Συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στο Σπίτι της Τουρκίας, το οποίο εγκαινίασαν μαζί απόψε, παρουσία και του Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του κτιρίου ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΟΗΕ.

“Είμαι προσωπικά εξοικειωμένος με την τεράστια γενναιοδωρία της Τουρκίας και της τουρκικής κοινωνίας προς τους πρόσφυγες”, ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε: “Σας ευχαριστώ (Τουρκία) για την υποστήριξή σας στους πρόσφυγες που χρειάζονται προστασία”.

Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τους πολέμους, τη βία και την καταπίεση έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. “Πιστεύω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Αυτή είναι μια αλληλεγγύη που μας αφορά όλους”, ανέφερε.

Είπε ότι χαιρετίζει τη συνεχή υποστήριξη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της συμπροεδρίας, στην Ομάδα Φίλων της Διαμεσολάβησης, η οποία είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Ο Αντόνιο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι η στενή συνεργασία με την Τουρκία θα συνεχιστεί.

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι πόρτες του Σπιτιού της Τουρκίας στην Νέα Υόρκη είναι ανοιχτές σε όλους. “Εύχομαι το Σπίτι της Τουρκίας, το οποίο είναι από τα υποδειγματικά κτίρια της Νέας Υόρκης, να είναι ευεργετικά για το έθνος μας και τις ΗΠΑ”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς να πραγματοποιήσουμε ένα τόσο σημαντικό έργο, ακριβώς μπροστά από το κτίριο του ΟΗΕ. Λέγοντας ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5, υποστηρίζουμε μια πολυπολική, πολυκεντρική, πιο περιεκτική παγκόσμια τάξη”. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είναι υπερήφανοι που παρακολουθούν “μία από τις σημαντικές στιγμές στην 500χρονη ιστορία των εξωτερικών μας σχέσεων”. “Χάρη σε αυτό το κτίριο, η χώρα μας, ειδικά ο πολιτισμός, η τέχνη, ο επιχειρηματικός κόσμος και ο τουρισμός, θα εκπροσωπηθούν σε κάθε τομέα με κοσμικότητα”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το νέο κτίριο “Σπίτι της Τουρκίας” στη Νέα Υόρκη έχει έκταση περίπου 20 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, βρίσκεται στα 171 μέτρα ύψος, απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ, δίπλα στο UN Plaza και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ.

Το "Σπίτι της Τουρκίας" θα περιλαμβάνει αίθουσα για 200 άτομα, αίθουσες συνεδριάσεων και εκθέσεων, χώρο στάθμευσης για 20 οχήματα και καταλύματα. Το έργο σχεδιάστηκε από το αμερικανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Perkins Eastman.

Ο αρχιτέκτονας του, Jonathan Stark, έδωσε την τελική μορφή στο έργο αφού πήγε στην Τουρκία και έκανε μια επιθεώρηση. Το κτίριο το οποίο φέρει παραδοσιακά τουρκικά αρχιτεκτονικά μοτίβα, ειδικά το Σελτζούκ, που ανεβαίνει στον ουρανό σε σχήμα τουλίπας, μπορεί να το δει κανείς από το κέντρο του Μανχάταν, το East River και το Long Island City. 

(ΚΥΠΕ)