Συλικιώτης: Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στηρίζει τα μεγάλα συμφέροντα

​​​​​​​Τι αναφέρει ο Νεοκλής Συλικιώτη για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

«Ενώ συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς τα κοινωνικά προβλήματα και οι ανισότητες, ο επταετής Προϋπολογισμός της Ένωσης συνεχίζει να εστιάζει στην ανταγωνιστικότητα και σε αντιλαϊκές προτεραιότητες,» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νεοκλής Συλικιώτης, μέλος του ΑΚΕΛ και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη να ζητήσει αύξηση αυτών των κονδυλίων δέχεται τη μείωση τους προσδοκώντας σε αύξηση των κονδυλίων που αφορούν την αστυνόμευση για περιορισμό των προσφυγικών ροών»

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η συζήτηση και η απουσία συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027) ανέδειξε τα αδιέξοδα και τις αντιθέσεις στις πολιτικές της ΕΕ. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που επιβάλουν οι κυρίαρχες ελίτ της ΕΕ οδηγούν στην αύξηση των κονδυλιών κυρίως για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την πολεμική βιομηχανία.

Την ίδια στιγμή οι αποκοπές αφορούν τη συνοχή και τις αγροτικές πολιτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να ανοίξει ο δρόμος για τον κοινό ευρωστρατό, την κοινή βιομηχανία όπλων της ΕΕ, το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα, για ανάπτυξη κοινών οπλικών συστημάτων. Μέσω των πιο πάνω τα κονδύλια για εξοπλισμούς εικοσαπλασιάζονται.

Θυμίζουμε πως τα κονδύλια από την ΚΑΠ και τα ταμεία συνοχής είναι τα κονδύλια από τα οποία επωφελείται κυρίως η Κύπρος. Αντί η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη να ζητήσει αύξηση αυτών των κονδυλιών δέχεται τη μείωση τους προσδοκώντας σε αύξηση των κονδυλιών που αφορούν την αστυνόμευση για περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε ήδη τοποθετηθεί σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου. Θεωρούμε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η κοινωνική συνοχή μέσα στην ΕΕ. Αυτό που θέσαμε μαζί με την Ομάδα της Αριστεράς είναι πως αντί για επιχορήγηση της πολεμικής βιομηχανίας, αυτό που χρειάζονται σήμερα οι πολίτες είναι πολιτικές στήριξης των κοινωνικά αδύναμων περιοχών και των πολιτικών συνοχής.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Είναι φανερό ότι το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο δεν διαφέρει καθόλου στη φιλοσοφία από το προηγούμενο. Ενώ συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς τα κοινωνικά προβλήματα και οι ανισότητες, ο επταετής Προϋπολογισμός της Ένωσης συνεχίζει να εστιάζει στην ανταγωνιστικότητα και σε αντιλαϊκές προτεραιότητες. Συνεχίζει να ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες και την καταστολή με πρόσχημα το προσφυγικό, ενώ από την άλλη επικαλείται την ανάπτυξη μέσα από τη λιτότητα.

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη αντί να στηρίξει την πολιτική συνοχής στηρίζει πολιτικές που υπερασπίζονται τα μεγάλα συμφέροντα και επιτείνουν την φτώχια και τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΥΠΕ

 
27368