Στο στόχαστρο γιατροί & πολίτες για τα πλαστά πιστοποιητικά

Οι μέχρι τώρα υποθέσεις - Έκτακτη σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία

Η καταγγελία για πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού σε 41χρονο ασθενή με covid που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση και η σύλληψη του 53χρονου γιατρού στη Λάρνακα φαίνεται ότι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τα fake πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ήδη η αστυνομία εξετάζει άλλες 3 περιπτώσεις όπου φαίνεται να εκδόθηκαν πιστοποιητικά για ψευδείς εμβολιασμούς. Η σοβαρότητα του θέματος έφερε και έκτακτη σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία που θα γίνει σήμερα στις 11 το πρωί με την παρουσία του Γενικού και το Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. 

Η σύλληψη του γιατρού στη Λάρνακα

Θυμίζουμε ότι η πρώτη υπόθεση αφορά γιατρό στη Λάρνακα ο οποίος σύμφωνα με την καταγγελία, εξέδωσε πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού σε 41χρονο ο οποίος νοσηλεύεται με covid σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική. 

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου από τις αστυνομικές αρχές, στις 6 Αυγούστου καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας από πατέρα 41 ετών ασθενή από την Αραδίππου, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση λόγω της νόσου COVID-19, ότι πληροφορήθηκε πως ο γιος του εκμυστηρεύτηκε σε νοσηλευτικό προσωπικό στην ΜΕΘ του ΓΝ Αμμοχώστου ότι παρά το ότι είχε εξασφαλίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού για την νόσο δεν είχε πραγματικά εμβολιαστεί. Όπως ανέφερε ο πατέρας του ασθενή, ο προσωπικός ιατρός του γιού του και το πρόσωπο που του εξέδωσε το εν λόγω πιστοποιητικό είναι ο ύποπτος.  

Άλλοι 2 ασθενείς στην εντατική με πλαστά πιστοποιητικά από τον ίδιο γιατρό

Από περαιτέρω εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι δυο ακόμη ασθενείς που φαίνεται ότι είναι δηλωμένοι ως εμβολιασμένοι μέσω του υπόπτου βρίσκονται στο ΓΝ Αμμοχώστου ο ένας διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση και ο άλλος εισήχθη με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή.  

Αναμένεται να εξασφαλιστούν διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών του υπόπτου αφού υπάρχει πληροφορία ότι ο ύποπτος για την έκδοση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμών χρηματιζόταν από πρόσωπα που ήθελαν να εξασφαλίσουν το πιστοποιητικό χωρίς να εμβολιαστούν.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ κλιμάκια του ΤΑΕ Λάρνακας λαμβάνουν καταθέσεις από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του γιατρού και των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, και από την μακρά λίστα των 102 ασθενών του γιατρού, τα ονόματα των οποίων φαίνονται στο σύστημα του ΟΑΥ, ούτως ώστε να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς έτυχαν τελικά εμβολιασμού από τον 53χρονο με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ο 53χρονος γιατρός αρνείται εμπλοκή στην υπόθεση. Τέθηκε σε 7ημερή κράτηση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και αναμένονται σύντομα νέες εξελίξεις στην υπόθεση.  

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου - Κι’ άλλες υποθέσεις σε Πάφο και Λεμεσό. 

Στη διερεύνηση άλλων τριών πληροφοριών προχωρεί η Αστυνομία σε σχέση με ψευδείς εμβολιασμούς από γιατρούς.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι δύο πληροφορίες που διερευνώνται αφορούν περιστατικά στην Πάφο και η τρίτη συγκεκριμένο συμβάν στη Λεμεσό.

Ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι οι πληροφορίες προήλθαν από το Υπουργείο Υγείας και η έρευνα είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο, λαμβάνονται μαρτυρίες και οτιδήποτε προκύψει θα διερευνηθεί εις βάθος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ η περίπτωση της Λεμεσού αφορά ζευγάρι που πήγε σε συγκεκριμένο προσωπικό γιατρό και ζήτησε να περαστεί στο σύστημα ως εμβολιασμένο, χωρίς να έχει εμβολιαστεί. `Όταν ο γιατρός αρνήθηκε, το ζευγάρι διαγράφηκε από τη λίστα του και έκαμε εγγραφή σε άλλο γιατρό. Η περίπτωση κίνησε κάποιες υποψίες στον πρώτο γιατρό ο οποίος έδωσε την πληροφορία και διερευνάται σε λεπτομέρεια.

