Σύσκεψη για χρηματοδότηση των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών

Το κονδύλι στήριξής τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ύψους 1 εκατομμυρίου

Για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να διοχετευτεί στις δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές, για χρηματοδότηση έργων που αποφασίζουν να υλοποιήσουν, το κονδύλι στήριξής τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, ενημερώθηκαν σήμερα οι συμπρόεδροι των Τεχνικών Επιτροπών, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα ‘Εθνη περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου έχει δημιουργηθεί και γραφείο όπου θα εξετάζονται οι σχετικές αιτήσεις για χρηματοδότηση.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τους συμπρόεδρους (Ε/κ και Τ/κ) των Τεχνικών Επιτροπών, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, εκπρόσωπος του γραφείου των ΗΕ στην Κύπρο που ασχολείται με το θέμα των Τεχνικών Επιτροπών, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Tiziana Zennaro και οι συντονιστές των δυο πλευρών για τις Τεχνικές Επιτροπές Αδριανός Κυριακίδης και Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί.
 
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της στήριξής της προς τα ΜΟΕ στην Κύπρο υπεγράφη νέα συμφωνία με το UNDP για τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των Τεχνικών Επιτροπών. Η συμβολή της Κομισιόν θα ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ και θα έχει διάρκεια δυο ετών.
 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε κατά τη σημερινή σύσκεψη, το ένα τέταρτο των χρημάτων αυτών θα διατεθεί για κάλυψη των οργανωτικών εξόδων για εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργηθεί γραφείο στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο θα στελεχώνεται τρεις ημέρες την εβδομάδα από λειτουργό από τον οποίο οι Τεχνικές Επιτροπές θα μπορούν να ζητούν ενημέρωση και βοήθεια για σκοπούς υποβολής των αιτήσεών τους που θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά.
 
Οι αιτήσεις θα εξετάζονται από μια επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωπο του UNDP στην Κύπρο, εκπρόσωπο του γραφείου των ΗΕ στην Κύπρο και τους δυο συντονιστές των Τεχνικών Επιτροπών. Η Επιτροπή αυτή θα συνέρχεται μια φορά τον μήνα και αν χρειάζεται και πιο συχνά, ανάλογα με το πόσες αιτήσεις θα έχει να εξετάσει. Αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται για τη χρηματοδότηση και μακροπρόθεσμων αλλά και μικρότερης κλίμακας έργων καθώς και για την πληρωμή συμβούλων (consultants) των Τεχνικών Επιτροπών.
 
‘Όπως αναφέρθηκε στους συμπρόεδρους των Τεχνικών Επιτροπών, στόχος είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και γραφειοκρατία και να προχωρά όσο το δυνατό πιο γρήγορα η εξέτασή τους.
 
Πάντως όπως διευκρινίζεται οι Τεχνικές Επιτροπές θα μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν κονδύλια και από άλλες πηγές ( όπως για το πρόγραμμα “Imagine” της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση που υλοποιείται με την υποστήριξη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και τα έργα συντήρησης και αναστήλωσης θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων που υλοποιούνται στο πλαίσιο των εργασιών της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, ο κυριότερος χρηματοδότης των οποίων είναι η ΕΕ)
 
Επίσης η κάθε Τεχνική Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει ανά πάσα στιγμή περισσότερες από μια πρόταση για projects.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στη σύσκεψη πως ο χρηματοδοτικός μηχανισμός έχει μεν διάρκεια δυο χρόνια αλλά είναι πιθανόν να ληφθεί απόφαση για συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου των Τεχνικών Επιτροπών από την Κομισιόν, εφόσον η όλη προσπάθεια αποδώσει και λειτουργήσει σωστά.

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου