Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Νέες επικρίσεις κατά του ΠτΔ με αφορμή την επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, εξέφρασε το ΑΚΕΛ-Πώς απαντά η Κυβέρνηση

Συνέχεια στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών έδωσαν σήμερα Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και δη την επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ειδικότερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αυτή διέρρευσε στον Τύπο, ανέφερε πως «επιβεβαιώνει τους φόβους του ΑΚΕΛ. Ότι, δηλαδή, ο Πρόεδρος επανέλαβε εαυτόν. Ενώ στα λόγια υποστηρίζει επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που παρέμειναν στο Κραν Μοντανά, στην πράξη με αυτά που ζητά ακυρώνει αυτή τη θέση. Αυτό που ουσιαστικά λέει ο Πρόεδρος στην επιστολή είναι είτε να γίνει μια συνάντηση του ίδιου και του τουρκοκύπριου ηγέτη με την κ. Λουτ είτε μια άτυπη διάσκεψη, τύπου Κραν Μοντανά, όχι για να συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε αλλά για να συζητηθούν οι όροι αναφοράς και οι νέες ιδέες του», πρόσθεσε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Την ίδια ώρα, επανέλαβε πως «όλες οι λεγόμενες νέες ιδέες του ΠτΔ είναι εκτός του Πλαισίου Γκουτέρες και συνεπώς ακυρώνουν τις σχετικές συγκλίσεις:

  • Η θέση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ουσιαστικά σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων, οι οποίες είναι συμφωνημένες και γι’ αυτό δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του ΓΓ.
  • Η θέση για κοινοβουλευτικό πολίτευμα ουσιαστικά επανανοίγει το ζήτημα του πολιτεύματος το οποίο είναι συμφωνημένο.
  • Τέλος, η εμμονή του να συρρικνώσει τη μία θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο αναιρεί τη σχετική σύγκλιση που έχει επιτευχθεί», εξήγησε ο κ. Στεφάνου.

Λανθασμένες και εκτός πλαισίου Γκουτέρες οι προτάσεις του ΠτΔ
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτές οι θέσεις του Προέδρου δεν είναι μόνο εκτός πλαισίου, είναι και λανθασμένες. Η ιδέα για κοινοβουλευτικό πολίτευμα είναι επιζήμια στις συνθήκες της Κύπρου, επειδή δημιουργεί υπαρκτό κίνδυνο συνεχών ανατροπών και εκλογικών αναμετρήσεων είτε ακόμα και για αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης», συνέχισε.
 
Η θέση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, συμπλήρωσε κ. Στεφάνου, δεν επιλύει το πρόβλημα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής διότι όποιες και όσες θα είναι οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες θα εφαρμόζεται η πολιτική ισότητα, ενώ «η θέση για συρρίκνωση της μιας θετικής ψήφου στο Υπουργικό, η οποία ειρήσθω εν παρόδω αντικατέστησε τα σκληρά βέτο της Ζυρίχης, ουσιαστικά παραπέμπει σε σχέση πλειοψηφίας - μειονότητας και ως τέτοια δεν θα γίνει αποδεκτή ούτε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα ούτε και από τη διεθνή κοινότητα».

«Πιστεύει στα σοβαρά ο Πρόεδρος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πειστεί να συγκαλέσει άτυπη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά για να συζητηθούν τέτοιες φαεινές ιδέες; Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος στις εκθέσεις του λέει ότι αν υπάρχουν νέες ιδέες θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν με την αίσθηση του επείγοντος μεταξύ των δύο ηγετών και μετά να απευθυνθούν στον Γ.Γ.; Πιστεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι η Τουρκία θα σταματήσει να ανοίγει θέματα και να προκαλεί, όταν εμείς περιοριζόμαστε στο να την καταγγέλλουμε αντί να προβαίνουμε σε ενέργειες οι οποίες να τη βάζουν σε δύσκολή θέση;», διερωτήθηκε σημειώνοντας πως «και η κύρια ενέργεια που θα βάλει την Τουρκία σε δύσκολη θέση είναι να ανταποκριθεί ο Πρόεδρος, επιτέλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις σ’ αυτά που ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ».

«Θέμα επίσης για τον Πρόεδρο προκύπτει, με ποιους διαβουλεύτηκε για να θέσει τις φαεινές ιδέες του και γιατί οι άλλες πολιτικές δυνάμεις σιωπούν», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Η απάντηση της Κυβέρνησης
Απαντώντας στις νέες επικρίσεις του ΑΚΕΛ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει πως «πρέπει να υπογραμμίσουμε αυτό που είναι ξεκάθαρο στην επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, στις 14 Ιουνίου 2019. Όπως επί λέξει αναφέρει ο Πρόεδρος στην επιστολή του ‘Έχω κατ’ επανάληψη καταθέσει τη δέσμευσή μου στη διαδικασία και για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, από το σημείο που αυτές διακόπηκαν στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά», σημειώνει.

«Αντίθετα από ισχυρισμούς που ανακριβώς προβάλλονται, δεν θέτει κανένα όρο ούτε και εξαρτά τη συνέχεια από καμία προϋπόθεση, παρά μόνο ενημερώνει τον ΓΓ ότι θέση μας παραμένει η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, το συντομότερο δυνατό, από εκεί όπου αυτή διακόπηκε. Νοουμένου, βεβαίως, ότι θα τερματισθούν οι παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στην Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι και η θέση του Εθνικού Συμβουλίου», επισημαίνει περαιτέρω ο κ. Προδρόμου.

