Στους Τώνη Κουζαρίδη και Νίκο Κουρούσιη το Αριστείο της ΚΔ

Τα αριστεία απένειμε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε απόψε στους Τώνη Κουζαρίδη και Νίκο Κουρούσιη το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τελετή στη διάρκεια της πρώτης πανηγυρικής συνεδρίας της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Τώνης Κουζαρίδης βραβεύθηκε στην Τάξη των Θετικών Επιστημών, για το 2020, και ο Νίκος Κουρούσιης στην Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών, για το 2021.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, ο καθηγητής Κουζαρίδης, χάριν των πλούσιων σπουδών και της εντατικής ενασχόλησής του με το πεδίο της έρευνας, πέτυχε να διαγράψει μία διακεκριμένη πορεία στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο, συμβάλλοντας τα μέγιστα, ανάμεσα σε άλλα, στην εξέλιξη της ιατρικής και των συναφών με αυτήν επιστημών.
 
Μεταξύ άλλων, ανακάλυψε ένα από τα πρώτα ένζυμα που τροποποιούν τη χρωματίνη και ως αποτέλεσμα έδωσε έναυσμα στη δημιουργία της σύγχρονης εποχής της Επιγενετικής, ενώ ανακάλυψε επίσης το χημικό μόριο iBET  ως αποτελεσματική θεραπεία κατά της οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας.
 
Αναλόγως, ο Νίκος Κουρούσιης, είπε, στη μακρά γόνιμη καλλιτεχνική του διαδρομή, διακρινόμενος από πηγαίο ταλέντο, αποτυπωμένο στο μέγεθος και την ποιότητα της συνολικής του παραγωγής, πέτυχε να πρωταγωνιστήσει στον τοπικό και διεθνή χώρο των εικαστικών τεχνών και της σκηνογραφίας.
 
Το πολυδιάστατο έργο του, στο οποίο αντανακλάται έντονα η ανθρώπινη και κοινωνική διάσταση της τέχνης, έχει διανοίξει νέες προοπτικές στην καλλιτεχνική έκφραση, αναδεικνύοντας παράλληλα τις δυνατότητες της σύγχρονης κυπριακής δημιουργίας.
 
"Στο πλαίσιο αυτό, τα εξαιρετικά επαγγελματικά τους επιτεύγματα και η ουσιαστική τους δράση όσον αφορά την επωφελή για την ανθρωπότητα εξέλιξη, δικαιολογούν απόλυτα την απονομή στο πρόσωπό τους της αποψινής τιμητικής διάκρισης", ανέφερε. Απευθυνόμενος στους βραβευθέντες ο Πρόεδρος είπε πως "στο πλήθος των βραβεύσεων των οποίων έχετε μέχρι στιγμής αξιωθεί, τιμώντας τον εαυτό σας, την επιστήμη, την τέχνη και την ιδιαίτερη πατρίδα σας, σήμερα προστίθεται ακόμη μία κορυφαία".

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Ακαδημία είναι ένα Ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 2019 χάριν στην εισήγηση του Ακαδημαϊκού, Λουκά Χριστοφόρου, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, και στην αποφασιστικότητα και βούληση της Κυβέρνησης, με σκοπό την αναγνώριση, προαγωγή και βράβευση της Αριστείας σε όλες τις εκδηλώσεις του πνεύματος, την καλλιέργεια και προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών και την προβολή της Κύπρου διεθνώς σε αυτούς τους τομείς, τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, διαλέξεων και εκδηλώσεων για την επιστημονική, πολιτιστική και καλλιτεχνική κατάρτιση του πολίτη, την παροχή στην Πολιτεία, τους Θεσμούς και την Κοινωνία επιστημονικά κατοχυρωμένης γνώσης, πληροφόρησης, και έγκυρης γνωμοδότησης για λύσεις στις κοινωνικές προκλήσεις και ανάγκες και την παρουσία και ενεργό συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκές και διεθνείς Ενώσεις Ακαδημιών και συνεργασία με Εθνικές Ακαδημίες άλλων χωρών.
 
Ο Πρόεδρος είπε ότι προς την επίτευξη των στόχων και των σκοπών της Ακαδημίας, έχουν αναπτυχθεί ποικίλες δράσεις επιστημονικού, πολιτιστικού και κοινωνικού προσανατολισμού, με ένα εύρος φορέων και ιδρυμάτων εντός και εκτός των στενών συνόρων της Κύπρου, ως επίσης με διακεκριμένους επιστήμονες, λόγιους και καλλιτέχνες.
 
Αναφέρθηκε στο έργο της Ακαδημίας και τις εκδηλώσεις και οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει και πρόσθεσε ότι ως επιβεβαιωτική της σημασίας και της υψηλής επιπέδου εργασίας που επιτελείται, είναι η ένταξη σε αυτήν του Ιδρύματος Τάκη και Λούκης Νέμιτσα, οι σκοποί της δημιουργίας του οποίου ταυτίζονται με αυτούς της Ακαδημίας, δηλαδή την αναγνώριση της αριστείας, των επιστημονικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων, ως επίσης της προσφοράς διεθνώς καταξιωμένων συμπατριωτών μας και την ανάδειξη και αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας τους, γύρω από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Πολιτεία.

"Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω, για ακόμη μία φορά, είναι ότι πέραν της αυξημένης χορηγίας που λαμβάνει η Ακαδημία και της παραχώρησης χώρου για την προσωρινή στέγαση της, η Πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συμπαραστάτης συνδράμοντας την αποστολή των μελών της. Μέσα από τη συνέχιση της μεταξύ μας αγαστής συνεργασίας, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνδράμουν το έργο σας, είμαι απολύτως βέβαιος ότι η Ακαδημία θα καταστεί φάρος πολιτιστικών και επιστημονικών επιτευγμάτων με απήχηση σε τοπικό και διεθνές επίπεδο" , ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε παράλληλα ότι οι γνώσεις, το κύρος, η εμπειρία και η ευρύτερη εμβέλεια ως αποτέλεσμα της επιστημοσύνης των μελών, καθιστά την προσφορά τους ανεκτίμητη και αδιαμφισβήτητη προς την κατεύθυνση αυτή.

(ΚΥΠΕ)

 
26110