Η τριμερής συνάντηση σχεδιάζεται να γίνει στην Αίγυπτο πιθανότατα τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στην οικία του, στη Λεμεσό, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σιούκρι.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια πολύ θετική και, όπως πάντα, παραγωγική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές για ανάρρωση του Προέδρου Σίσι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι γνωστό πως συνδέει πολύ στενή σχέση και τις χώρες μας, αλλά και τους δυο Προέδρους μεταξύ τους».

Συζητήθηκαν, πρόσθεσε, θέματα που αφορούν τη στενή σχέση, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ «για τα όσα προκλητικά, δυστυχώς, συνεχίζει η Τουρκία στην περιοχή μας. Έγινε ανασκόπηση της πορείας των πραγμάτων όσον αφορά τις κυπρο-αιγυπτιακές σχέσεις, αλλά και την τριμερή συνεργασία».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Μπορώ αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω ότι σχεδιάζεται η επόμενη τριμερής, ανάμεσα σε Αίγυπτο - Κύπρο - Ελλάδα, πιθανότατα τον επόμενο Νοέμβριο. Βεβαίως υπήρξε επανάληψη της υποστήριξης της Αιγύπτου προς την κυπριακή πλευρά για τα κυριαρχικά δικαιώματα και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η ευχή να υπάρξει πραγματική διάθεση και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, για να έχουμε μια λύση του Κυπριακού», υπογράμμισε.

«Ο κ. Σιούκρι ενημέρωσε τον Πρόεδρο και για την πρόοδο του ενεργειακού φόρουμ, του οποίου την πρωτοβουλία έχει η Αίγυπτος και, βεβαίως, θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα στη διαρκή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η τριμερής συνεργασία συνεχίζεται και με βάση την πρωτοβουλία που έχει πάρει το δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών για τη δημιουργία Γραμματείας Συντονισμού. Όλα τα θέματα προωθούνται τακτικά, αθόρυβα και φυσικά αυτή τη στιγμή θα επαναβεβαιωθεί η δυναμική της τριμερούς, με την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που πιθανότατα θα γίνει τον Νοέμβριο, όπως ήταν η πρόταση που έχει κάνει αποδεκτή σήμερα η δική μας πλευρά».

Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε ότι η επόμενη τριμερής σύνοδος αναμένεται να γίνει στην Αίγυπτο.

 
3916
Thumbnail

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα παραστούν σε δεξίωση που παραθέτει την Πέμπτη 24/10 το βράδυ, στο Λήδρα Πάλας, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

ad1mobile

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η δεξίωση θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου, και είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει από τις 19:30 μέχρι τις 21:30. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των δύο ηγετών, έχουν προσκληθεί πολιτικοί και άλλα άτομα και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου καθώς και ξένοι διπλωμάτες. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης θα απευθύνει χαιρετισμό η κ. Σπέχαρ.

ad2mobile

Στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας για αύριο Πέμπτη αναφέρεται πως αυτός θα παραστεί στη δεξίωση της κ. Σπέχαρ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα σε αυτήν θα παραστεί και ο Τ/κ ηγέτης.

ΚΥΠΕ

article 1