«Σε αυτό στοχεύει η επιστολή, όπως και όλες οι άλλες ενέργειες του Προέδρου, δηλαδή στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας», τονίζει υπογραμμίζοντας ότι «επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος αποφασιστικά γράφει στον ΓΓ ότι ‘δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές από την προσπάθεια για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ’».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «όπως μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε αναγνώστης της επιστολής, ο Πρόεδρος δεν θέτει ούτε όρους ούτε προϋποθέσεις. Και δεν έχει λόγο ο Πρόεδρος που οδήγησε τη διαπραγμάτευση το 2017 τόσο κοντά σε μια στρατηγική συμφωνία για την τελική επίλυση, να θέσει άλλους όρους ή προϋποθέσεις, τη στιγμή μάλιστα που από τον Ιούλιο του 2017 είναι η Τουρκία που προσπαθεί να κωλυσιεργήσει αποτρέποντας την επανέναρξη, διατείνεται ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να επαναρχίσουν από το ίδιο σημείο, προσπαθεί να διαστρέψει το Πλαίσιο Γκουτέρες, κ.ο.κ.».

«Με την ευκαιρία της επιστολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρεται σε προσπάθειες που κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα σχετικά με ζητήματα διαδικασίας και με στόχο να καταλήξουμε, σύμφωνα με την προτροπή του ΓΓ, σε ‘Όρους Αναφοράς’. Ότι δηλαδή πρότεινε στην κα Λουτ μια συνάντηση της από κοινού με τον ίδιο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να συζητήσουν πώς μπορεί να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Ότι, ακόμα, αποδέχτηκε εισήγηση της κας Λουτ για μια άτυπη διαδικαστική συνάντηση με τη σύνθεση του Κραν Μοντανά, προκειμένου να συμφωνηθεί η συνέχιση της διαδικασίας, την οποία όμως η Τουρκία απέρριψε ενιστάμενη για τη συμμετοχή της ΕΕ και ότι, υπενθυμίζοντας και εκείνο που ανέφερε διά ζώσης σε συνάντησή τους στο Πεκίνο τον Μάιο, είναι έτοιμος, αν το κρίνει ο ΓΓ για συνάντηση των δύο ηγετών με τον ίδιο προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχιση της διαδικασίας», προσθέτει ακόμη ο κ. Προδρόμου.

Ταυτόχρονα, υποδεικνύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «δηλώνοντας έτοιμος να εξετάσει όποιες άλλες εποικοδομητικές και καινοτόμες ιδέες θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την υπέρβαση του αδιεξόδου, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ιδέες που κατέθεσε ο ίδιος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη δυσκολία με την υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από προηγούμενη σύγκλιση στα θέματα άσκησης της διακυβέρνησης και η νέα αξίωση για οριζόντια, σε όλες τις αποφάσεις του κράτους, ανάγκη ‘μιας θετικής τουρκοκυπριακής ψήφου’ που δημιουργεί εμπλοκή και δυσλειτουργία της ομοσπονδιακής πολιτείας», εξηγεί ακόμη.

«Το ΑΚΕΛ σήμερα επικρίνει τον Πρόεδρο διότι, όπως ισχυρίζεται, ‘η εμμονή του να συρρικνώσει τη μια θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναιρεί τη σχετική σύγκλιση που έχει επιτευχθεί’. Είναι εντυπωσιακό το ότι προτιμώντας αυτό τον ανακριβή ισχυρισμό, δεν λένε ούτε λέξη για το ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά από τη Διάσκεψη της Γενεύης και εντεύθεν εγκατέλειψε τη σύγκλιση που υπήρχε, αξιώνοντας πλέον οριζόντια εφαρμογή της ‘θετικής ψήφου’», απαντά στο ΑΚΕΛ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Έχοντας σε όλο αυτό το διάστημα να αντιμετωπίσουμε την δεδηλωμένη απροθυμία ή και καθαρή άρνηση της Τουρκίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την επίκληση διαδικαστικών προφάσεων (όπως η ανάγκη παρέλευσης των Ευρωεκλογών ή και του Brexit ακόμα), την καθαρή ακόμα άρνηση του πλαισίου λύσης των Ηνωμένων Εθνών με αναφορές σε ‘άλλα μοντέλα’ και εσχάτως τις επιλογές έντασης με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές που οδήγησαν στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά ακόμα και την άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη έστω και για άτυπη προπαρασκευαστική συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έπαψε στιγμή να απευθύνεται είτε στα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη είτε σε άλλα κέντρα αποφάσεων που μπορεί να επηρεάσουν, επιζητώντας την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο θεωρήθηκε επίτευγμα της δικής μας πλευράς, εφόσον επιλαμβάνεται για πρώτη φορά των νευραλγικών ζητημάτων ασφάλειας, με κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων κ.ά., προκειμένου να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική συμφωνία για λύση», υπογραμμίζει ακόμη.

«Εκτός του ότι είναι ανακριβές και άδικο να αναφέρεται ότι όλες αυτές οι ακατάπαυστες ενέργειές του είτε συντηρούν το αδιέξοδο είτε συμβάλλουν στις προσπάθειες της Τουρκίας, είναι οπωσδήποτε και επιζήμιο για την ίδια την προσπάθεια λύσης να δίνεται, μέσα από μια στενή λογική αντιπολίτευσης, η εντύπωση ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι δήθεν συνυπεύθυνη για τα όσα μεθοδεύουν η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς», καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

 
22288