Συσκέψεις Τατάρ ενόψει πενταμερούς

Επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ δεν θα είναι παρούσα ο Τατάρ

Συσκέψεις προετοιμασίας για την άτυπη πενταμερή της Γενεύης πραγματοποιεί στα κατεχόμενα ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ που χθες είχε συνάντηση με μια ομάδα ακαδημαϊκών.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, συζητήθηκε η συμβολή που μπορούν να έχουν σε αυτή τη διαδικασία αξιολογώντας «το όραμα της τ/κ πλευράς για μια συνεργασία που θα βασίζεται στο ίσο διεθνές στάτους στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».
 
Μαζί με την διαπραγματευτική ομάδα του κ. Τατάρ, προστίθεται, παρακάθησαν στην συνάντηση – σύσκεψη οι ακαδημαϊκοί Οκάν Βελί Σιαφακλί, Μεχμέτ Νεσίπ Ογκιούν, Εμετέ Γκιουζούγκιουζελι και Μουχαρέμ Οζντεμίρ.
 
Δηλώσεις Τατάρ:
Στο μεταξύ σε συνέντευξη στην αγγλόφωνη υπηρεσία της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT WORLD, ο κ. Τατάρ είπε ότι η τ/κ πλευρά επιμένει να συνεχίσει με το δικό της «κράτος» στην Κύπρο, όμως είναι έτοιμη για συνεργασία και διαπραγματεύσεις.
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, πρόσθεσε ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που ο Τούρκος Πρόεδρος είχε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό αναφέρθηκε στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο υποστηρίζοντας ότι αυτή θα δημιουργήσει μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους για όλους και ευκαιρία περιφερειακής συνεργασίας. Ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Κυπριακό συζητήθηκε σε αυτή την τηλεφωνική συνομιλία και ευχαρίστησε τον κ. Έρντογαν.
 
Αναφερόμενος στην προχθεσινή του συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Τατάρ είπε ότι ήταν παραγωγική και επανέλαβε ότι κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, το ψευδοκράτος και η Τουρκία θα θέσουν στο τραπέζι τις θέσεις τους και είναι αποφασισμένοι στο θέμα της κυριαρχικής ισότητας.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι εμπλεκόμενο μέρος στην Κύπρο λόγω του ότι είναι μέλη της η «ελληνοκυπριακή πλευρά», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, και η Ελλάδα. Δεν θα είναι υπέρ της συμμετοχής της ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε λέγοντας ότι μόνο άτομα που εγκρίνουν και οι δύο πλευρές θα μπορούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η Βρετανία συμμετέχει ενεργά για να φτάσουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές και ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντομινικ Ραάμπ δήλωσε ξεκάθαρα ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι λογικές και ελαστικές, αν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο.
 
Στο μεταξύ ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο είχε χθες συνάντηση τόσο με το ΡΤΚ όσο και με το ΚΕΕ με επίκεντρο το Κυπριακό. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην συνάντηση στα γραφεία του ΚΕΕ παρών ήταν και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
 
(ΚΥΠΕ)
 

 
21155