Στο πόδι όλη η Ευρώπη για την μεταναστευτική κρίση

Υβριδικό πόλεμο αντιμετωπίζει η Ελλάδα από Τουρκία – Στη δίνη του προσφυγικού και η Κύπρος

Ο υβριδικός πόλεμος που δέχεται η Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα από την Τουρκία, μέσω του προσφυγικού, έχει κινητοποιήσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμανε συναγερμό, αφού η όλη κατάσταση απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, στη δίνη του προσφυγικού βρίσκεται και η Κύπρος, η οποία πλέον δεν μπορεί να σηκώσει άλλο αυτό το βάρος, εκπέμποντας σήμα κινδύνου, αφού μόνο τις σήμερα έφθασαν στο νησί 153 πρόσφυγες.

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις σε σχέση με την μεταναστευτική κρίση <<<

Το χρονικό κι η κατάσταση μέχρι σήμερα
Η νέα μεταναστευτική κρίση πυροδοτήθηκε στην ουσία την περασμένη Παρασκευή (28/2), όταν η Τουρκία αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της και να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη.

Η ενέργεια αυτή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ως μοναδικό στόχο να εκβιάσει την Ευρώπη και να αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να παρέμβουν και προς τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να σταματήσει την επέλαση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ και το πλήγμα που δέχεται και ο ίδιος προσωπικά. 

Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας και δη στον Έβρο παραμένει τεταμένη με τους πρόσφυγες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να εισέλθουν στην Ελλάδα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, με τους μετανάστες να εκτοξεύουν πέτρες κι άλλα αντικείμενα προσπαθώντας να ρίξουν τον φράχτη και να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επικρίνει έντονα την Αθήνα για την κατάσταση αυτή.

Πυρά κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι «όσο πετάνε δακρυγόνα στους πρόσφυγες και προσπαθούν να τους εκφοβίσουν με πραγματικές βόμβες θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν λογαριασμό στη διεθνή κοινότητα». Στα πυρά απάντησε άμεσα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «όταν μια χώρα κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις δεν είναι σε θέση να κουνά το δάχτυλο σε κανέναν».Σε μία προσπάθεια, πάντως, αναστροφής της κατάστασης οι Ελληνικές Αρχές αποστέλλουν ακόμη και μηνύματα sms σε κινητά αναφέροντας τα εξής: «Από το Ελληνικό κράτος: Η Ελλάδα αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων της στο μέγιστο επίπεδο. Μην επιχειρήσετε να περάσετε παράνομα τα σύνορα».

>>> Διαβάστε ακόμη: Τα 700 εκατομμύρια από ΕΕ στην Eλλάδα και τα μηνύματα σε Ερντογάν <<<

Κύμα στήριξης και αλληλεγγύης στην Ελλάδα
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως από την ώρα που η Τουρκία άνοιξε τα σύνορα της στους μετανάστες για να αναζητήσουν την τύχη τους στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, η Αθήνα έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να λάβει όλη την απαραίτητη στήριξη για αντιμετώπιση, αλλά και αναχαίτιση της κατάστασης.

Η προσπάθεια αυτή φαίνεται πως βρίσκει αντίκρισμα, αφού τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Κύπρος, η Γερμανία αλλά και οι ΗΠΑ, έστειλαν μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρώτη στιγμή έστειλε το μήνυμα ότι αναμένει από την Άγκυρα να συνεχίσει να τηρεί τη δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό, ενώ σήμερα (3/3) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι βρέθηκαν στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, εξέφρασαν μέσω των δηλώσεών τους την πλήρη στήριξη τους στην Ελλάδα, με την Πρόεδρο της Κομισιόν να ανακοινώνει έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Frontex αποφάσισε όπως υποστηρίξει πλήρως την Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης στα εξωτερικά σύνορά της έναντι της Τουρκίας και να ενεργήσει με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ενώ ο Εκτελεστικός Διευθυντής της, Φαμπρίσε Λέγκερι, ανακοίνωσε από τη Βαρσοβία ότι η υπηρεσία της οποίας προΐσταται ξεκινά μια επιχείρηση ταχείας επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία

Επιπρόσθετα, ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος του Έλληνα Υπουργού Νίκου Δένδια.

>>> Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ - «Στο 3,8% του πληθυσμού οι μετανάστες-153 μόνο σήμερα» <<<

Στη δίνη του προσφυγικού κι η Κύπρος
Πέραν της Ελλάδας, όμως, στη δίνη του προσφυγικού βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και η Κύπρος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό, εκφράζοντας την μεγάλη ανησυχία του για την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως, σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, τόνισε ότι «ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτός γιατί έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες της Κύπρου, η οποία δεν έχει τις υποδομές να υποδεχθεί αυτούς τους ανθρώπους, και είναι αυτό που πρέπει να κατανοήσουν η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα», σημειώνοντας πως, «το τριήμερο που πέρασε είχαμε αφίξεις που συμποσούνται αριθμητικά σε 223 άτομα. 153 σήμερα και 70 πριν από το Σάββατο και υπάρχει πρόσθετη πληροφόρηση ότι ένα μικρό σκάφος έχει εντοπιστεί στην περιοχή Αμμοχώστου».

Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για συζήτηση του μεταναστευτικού και ιδιαίτερα το ζήτημα που αφορά την Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη στήριξης της Κύπρου από την ΕΕ λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που δέχεται.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε πλήρη συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία
Σημειώνεται, εξάλλου, πως Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό και έχουν καταλήξει σε κοινές θέσεις, τις οποίες και θα προβάλουν κατά τις έκτακτες Συνόδους για το μεταναστευτικό των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν μακρά τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επαφή για το θέμα.