Στο Προεδρικό Μητσοτάκης και αλ Σίσι/Τι θα συζητηθεί στη Τριμερή

Σήμερα στη Λευκωσία η Τριμερής Σύνοδος Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου / Τι θα συζητηθεί / Θα υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί σήμερα το πρωί (21/10), στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίον θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθως θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον οποίον θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στη Λευκωσία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθήσει τριμερής κατ΄ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, ενώ όπως αναφέρεται στις 12.45μμ οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Να σημειώσουμε πως με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου θα υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη, μέσα από την οποία θα διατυπώνονται οι κοινές θέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε μία σειρά από ζητήματα, προκλήσεις και πολιτικές.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Αιγύπτου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Ιδιαίτερη η σημασία της Συνόδου 

Η Σύνοδος αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις και οι δράσεις της Τουρκίας επηρεάζουν τις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, σχετικά με τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στο Προεδρικό, μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. 

Τη Σύνοδο θα απασχολήσει η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται όχι μόνο μέσω της διενέργειας γεωτρητικών και σεισμικών ερευνών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και με την απόφαση της 5ης Οκτωβρίου για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα τεθεί και το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις αλλά και στην ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του να ανταποκριθεί άμεσα στην εκφρασθείσα πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.

Περαιτέρω, κατά τη Σύνοδο θα συζητηθούν:

(α) τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού, τόσο σε υφιστάμενους όσο και σε νέους τομείς συνεργασίας, (β) η ενεργειακή συνεργασία, (γ) το μεταναστευτικό, (δ) η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, (ε) περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, (στ) η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

 

 
27800