Συνεχίζονται τα πυρά ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ

Νέος γύρος αντιπαράθεσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Συνεχίζονται τα πυρά ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και κυβέρνηση, μετά την νέα πρόταση  του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Τατάρ για εφαρμογή του Συντάγματος 60, σε απάντηση των ισχυρισμών που πρόβαλε ο κ. Τατάρ σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση ή μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατηρίων μελών του ψευδοκράτους.

Όσα ειπώθηκαν μέχρι στιγμής:

Το πρωί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος τόνισε ότι είναι ξεκάθαρη η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Τατάρ για επιστροφή στο Σύνταγμα του 60 τονίζοντας τη σαφήνεια της πρότασης.

Αργότερα το ΑΚΕΛ με δηλώσεις του μέλους του πολιτικού γραφείου του κόμματος Χάρη Πολυκάρπου επεσήμανε πως «ο Νίκος Αναστασιάδης το μόνο που πετυχαίνει είναι την ενίσχυση του αδιεξόδου στο Κυπριακό». Πρόσθεσε πως «αυτό που καταγράφεται επί ημερών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, είναι η συνεχής διολίσθηση προς την οριστική διχοτόμηση και μάλιστα με τον διεθνή παράγοντα να θεωρεί συνυπεύθυνο τον Νίκο Αναστασιάδη».

Ειδικότερα ο κ. Πολυκάρπου σημείωσε:
Οι δηλώσεις δε του Προέδρου για επιστροφή στην εφαρμογή του Συντάγματος του ’60 δύο πράγματα εξυπηρετούν:
α) Τη διάλυση των τελευταίων ψηγμάτων αξιοπιστίας που του έχουν απομείνει διεθνώς σχετικά με τη βούλησή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 και επίτευξη λύσης επανένωσης.
β) Την εγκατάλειψη της συμφωνημένης βάσης λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, γεγονός που απευθείας οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται για την Κύπρο και τον λαό μας.

Η απάντηση των 10 σημείων από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Στην πορεία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος απαντώντας στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει αυστηρά προσηλωμένος στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στα ψηφίσματα των ΗΕ, στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει ένα κράτος χωρίς εξαρτήσεις, απαλλαγμένο από ένα αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων, που θα διασφαλίζει λειτουργικότητα και διάρκεια προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και παρέθεσε τα πιο κα΄τω 10 σημεία:

1.     Η διαστρέβλωση και ο μηδενισμός παραμένει πάγια τακτική ενός κόμματος που κόπτεται τάχα για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

2.     Η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει σε δύο σημεία την προσήλωση του σε λύση που θα βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

3.     Η απάντηση και η πρόταση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για εφαρμογή του Συντάγματος του 1960 σαφέστατα απαντά στις προκλήσεις του κ. Τατάρ πως τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ελληνοκυπριακό κράτος.

4.     Η πρόσκληση για αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, όπως το Σύνταγμα του 1960 προβλέπει, όχι μόνο δεν αναιρεί ή εκφεύγει των Συμφωνιών Κορυφής και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, αλλά αντιθέτως αποτελεί μια πρωτοβουλία που δίδει την ευκαιρία επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου, χωρίς το προαπαιτούμενο που θέτει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά για αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων, κάτι που θα εξυπηρετήσει τον στόχο τους για δημιουργία δυο ανεξαρτήτων κρατών.

5.      Πόσο αλήθεια αντιφατικό είναι για το ΑΚΕΛ, να καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη του διαλόγου και από την άλλη, αντί να ακούσει τα όσα προβάλουν οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, να αντιπολιτεύονται κάθε απόφαση της Κυβέρνησης που στόχο έχει την αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης.

6.     Πόσα ψήγματα αξιοπιστίας μπορεί να διαθέτει το ΑΚΕΛ όταν κατά την 28χρονη διακυβέρνηση ή συγκυβέρνηση με τους εκάστοτε Προέδρους που επέλεγε δεν επέτυχε αυτό που σήμερα ισχυρίζεται ότι επιδιώκει;

7.     Συνειδητοποιούν επιτέλους  ότι η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδιαλλαξία και στους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας;

8.     Πώς μπορεί να επιτύχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων  όταν ο κ. Τατάρ και η Τουρκία αξιώνουν πως για να παρακαθήσουν σε νέες συνομιλίες θα πρέπει πρώτα η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναγνωρίσει την κυριαρχική οντότητα του τουρκοκυπριακού «λαού». όπως ισχυρίζεται ο κ. Τατάρ;

9.     Τι επιτέλους εισηγούνται; Να αποδεχτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα όσα αξιώνουν  Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία;

10.Πιστεύουν αλήθεια πως με τις προτάσεις περαιτέρω υποχωρήσεων που υπέβαλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  θα αλλάξει στάση η Τουρκία ή ο κ. Τατάρ;

Επανήλθε το ΑΚΕΛ και απαντά στον ΚΕ: Ο Πρόεδρος δεν ξεκαθαρίζει, δεν πείθει

Στη συνέχεια ο κ. Πολυκάρπου επανήλθε με γρατπή δήλωση και ανάμεσα σε άλλα έθεσε το εξής ερώτημα:  Ποια λύση προκρίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Αναπτύσσοντας το ερώτημα του, σημέιωσε, «Τη λύση δυο κρατών με την οποία κατά καιρούς βολιδοσκοπούσε παράγοντες στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, την επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 ή τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ;»

Παράλληλα ανέφερε ότι, «ενόσω ο Πρόεδρος δεν ξεκαθαρίζει, διαλύει και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας. Άλλωστε δεν χρειάζεται το ΑΚΕΛ για να λεχθεί ότι ο Πρόεδρος δεν πείθει. Το έχει κάνει ήδη ο διαπραγματευτής του κ. Μαυρογιάννης».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε μια άλλη εξέλιjη, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ερωτηθείς κατά την επίσκεψή του στο Δάλι για τα διαβατήρια που έχουν αφαιρεθεί από Τ/κ «αξιωματούχους»,  δήλωσε ότι «είναι μια απόφαση που στέλνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα συμβολισμού». Από την άλλη, πρόσθεσε δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι αυτή η απόφαση, μια απόφαση συμβολισμού όπως την εξήγησε και η κυβέρνηση, θα οδηγήσει είτε στην επίλυση του Κυπριακού είτε στην άρση των απαράδεκτων ενεργειών του Τατάρ και της Άγκυρας. Είναι μέσα από το διάλογο που η δική μας πλευρά επιθυμεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα λύσουμε το Κυπριακό».

 
25194