Σύγχυση & μετά το Εθνικό για πρόταση επιστροφής στο Σύνταγμα '60

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος προέβη σε ενημέρωση σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την απάντηση, πρότασή  που υπέβαλε στον Τ/κ ηγέτη, όπως αναφερόταν σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου που εκδόθηκε την Παρασκευή (27/8).

Πάντως το σκηνικό δεν φαίνεται να ξεκαθάρισε γύρω από τη σχετική πρόταση, καθώς ο ΓΓ ΑΚΕΛ επιβεβαίωσε ότι όντως πρόκειται για πρόταση, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι δεν θα δοθεί συνέχεια στην περιβόητη αυτή δήλωση. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι «το ζητούμενο είναι συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνημένης βάσης λύσης».

O ΓΓ ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, με το πέρας της συνεδρίας δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος ρωτήθηκε εάν όντως αποτελεί πρόταση η δήλωση για επιστροφή στο Σύνταγμα '60, λαμβάνοντας θετική απάντηση. Το ΑΚΕΛ διαφωνεί καθώς θα γίνουμε συνυπεύθυνοι του αδιεξόδου. Δεν ήταν σχήμα λόγου, ήταν πρόταση σε περίπτωση που ο Τατάρ συνεχίσει τις παράλογες δηλώσεις και απαιτήσεις», είπε. 

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι η περιβόητη δήλωση ήταν μια προσπάθεια για να αναδειχθούν οι παράλογες δηλώσεις και απαιτήσεις Τατάρ. ΄Άρα αφού δεν υπάρχει πρόθεση να δοθεί συνέχεια, δεν θα δώσουμε ούε εμείς», κατέληξε. 

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι παρατηρείται ένας υπονομευτικός ρόλος της Βρετανίας απέναντι την ΚΔ, διευκρινίζοντας ότι οι Βρετανοί επιχειρούν να επιβάλουν την έννοια της κυριαρχικής ισότητας, με διάφορες μεθοδεύσεις που θα οδηγήσουν σε κρίσιμες εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, τόνισε ότι δεν έπρεπε να γίνει σχετική δήλωση, καθώς δημιούργησαν αρνητικό κλίμα ανάμεσα σε Ε/κ. 

«Υπενθυμίζουμε την πάγια θέση για κλείσιμο οδοφραγμάτων, πόσο μάλλον τώρα που εντείνει τις προκλήσεις. Είναι αδιανότητο κάποιες πολιτικές δυνάμεις να ζητούν επανάνεναρξη διαλόγου με νέες υποχωρήσεις από την πλευρά μας», είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Κλεάνθους, δήλωσε  ότι «συγχίσαμε τους πολίτες, θα είμαστε υποστηρικτικοί στη διαδικασία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Υπέδειξε παράλληλα να μην γίνεται από αέρος διαβούλευση του Κυπριακού. 

 

 
27800