Συνεχίζει τις επαφές του στην έδρα των ΗΕ την Τετάρτη ο ΥΠΕΞ

Τι αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχίζει σήμερα (22/9) Τετάρτη τις επαφές του στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, σήμερα ο κ. Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Nasser Kamel, και στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Nayef Falah Al-Hajraf, με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ. Sultan Al Jaber, με την Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης,  Najla El Mangoush, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας,  Nicolae Popescu, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Fuad Hussein, με την Υπουργό Εξωτερικών της Σενεγάλης, Aïssata Tall Sall, και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, David Zalkaliani.

Χθες ο Υπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Παλαιστίνης, της Γκάμπια, και της Ινδίας.
 
Κατά τη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών Riyad al-Maliki ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Παλαιστίνης και εξετάστηκαν τρόποι για περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου - Παλαιστίνης.

Συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων όπως το προσεχές διάστημα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή επισκέψεων, σε Υπουργικό επίπεδο, σε Λευκωσία και Ραμάλα, αντίστοιχα. Χριστοδουλίδης και Maliki υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για παροχή από την Κύπρο αναπτυξιακής βοήθειας, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση δράσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της ισότητας των φύλων και γενικά στην ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον ομόλογό του από την Γκάμπια, Mamadou Tangara, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για την πανδημία και τις επιπτώσεις της σε διάφορους τομείς, για τη μετανάστευση και την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών της αιτίων, για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Γκάμπια, καθώς και για το Κυπριακό, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας του οποίου η Γκάμπια είναι μέλος.     

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Ινδό ομόλογό του, Subrahmanyam Jaishankar, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στις γειτονικές χώρες και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις αναταράξεις που προκάλεσε η στρατηγική συμμαχία Αυστραλίας, ΗΠΑ, Ην. Βασιλείου (AUKUS).

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Ινδίας, η συμμετοχή της Ινδίας στα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, ως επίσης και θέματα που άπτονται της ενίσχυσης της συνεργασίας της ΕΕ με την Ινδία.
 
Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον κ. Jaishankar για τη σθεναρή υποστήριξη της Ινδίας, που είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των πρόσφατων διεργασιών για το Κυπριακό σε σχέση με τις παράνομες Τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και την ανανέωση της εντολής της UNFICYP.    
 
(ΚΥΠΕ)

 
27752