Ρωσία και επεμβαίνουν στα … όρια της, που βεβαίως έτσι θεωρεί τη Μαύρη Θάλασσα η Μόσχα. Από την άλλην η Ρωσία με αυτόν τον τρόπο επεμβαίνει στη Μεσόγειο, όπου η Αμερική θεωρεί δικά της όρια... 

Σκεύη Σταύρου