Συνάντηση ΕΔΕΚ - ΣΥΠΡΟΔΑΤ - Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας

Δείτε τις δηλώσεις των Προέδρων Κ.Σ. ΕΔΕΚ, ΣΥΠΡΟΔΑΤ και Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών και του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, Κώστας Μελάς, δήλωσε:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε με την ΕΔΕΚ, συνεχίζοντας την προσπάθεια που αρχίσαμε πριν από δύο βδομάδες ώστε να βελτιώσουμε ή να ξεκαθαρίσουμε και να διευκρινίσουμε ορισμένα σημεία του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ ώστε να  καλυφθούν όσο το δυνατό περισσότεροι δανειολήπτες κάτοχοι πρώτης κατοικίας με στόχο να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί οι οποίοι δυστυχώς  κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς.

Είχαμε συζητήσει και ορισμένες άλλες  λεπτομέρειες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για παράδειγμα οι εγγυητές οι οποίοι θέλουν είναι στο σχέδιο Άρτεμις και δεν μπορούν να πάρουν δάνεια. Είναι αποκλεισμένοι από το να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα καθώς επίσης και αρκετές άλλες λεπτομέρειες με τις οποίες βασικά συμφωνούμε σε όλα. Η ΕΔΕΚ  ήταν πάντα στο πλευρό των δανειοληπτών διαχρονικά και σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρόεδρε».

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Και εγώ από την πλευρά τη δική μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Δανειοληπτών για ακόμα μια φορά για την εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε. Όπως είναι πολύ καλά γνωστό η ΕΔΕΚ από το 2013 όταν προέκυψε η οικονομική κρίση προσπαθούσε με κάθε τρόπο να στηρίξει τα καλώς νοούμενα  συμφέροντα των δανειοληπτών, των πολτών, χωρίς  αυτό να προβαίνει σε βάρος του τραπεζικού συστήματος αλλά την ίδια στιγμή να μπορεί να περιορίσει την αυθαιρεσία των τραπεζιτών που σε πάρα πολλές περιπτώσεις ήταν ανάλγητη. Να μην υπενθυμίσω όλες τις προσπάθειες από το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις μέχρι σήμερα. 

Στην προκειμένη περίπτωση  υπάρχουν τρία ζητήματα για τα οποία η ΕΔΕΚ θα είναι αρωγός των προσπαθειών του  Συνδέσμου αλλά και των δανειοληπτών:

  1. Θα πρέπει να υπάρξει μία βελτίωση στους όρους που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ ώστε να διευκολύνει ορισμένους δανειολήπτες.
  2. Να βρεθούν τρόποι για το πώς  θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε δανειολήπτες  οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο ΕΣΤΙΑ αλλά  λόγω της οικονομικής  δυσπραγίας που έχουν δεν μπορούν ενδεχομένως να  ανταποκριθούν κατά απόλυτο τρόπο στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν από το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ.
  3. Άτομα τα οποία έχουν υποβάλει την αίτησή τους στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια, έχουν όμως την οικονομική δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο ενός σωστού σχεδίου.

Άρα πρέπει να γίνει ένα νέο Σχέδιο το οποίο να μπορέσει να καλύψει και αυτές τις περιπτώσεις. Τονίζω ακόμα μια φορά ότι ο βασικός  μας στόχος είναι να  στηρίξουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα  των πολιτών, των δανειοληπτών, να τους προστατεύσουμε από αχρείαστες και αυθαίρετες εκποιήσεις της περιουσίας τους αλλά την ίδια στιγμή εκεί και όπου πρέπει να γίνουν σωστά εκποιήσεις, να μην παρεμποδίσουμε ενδεχομένως τη διαδικασία των τραπεζών».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η ΕΔΕΚ προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για το ΕΣΤΙΑ, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

‘Όπως αντιλαμβάνεστε επειδή το θέμα  αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από την ψήφο της ΕΔΕΚ ή από την ΕΔΕΚ, εμείς χαιρόμαστε και εκτιμούμε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δανειοληπτών να έχει συνάντηση με όλα τα κόμματα ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή αντίληψη  ώστε οι όποιες αλλαγές να  γίνουν πάνω σε αυτά τα τρία επίπεδα που ανέφερα προηγουμένως και να  εξασφαλίζουν αν όχι  ομοφωνία της βουλής, τουλάχιστον την πλειοψηφία για να μπορούν να είναι αποδοτικές αυτές οι ενέργειες και προσπάθειες».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους εγκλωβισμένους εγγυητές, ο κ. Παπαδούρης απάντησε:
«Ήδη ετοιμάζεται από πλευράς Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ο οποίος να θυμίσω ότι  είχε κάποιες αποφάσεις  στο πρόσφατο παρελθόν και για θέματα της ΚΕΔΙΠΕΣ αλλά  και για άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Γίνονται προσπάθειες  ίσως τελικά  με κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις να έχουμε αλλαγές  στα θέματα των  εγγυητών. Γιατί να θυμίσω ότι οι εγγυητές  στην Κύπρο ειδικά για δημόσιους υπαλλήλους, για μια ιδιωτική σύμβαση ζητούσαν να υπογράφουν δέκα άτομα ως εγγυητές. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε το θέμα των ΜΕΜΟ όπου με απόφαση δικαστηρίου ερχόμαστε  να εγκλωβίσουμε  ολόκληρη την περιουσία, πλέον, κάποιου  εγγυητή μη εξυπηρετούμενης χορηγίας  με αποτέλεσμα για μια υπογραφή σήμερα να μην μπορούν να πωλήσουν οποιοδήποτε ακίνητο από την περιουσία  ή να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Άρα αυτό που χάνεις στο τέλος της μέρας  με τα θέματα των εγγυητών και των ΜΕΜΟ είναι αποστέρηση από την ίδια την οικονομία να προχωρήσει προς την ανάπτυξη».

Ακολούθως ο κ. Σιζόπουλος συμπλήρωσε:

«Τα περισσότερα από τα προβλήματα των εγγυητών θα είχαν λυθεί εάν η πολιτεία λειτουργούσε με περισσότερη σύνεση. Ειδικότερα:

  1. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι για το κούρεμα το 2013 η αρχική πρόταση ήταν τα 5.8 δις αλλά σύμφωνα με το ΔΝΤ έγινε στα 9.4δις ώστε τα 3.6 δις να καλύψουν την αφερεγγυότητα των εγγυητών. Άρα οι εγγυητές θα έπρεπε να είχαν από τότε  απαλλαγεί των εγγυήσεών τους.
  2. Εάν  η πρόταση που κατέθεσε τον Απρίλιο του 2015 η ΕΔΕΚ στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα που έγινε αποδεκτό από τα κόμματα  αλλά με παρεμβάσεις δεν έχει ψηφιστεί μέχρι σήμερα και αφορά τη ρύθμιση των εγγυητών, θα είχε λυθεί ακόμα μία ρύθμιση αυτού του προβλήματος. Άρα οι περιπτώσεις  που θα έμεναν σήμερα να διαχειριστούμε θα ήταν πολύ λίγες και ίσως να μην χρειαζόντουσαν. 

Δυστυχώς όμως για ακόμα μια φορά λόγω των παρεμβάσεων, κυρίως από την πλευρά  των τραπεζών και όχι μόνο, υπάρχει καταστρατήγηση  των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Τόσο των δανειοληπτών όσο  και των εγγυητών. Αυτά  θα πρέπει σε μια ευνομούμενη πολιτεία να ρυθμιστούν το συντομότερο δυνατό».

 
26076