Συνέρχεται την Τρίτη το Εθνικό ενόψει πενταμερούς

Στις 10:30 αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί μεταβαίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Στις 10:30 αύριο, Τρίτη (16/3), οι πολιτικοί αρχηγοί μεταβαίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της σύγκλησης της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τα κόμματα για τις επαφές που είχε με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Τζέϊν Χολ Λουτ και τη συνάντησή του με τον Υπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και την τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υπό το φως της Συνόδου Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου. Ο Πρόεδρος είχε πολλές φορές στο παρελθόν τονίσει την ανάγκη η ΕΕ να είναι παρούσα στη συνάντηση της Γενεύης στις 27-29 Απριλίου και να συνδράμει στην επανέναρξη της διαδικασίας για το Κυπριακό.

Σε τηλεδιάσκεψη με τον Σαρλ Μισέλ την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως η λύση θα πρέπει να βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και να οδηγεί στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία εντός των παραμέτρων που είχαν επαναβεβαιωθεί στην κοινή συνάντηση του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου του 2019.

Θεωρείται βέβαιο ότι πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη ο Πρόεδρος θα διαβουλευθεί ξανά με τους πολιτικούς αρχηγούς για να ξεκαθαριστεί και το κατά πόσο θα τον συνοδεύσουν στην άτυπη πενταμερή.

Ο Πρόεδρος συζήτησε για τη συνάντηση της Γενεύης και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη βδομάδα. Την κατάσταση ανασκόπησαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

(ΚΥΠΕ)

 
22350