Η περίπτωση της Πάφου αφορά παιδίατρο που φέρεται να εξέδωσε πλαστά πιστοποιητικά.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Αυτονόητα, καταδικάζουμε οποιεσδήποτε πράξεις ή πρακτικές μελών μας ή άλλων συναδέλφων δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία πολιτών και που πέραν της αντιεπιστημονικής υφής τους ενέχουν και το στοιχείο της διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Οι όποιες ενέργειες αμαυρώνουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του συνόλου του ιατρικού κόσμου θα μας βρίσκουν πάντοτε αντίθετους και πρωτοστάτες στην προσπάθεια πάταξης τους.

Αναμένουμε από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης όπως και όσων άλλων παρόμοιων περιστατικών πιθανώς να τεθούν ενώπιον τους. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε στη διάθεση των διωκτικών αρχών για να παράσχουμε την όποια βοήθεια τυχόν μας ζητηθεί.

Πρώτη αντίδραση από ΠΙΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ο οποίος αναμένεται τις επόμενες μέρες να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες για τον συγκεκριμένο γιατρό. 

Η ανακοίνωση:

Αναφορικά με την καταγγελία εναντίον γιατρού για υπόθεση ψεύτικου πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος απαιτεί πλήρη διερεύνηση από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και είναι στη διάθεση της Αστυνομίας για να παράσχει την όποια βοήθεια του ζητηθεί.  

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος στο πλαίσιο όλων των νενομισμένων διαδικασιών των αρμοδίων οργάνων του και όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει κατηγορηματικά, στέλνει σαφές και αυστηρό μήνυμα ότι δεν επιδεικνύει καμία ανοχή σε οποιεσδήποτε συμπεριφορές ή/και πράξεις γιατρών-μελών του, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και που αμαυρώνουν το επιστημονικό κύρος του συνόλου της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου.

Έκτακτη σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία

Όπως προαναφέραμε σήμερα στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία υπό τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα  με αντικείμενο συζήτησης τα θέματα που προέκυψαν μετά από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα από ιατρούς, καθώς και μέτρα και εισηγήσεις προς βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

Στη σύσκεψη, που γίνεται μετά από εισήγηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου,  θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Υγειάς, η ηγεσία της Αστυνομίας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.  

Αντίδραση και από ΟΑΥ

Διερεύνηση των περιστατικών ξεκίνησε και ο ΟΑΥ, αφού ο εν λόγω γιατρός είναι Προσωπικός Γιατρός στο ΓεΣΥ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν, τόσο τις καταγγελίες εναντίον γιατρών, οι οποίοι φέρονται, βάσει των όσων διερευνά η Αστυνομία να έχουν εκδώσει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού σε ασθενείς τους, όσο και για τις αναφορές από πλευράς άλλων γιατρών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δέχονται εκφοβισμό από συναδέλφους τους, επειδή τοποθετούνται υπέρ του εμβολιασμού. 

Ο Οργανισμός προχωρεί άμεσα στη διερεύνηση των περιπτώσεων έκδοσης των ψευδών πιστοποιητικών σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές και θα λάβει όλα τα δέοντα μέτρα συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής συμβάσεων. 

Παράλληλα, καλεί το κοινό όπως ενημερώνει τον Οργανισμό για παρόμοιου είδους περιστατικά που ενδεχόμενα να έχουν πραγματοποιηθεί καθώς και για περιπτώσεις όπου αντιλαμβάνεται ότι γιατροί του ΓεΣΥ αποθαρρύνουν τον εμβολιασμό χωρίς ιατρικούς λόγους. Για το σκοπό αυτό, το κοινό προτρέπεται όπως επικοινωνεί με τον Οργανισμό είτε μέσω τηλεφωνικής κλήσης στον αριθμό 17000 είτε μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος στο info@gesy.org.cy.  

Παράλληλα, καλούνται όλοι οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με το  ΓεΣΥ, να προχωρήσουν σε επίσημη αναφορά στον Οργανισμό, στις περιπτώσεις εκφοβισμού τους από συναδέλφους τους.  

Τέλος, ο Οργανισμός καλεί δικαιούχους και παρόχους όπως ακολουθούν τις οδηγίες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και του Υπουργείου Υγείας.