Συνάντηση ΥΠΕΞ-Σιζόπουλου- Στο επίκεντρο το θέμα της Αμμοχώστου

Κοινοί οι στόχοι αντιμετώπισης των Τουρκικών προκλήσεων για Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και Υπουργό Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είχε συνάντηση σήμερα (24/8) με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στο υπουργείο εξωτερικών.

Μετά την συνάντηση ο υπουργός εξωτερικών δήλωσε:
«Να ευχαριστήσω τον κύριο Σιζόπουλο για την πρωτοβουλία να έχουμε την σημερινή συνάντηση. Έγινε μία πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση , αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν πάρα πολλά αρκετά θέματα στην ημερήσια διάταξη . Εμείς θεωρούμε ότι η ΕΔΕΚ μπορεί να βοηθήσει  και στην κατεύθυνση της Ε.Ε. λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι αρκετές κυβερνήσεις προέρχονται από τον χώρο της ΕΔΕΚ.

Ανταλλάξαμε απόψεις φυσικά για το Κυπριακό για τις προοπτικές με ειδική αναφορά και συζήτηση στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου , που είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα και συμφωνήσαμε- για από κοινού- κάποιες δράσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού θεωρούμε ότι οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι κοινές -και μέσα σε αυτό το πλαίσιο- και κοινές πρωτοβουλίες ,ειδικότερα προς την Διεθνή κοινότητα ,μπορούν να βοηθήσουν στους στόχους οι οποίοι επαναλαμβάνω είναι κοινοί.»

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε:
«Και εγώ από την πλευρά την δική μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Χριστοδουλίδη για την πολύ εποικοδομητική συνάντηση την οποία είχαμε και θα πρέπει να επιβεβαιώσω ακριβώς ότι υπήρξε μία συμφωνία και μία προσπάθεια συντονισμού πάνω σε δύο βασικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Κ.Δ.  Το ένα είναι οι αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κ.Δ και στην Ανατολική Μεσόγειο που όπως τόνισε και ο κύριος υπουργός στο πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού θα προσπαθήσουμε στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν να παρέμβουμε θετικά προς τις Ευρωπαϊκές Σοσιαλιστικές Κυβερνήσεις έτσι ώστε να μπορούν να στηρίξουν τα αιτήματα της Κ.Δ και κυρίως πολιτικά να θωρακίσουν την Κύπρο σε αυτές τις αυξανόμενες Τουρκικές προκλήσεις.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ακριβώς αυτό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και της απειλής η οποία προέρχεται από το κατοχικό καθεστώς για σύντομο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής.

Σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα μετέφερα στον κύριο υπουργό κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες τις οποίες έχουμε από την πλευρά της ΕΔΕΚ, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την πολιτική δράση της Κυβέρνησης και την ίδια στιγμή καταθέσαμε από την δική μας πλευρά μία σειρά από προτάσεις τις οποίες θεωρούμε ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Κυβέρνηση με παρέμβαση προς την Ε.Ε. έτσι ώστε να λειτουργήσουμε προληπτικά -ενδεχομένως -για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Αυτή η συνεργασία πιστεύω θα συνεχίσει μέσα σε αυτό το πλαίσιο το- εποικοδομητικό -με βασικό στόχο ακριβώς, το πως αυτή την στιγμή θωρακίζουμε την Κ.Δ. λόγω των αυξανόμενων Τουρκικών προκλήσεων.

Ο κύριος Σιζόπουλος απάντησε και σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από το Αλ Τζαζίρα για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων στην Κύπρο. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε:
«Αυτό που θα ήθελα να τονίσω με αφορμή ακριβώς τις δημοσιεύσεις είναι ότι αντιλαμβάνεστε πως εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε όλα τα στοιχεία και όλα τα δεδομένα για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε αυτή την κατάσταση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Προφανώς θεωρούμε ότι πριν από την έκδοση του οποιουδήποτε διαβατηρίου ελήφθησαν όλες οι προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα το λευκό ποινικό μητρώο και όπως επίσης και η έκθεση της Ιντερπολ .Για αυτό και θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή αξιολόγηση αν όλα αυτά τηρήθηκαν με σχολαστικότητα πριν από την έκδοση του οποιουδήποτε διαβατηρίου.

Όπως για την ΕΔΕΚ το πιο σημαντικό από όλα και εδώ είναι θέμα ακριβώς της Κυβέρνησης και των αρμοδίων τμημάτων της , να διερευνήσουν πως και με ποιο τρόπο υπήρξε η συγκεκριμένη διαρροή η οποία ουσιαστικά στοχεύει στο να πλήξει την αξιοπιστία της Κ.Δ. σε μία οικονομικά δύσκολη και κρίσιμη περίοδο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θα αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας .

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο το πρόβλημα είναι η διαρροή των εγγράφων ο κύριος Σιζόπουλος ανέφερε:
«Όχι είναι και το ένα και το άλλο…Και νομίζω ότι από πλευράς της βουλής λάβαμε σημαντικά μέτρα τελευταία με την αναθεώρηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας έτσι ώστε να γίνει αυστηρότερη η διαδικασία παραχώρησης των διαβατηρίων .

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Όμως την ίδια στιγμή εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η παραχώρηση διαβατηρίων μέχρι σήμερα για την κάθε περίπτωση. Αυτό είναι θέμα το οποίο πρέπει να μελετηθεί και αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπήρξαν παρατυπίες θα πρέπει να αποδοθούν και οι ανάλογες ευθύνες.

Όμως θεωρούμε ότι είναι επίσης  πολύ σημαντικό το γεγονός  ότι επίσημα έγγραφα της Κ.Δ. διαρρέουν σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και μάλιστα όχι σε περιορισμένο αριθμό αλλά σε πολύ εκτεταμένο αριθμό.

‘Αρα και η χρονική στιγμή θα πρέπει να μας προβληματίσει αλλά και η διαδικασία της διαρροής θα πρέπει να μας προβληματίσει αλλά και το γεγονός εάν και κατά πόσο τηρήθηκαν με ακρίβεια όλες οι ενδεδειγμένες νόμιμες διαδικασίες πριν από την  παραχώρηση διαβατήριο σε οποιονδήποτε από τους κατόχους του.»
 

 
14489
Thumbnail