Συναντήθηκε με επιτετραμμένο της Αγίας Έδρας η Πρόεδρος Βουλής

Εξέφρασε στήριξη για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού

Στηρίζουμε την ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε ο Επιτετραμμένος της Αγίας Έδρας στην Κύπρο, Msgr. George Panamthundil, ο οποίος έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας εξέφρασε ευχαριστίες προς την Πρόεδρο της Βουλής για την εγκάρδια εκ μέρους της υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, τον περασμένο Δεκέμβριο, κάνοντας μνεία στη σχετική επιστολή του Ποντίφικα προς την κ. Δημητρίου.

Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επανένωση της πατρίδας μας σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, ιδιαίτερα των νέων μας. Προσβλέπουμε, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, στην επανέναρξη των συνομιλιών, το συντομότερο, από το σημείο που διακόπηκαν, προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι διχοτομικές αξιώσεις της τουρκικής πλευράς δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές, τόνισε η κ. Δημητρίου. Οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, συνέχισε, μας απομακρύνουν από τον στόχο της επανένωσης και η συνεχιζόμενη διαίρεση αποτελεί πλήγμα για ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών και Λατίνων, που αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες συνεπεία της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.

Ο Msgr. Panamthundil, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Αγίας Έδρας στις προσπάθειες ειρηνικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Ενημέρωσε επίσης την Πρόεδρο της Βουλής για τις διαδικασίες ένταξης των πενήντα αιτητών ασύλου που μετεγκαταστάθηκαν, με απόφαση του Ποντίφικα, από την Κύπρο στην Ιταλία και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα αυτό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη επίδειξης περισσότερης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Msgr. Panamthundil σημείωσε, παράλληλα, ότι η παραχώρηση κρατικής γης για την ανέγερση πρεσβείας της Αγίας Έδρας στην Κύπρο, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε και ετοιμότητα της ίδιας και της Βουλής των Αντιπροσώπων για κάθε δυνατή στήριξη στο έργο της Αγίας Έδρας στην Κύπρο και για την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπου κρίνεται αναγκαίο, προς αυτή την κατεύθυνση, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