Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη του Υπ. Εξωτερικών με Ακριτικούς και Ημικατεχόμενους Δήμους

Περαιτέρω αξιοποίηση της νεκρής ζώνης για γεωργικούς και άλλους σκοπούς συζήτησαν σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, και οι Δήμαρχοι της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Δήμαρχο Δερύνειας, Άντρο Καραγιάννης ο Υπουργός Εξωτερικών τους ανέφερε σε ότι αφορά το θέμα της διάνοιξης και άλλων οδοφραγμάτων πως καταβάλλονται προσπάθειες για να ανοίξει πρώτα το οδόφραγμα Πυροϊου και ακολούθως αυτό των Κοκκίνων. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ακόμη πως οι Δήμαρχοι των ακριτικών περιοχών θα ενημερωθούν περαιτέρω για το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν στις 17 Ιανουαρίου με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Αντρέα Μαυρογιάννη.
 
Ο κ. Καραγιάννης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών «συζητήθηκαν τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ακριτικοί Δήμοι που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και η περαιτέρω αξιοποίηση της νεκρής ζώνης για γεωργικούς, κτηνοτροφικούς, περιβαλλοντικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς».
 
Πρόσθεσε ότι «συζητήθηκε επίσης η περαιτέρω αναβάθμιση των ακριτικών περιοχών για να μην παρατηρείται το φαινόμενο της γκετοποίησης και να δοθούν κίνητρα για παραμονή νέων ζευγαριών στους συγκεκριμένους Δήμους. Ταυτόχρονα ζητήθηκε από τον Υπουργό όπως με τον αρμόδιο συνάδελφο του της Αγροτικής Ανάπτυξης αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεξέλεγκτης παράνομης εναπόθεσης σκουπιδιών και αντικειμένων στους ακριτικούς Δήμους,  με την δημιουργία Πράσινων Σημείων».
 
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δερύνειας, «συζητήθηκε ακόμα και το θέμα της συνεργασίας των ακριτικών Δήμων με τα Ηνωμένα Έθνη και της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ένα άλλο ζήτημα που αναφέρθηκε στη συνάντηση ήταν και αυτό των περιοχών που βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων, αφού λόγω Brexit θα καθυστερήσει η δημοσίευση του σχεδίου που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βρετανίας, για δημιουργία πολεοδομικών ζωνών εντός των Βρετανικών Βάσεων», συνέχισε.    

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<
 
Ανέφερε ακόμα ότι «ζητήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών όπως στη συζήτηση που γίνεται για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των ακριτικών δήμων».
 
Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή λαμβάνουν μέρος οι Δήμοι Δερύνειας, Αθηένου, Γερίου, Αγίου Δομετρίου, Αγλαντζιάς και Λευκωσίας.

 
1523
Thumbnail

Είμαστε υπέρ της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο αλλά δεν θα εκχωρήσουμε στο ελάχιστο τα δικαιώματά του λαού μας, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ. 

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σε ομιλία του στο εργοστάσιο συντήρησης της πολεμικής αεροπορίας, είπε ότι “είμαστε πάντοτε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας στη Μαύρη Θάλασσα, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, ωστόσο δεν θα παραβιάσουμε ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα αυτού του λαού”.

ad2mobile

Ο Τούρκος Υπουργός είπε “έχουμε πάρει κάθε μέτρο που περνάει από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε να το παίρνουμε στο πλαίσιο της αντίληψης ‘αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι”.

ΚΥΠΕ - Άννα Ανδρέου

article 1