Συνάντηση Υπουργού Γεωργίας με τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ

Όλα όσα συζήτησαν

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, είχε σήμερα στο γραφείο του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης, κ. Μάριο Κάρογιαν.  Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε συζήτηση θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας.  

Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του ο κ. Καδής ανέφερε τα εξής: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο και τα στελέχη της ΔΗΠΑ, για τα ευρύτερα θέματα των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε και συγκεκριμένες εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από τη ΔΗΠΑ. Υπάρχει ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας, μέσα από το οποίο συζητούμε τόσο τα θέματα της επικαιρότητας όσο και τα θέματα της ευρύτερης στρατηγικής στις πολιτικές του Υπουργείου μας.  Μέσα από αυτή τη διαδικασία, σίγουρα, γινόμαστε όλοι σοφότεροι.

Στη σημερινή συνάντηση, ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στα θέματα της κυκλικής οικονομίας και της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων καθώς και των νέων πολιτικών που θα εφαρμόσει το Υπουργείο μας, όπως το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετώ».  Συζητήσαμε, επίσης, το θέμα της διαχείρισης των συνεπειών των μεγάλων πυρκαγιών που είχαμε το καλοκαίρι, ιδιαίτερα προς όφελος των όσων έχουν πληγεί στην ορεινή Λάρνακα και στην ορεινή Λεμεσό αλλά και μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη στήριξη των αγροτών μας.

Συζητήσαμε ακόμα την καθιέρωση της «κάρτας τους αγρότη», μια ιδέα που θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Γενικότερα, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική και ωφέλιμη συζήτηση.  Συμφωνήσαμε ότι συγκεκριμένες ιδέες της ΔΗΠΑ θα αναλυθούν, αφού μας σταλούν δεδομένα τα οποία θα μελετήσει το Υπουργείο μας. Συμφωνήσαμε, γενικότερα, να είμαστε σε επικοινωνία, για να δούμε πώς διαχειριζόμαστε, όσο γίνεται καλύτερα, τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν προς συζήτηση».    

Ο κ. Κάρογιαν από την πλευρά του ανέφερε τα ακόλουθα: «Με τον Υπουργό Γεωργίας είχαμε πραγματικά μια πολύ ουσιαστική αλλά και δημιουργική συζήτηση.  Δεν περιοριστήκαμε στα γενικά, στα αόριστα. Μπήκαμε σε λεπτομέρειες στους τομείς που όπως τους περιέγραψε ο Υπουργός.  Μας απασχόλησε ασφαλέστατα το θέμα της κυκλικής οικονομίας, της επεξεργασίας  των αποβλήτων, γιατί η Κύπρος δυστυχώς είναι πίσω σε ό,τι αφορά τον τομέα αυτό.  Μας εξήγησε ο Υπουργός τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται έτσι ώστε, το συντομότερο δυνατό, να είμαστε σε καλύτερη θέση.  Επιμείναμε σε ό,τι αφορά «την κάρτα του αγρότη», μια πρόταση της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.  Θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική θα βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο.  Είναι μια διαδικασία που θα δώσει τη δυνατότητα στους ίδιους τους αγρότες να έχουν τη ρευστότητα που χρειάζονται για να είναι και σωστοί στις υποχρεώσεις τους.  

Συζητήσαμε θέματα για τους πυρόπληκτους γιατί πέρασαν μήνες.  Ο Υπουργός μας έχει διαβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση εκείνων που είχαν εξαγγελθεί και ότι επίκειται μια συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών τις επόμενες μέρες όπου θα δουν τις όποιες εκκρεμότητες, ούτως ώστε να μην αδικηθεί κόσμος που πλήγηκε από αυτή τη θεομηνία. 

Επιπρόσθετα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και επί μέρους ζητήματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και άλλους κλάδους.  Είναι τομείς στους οποίους μπορεί πολλές φορές να μη δίνουμε ιδιαίτερη σημασία αλλά είναι πολύτιμοι για τον τόπο μας.  Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε ως θέμα μη θιγόμενο από εμάς αλλά και από τον Υπουργό τα ζητήματα των σιτηρών και της αύξησης των τιμών.  Έγινε μια καλή ανταλλαγή απόψεων και νιώθω ότι είμαστε σε μια καλή πορεία. 

Ως Δημοκρατική Παράταξη, όπως έχουμε κάνει και με άλλους Υπουργούς, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας.  Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το Κράτος μας, να βοηθήσουμε την κοινωνία, να επιλυθούν προβλήματα.  Δεν μας ενδιαφέρει να αποκομίσουμε το όποιο κομματικό ή προσωπικό όφελος. Μας ενδιαφέρει όμως την ίδια ώρα, και αφού μιλάμε για τον αγροτόκοσμο και τους κτηνοτρόφους μας, να μπορέσουν να πάρουν εκείνες τις ανάσες, να επιλυθούν προβλήματα που υπάρχουν για χρόνια, ώστε να μπούμε σε μια νέα εποχή, προσαρμοζόμενοι στις νέες ανάγκες και ταυτόχρονα να βοηθηθεί και η οικονομία μας. Εμείς πάντοτε με υπευθυνότητα, με ευθυκρισία και εποικοδομητικό πνεύμα θα συνεργαζόμαστε, θα ανταλλάσσουμε απόψεις διότι ο στόχος είναι κοινός: να πάει ο τόπος μπροστά και να βοηθηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που με μόχθο κρατούν την οικονομία μας, ζουν από τη γεωργία, από την κτηνοτροφία και από άλλα παρεμφερή επαγγέλματα».

 
27511