Σύσκεψη στα κατεχόμενα για τις πυρκαγιές

Όσα θα συζητηθούν

Σύσκεψη για τη λήψη μέτρων και τη διακρίβωση των λόγων πρόκλησης των δεκάδων πυρκαγιών που ξεσπούν καθημερινά στα κατεχόμενα, έγινε χθες βράδυ στην «πρωθυπουργία».
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, o «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, μίλησε για πυρκαγιές που οφείλονται σε διάφορους και διαφορετικούς λόγους και δεν ήτα αναμενόμενες. Τα μέτρα, είπε, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο «υπουργικό συμβούλιο». Μετά την σύσκεψη δεν ανακοινώθηκε πάντως κανένα αποτέλεσμα.
 
Το θέμα των πυρκαγιών απασχολεί πρωτοσέλιδα τον τ/κ Τύπο σήμερα μετά την ανακοίνωση της «αστυνομίας» χθες ότι το τελευταίο 24ωρο είχαν εκδηλωθεί 18 πυρκαγιές, με την "Αφρίκα" να σημειώνει ότι και στην ε/κ πλευρά μέσα σε ένα 24ωρο προέκυψαν 28 πυρκαγιές.
 
Η "Γενί Ντουζέν" προβάλλει τις προτάσεις του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος για την πρόληψη των πυρκαγιών, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία ομάδων άμεσης δράσης για τις πυρκαγιές, ενός σχεδίου επιχείρησης σχετικά με την εναέρια βοήθεια από την Τουρκία, την Κυπριακή Δημοκρατία, και τις Βρετανικές Βάσεις, ενώ επικρίνει το γεγονός ότι οι δρόμοι για τα πυροσβεστικά οχήματα στις περιοχές όπου υπάρχουν, δεν έχουν ακόμη καθαριστεί.
 
Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι αποτελεί η συντήρηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, με τη "Γενί Ντουζέν" να φιλοξενεί την μαρτυρία ενός κτηνίατρου από την Γαληνόπορνη που προχθές κοντά στα μεσάνυχτα ξύπνησε ολόκληρο το χωριό για να σβήσουν την φωτιά που είχε ξεσπάσει από σπινθήρες των καλωδίων λόγω των ισχυρών καλωδίων. H φωτιά κατέκαυσε 50 στρέμματα πριν κατασβεστεί πλήρως και με την παρέμβαση της «πυρκαγιάς».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 Από την ίδια αιτία φωτιά, σύμφωνα με την "Κίπρις", είχε προκληθεί προχθές το  βράδυ και στο βόρειο τμήμα του παράνομου αεροδρομίου στο Λευκόνοικο, που τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από το προσωπικό του αεροδρομίου, την «πυροσβεστική» αλλά και κατοίκους της περιοχής.
 
Οι εφημερίδες αναφέρονται και σε μανιφέστο από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το «κίνημα πράσινη ειρήνη», το «ίδρυμα προστασίας του περιβάλλοντος» (ÇEKOVA) και τομ «πολιτιστικό και περιβαλλοντικό σύνδεσμο" του κατεχόμενου χωριού Μόναγρα, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιβαλλοντική καταστροφή.
 
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, ζητούν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο αυτοκίνητο, την ενδυνάμωση της «πυροσβεστικής υπηρεσίας», τα ηλεκτρικά καλώδια να περνούν κάτω από το έδαφος, την καλύτερη διαχείριση στην περισυλλογή σκυβάλων και άλλα. Μιλούν δε για αδυναμία των «αρμοδίων» να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις.
 
Τα διάφορα μέτωπα πυρκαγιών ήταν στα κατεχόμενα χωριά Αφάνεια, Άσσια, Γερόλακκο, Χαμίτ Μάντρες, Πέτρα του Διγενή, Άχνα, Τζιάος, Τρίκωμο, Ριζοκάρπασο, Γαληνόπορνη, Μάντρες, και αλλού.
 
Ο τ/κ Τύπος κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στον θάνατο ενός κωφού άνδρα, 75 ετών που έμενε μόνος του σε ισόγειο διαμέρισμα στην Κοντέα. Το ρεύμα είχε κοπεί αφού δεν είχε πληρώσει και φαίνεται ότι έπαιρνε ρεύμα από  διαμέρισμα πάνω από το δικό του, όπου έμενε ο 54χρονος ανιψιός του. Η φωτιά προκλήθηκε από βλάβη στην κουζίνα από υπερθέρμανση συσκευής.
 

(ΚΥΠΕ)