Συναντήθηκε με τον υπό διαπίστευση Πρέσβη Μαρόκου η ΠτΒ

H σημασία αλληλεγγύης μεταξύ κρατών στο επίκεντρο της συζήτησης

Τη σημασία επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών για την κοινή αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων μέσω του διαλόγου, της κοινής αποφασιστικότητας και της συλλογικής δράσης, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σε συνάντηση που είχε με τον υπό διαπίστευση Πρέσβη του Βασιλείου του Μαρόκου στην Κύπρο κ. Mohammed Sbihi. Μόνο με τον τρόπο αυτό, τόνισε η κα Δημητρίου, θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη διεθνή νομιμότητα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Βουλή, η κ. Δημητρίου σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος είναι σε θέση να κατανοήσει πλήρως την κατάσταση στην Ουκρανία, έχοντας ιδία εμπειρία της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, για 48 χρόνια, τμήματος του εδάφους της.

Είναι για τον λόγο αυτό, τόνισε, που η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε ομόφωνα, αμέσως αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ένα ξεκάθαρο ψήφισμα, καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή, στο οποίο αντικατοπτρίζεται η ακλόνητη προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. 

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι φιλικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες στη βάση κοινών αρχών και αξιών και η προοπτική περαιτέρω ενδυνάμωσης της μεταξύ τους συνεργασίας σε τομείς ειδικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, σημειώθηκε η ύπαρξη κοινής βούλησης για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και των ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Μαρόκου, τόσο στο επίπεδο των Προέδρων των δύο Σωμάτων όσο και στο επίπεδο των αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, όπως  τα ζητήματα της μετανάστευσης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, καθώς και η προώθηση της ίσης εκπροσώπησης των φύλων στα κοινοβούλια και την πολιτική ζωή γενικότερα.

Τον Πρέσβη συνόδευε ο επίτιμος Πρόξενος του Μαρόκου στην Κύπρο Στυλιανός Παναγίδης.
 
ΚΥΠΕ